ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

שקיפות? הצעת חוק של קלנר מנסה "לייבש" כלכלית ארגוני זכויות אדם

ההצעה החדשה של הח"כ מהליכוד מבקשת למסות עמותות שנתמכות על ידי מדינות זרות בשיעור של 80% מכל תרומה - מהלך משמעותי שיכול להביא לפגיעה כלכלית אנושה בעמותות רבות

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הפגנה של פעילי שמאל בתל אביב, ארכיון (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)

שבוע לאחר שוועדת השרים אישרה את הצעת החוק של חבר הכנסת אריאל קלנר (ליכוד) – הצעת חוק בתי המשפט (תיקון – שקיפות בארגונים נתמכים), קלנר מעלה הילוך בניסיונות ההגבלה על פעילות עמותות, והניח על שולחן הכנסת את הצעת חוק העמותות (תיקון – תרומה מישות מדינית זרה), שעלולה להביא לפגיעה כלכלית משמעותית בארגונים רבים בישראל.

שתי ההצעות מנסות לצמצם את השפעתן העקיפה של ממשלות וישויות מדיניות זרות על ישראל. ההצעה הראשונה, הצעת חוק בתי המשפט, מציעה שעמותה שעיקר מימונה מיישות מדינית זרה תציין זאת בכל עתירה שתוגש לבית המשפט העליון. ההצעה החדשה, הצעת חוק העמותות, קובעת כי על אותן העמותות יוטלו מסים בגובה 80% מכל תרומה (נכון להיום הן פטורות ממס). בכך, אותן העמותות אולי יחליטו להימנע משימוש כצד בהליכים משפטיים, והמיסוי עליהן יהפוך את התרומות להן לפחות כדאיות כך שהן ייובשו מתקציבים. צעד זה אכן יכול להוביל לצמצום השפעתן, בדיוק כפי שקלנר מעוניין.

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

תכלית הצעת חוק העמותות היא, לכאורה, להבטיח שההחלטות המדיניות, המשפטיות והחברתיות בישראל יתקבלו מתוך שיקולים מקומיים ולא בהשפעת גופים חיצוניים. חלק מאותן עמותות שייכללו בחוק מביעות הסתייגות מהמדיניות הישראלית, ואכן משפיעות על השיח הבינלאומי. הן מציבות, גם אם לא באופן ישיר, זרקור על התנהלות הדרגים המדיניים והצבאיים, מה שלטענת חלק מהם מוביל לעתים לסנקציות בינלאומיות, כדוגמת צווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר, יואב גלנט. 

בפועל, שתי ההצעות יחד עלולות להביא לפגיעה חמורה ולא שוויונית בעמותות ובארגונים.

סיבוב נוסף של קלנר

קלנר ניסה להעביר הצעות חוק דומות כבר בעבר, הצעות שלא קודמו. הוא הניח בפברואר 23' – הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מיסוי תרומה מישות מדינית זרה), ובדצמבר 20' – הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מיסוי תרומה מישות מדינית זרה). בהצעות אלו הוצע למסות עמותות אלו בשיעור מס של 65% על הכנסותיהן, בניגוד להצעה הנוכחית שעלתה לגובה של 80% מס.

ההצעה מכוונת לייבוש מקורות התקציב של עמותת רבות העוסקות בין היתר בזכויות אדם ובקידום נושאים חברתיים וסביבתיים, המזוהות על פי רוב עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית. עמותות מהימין לא מקבלות בדרך כלל מימון ממדינות אלא מאנשים פרטיים. 

בסיבוב הקודם, במאי 23', הופעל לחץ בינלאומי על ישראל להימנע מהעברת החוק, כאשר כמה מדינות, ובהן ארצות הברית, גרמניה, צרפת, בריטניה ושבדיה, התנגדו לקידומו. באיחוד האירופי טענו אז כי החוק יגביל את פעילות החברה האזרחית בישראל, ויסכן את יסודות הדמוקרטיה ואת הערכים המשותפים עם אירופה. בתגובה לסערה הבינלאומית, ח"כ קלנר אמר אז כי "יש פה ניסיון לייצר גוליית נגד דוד, כאילו אנחנו נאבקים נגד ארגוני זכויות אדם, כאשר המציאות היא בדיוק הפוכה. אנחנו הדוד בסיפור הזה, ויש פה סיפור של גוליית מאוד גדול. מדינות עם המון אמצעים וכוח מפעילות ארגונים מחברה אזרחית, ההתמודדות היא לא פשוטה. זה אנטי דמוקרטי, ומדובר בדבר לא לגיטימי".

ח"כ אריאל קלנר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מלבד קלנר, העמותות היו גם בראש מעייניהם של חברי כנסת נוספים. ב-2013 גם חבר הכנסת לשעבר רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) הניח הצעה דומה, וב-2021 הונחו שלוש הצעות חוק דומות שלא קודמו ע"י חברי הכנסת מיקי זוהר, עמיחי שיקלי וקטי שטרית. ב-2022 חברת הכנסת שרן השכל (הימין הממלכתי) שבהמשך מונתה לסגנית שר, ולכן שמה הוסר מההצעה, הניחה הצעה המטילה חובות דיווח, גילוי נאות ושקיפות על אותן העמותות (שהונחה בעבר ע"י בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) וח"כים נוספים). היום מי שחתום על ההצעה הוא חבר סיעתה מישל בוסקילה.

כיום קיים חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה מ-2011 שתוקן ב-2016. לפי החוק חלה חובת דיווח על עמותות וחברות לתועלת הציבור, שעיקר מימונן הוא מישויות מדיניות זרות והן צריכות לציין זאת בפרסומים שונים שלהן. כשהחוק אושר במליאה הופעל לחץ בינלאומי שלא להעבירו והנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, הודיעה כי הוא עלול להוביל לפגיעה בדמוקרטיה ובחופש הביטוי.

הצעת החוק הנוכחית שעל השולחן עוסקת בכסף המגיע ממדינות, בעוד כסף מאנשים פרטיים מוחרג. אך כסף זה עלול להיות בעייתי לא פחות – לא ניתן בהכרח לדעת מה האינטרס של אותם תורמים פרטיים, בין אם מדובר ביהודים המתגוררים בחו"ל ובין אם מדובר באילי הון כאלה ואחרים. איך ניתן לדעת במקרים אלה מה עומד מאחורי תרומת הכספים?

גם ישראל "בוחשת"?

בדיון ביוני 2016 בו אושר התיקון לחוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך ע"י ישות מדינית זרה, חברת הכנסת לשעבר, יעל גרמן (יש עתיד) התייחסה להחרגה בין כסף המגיע ממדינות לכזה המגיע מאנשים פרטיים, וטענה כי החוק מפר את עיקרון השוויון בפני החוק."החוק למעשה מפריד בין עמותות שנתמכות על ידי מדינות חוץ לבין עמותות שנתמכות על ידי אנשים פרטיים", אמרה אז. "זה מפר את העיקרון של שוויון בפני החוק וזה מפר בכלל את העיקרון של הדמוקרטיה. זה לא יעלה על הדעת". עוד היא הוסיפה אז כי "אם מדובר, לכאורה, על שקיפות – קשה לי לשחק את ההצגה הזאת שכולם משחקים – זה לא יכול להיות שהשקיפות תחול רק על אותן עמותות שמקבלות את הכספים שלהן ממדינות חוץ וזה לא יחול על עמותות שמקבלות מגורמים פרטיים גרידא".

מי שעוד נכח בדיון הוא אבי בל, פרופסור בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, פרופסור למשפטים באוניברסיטת סן דייגו ועמית בכיר בפורום קהלת. "מס אינו בפני עצמו דבר שפוגע בחופש ביטוי של ישראלים, אם מדובר בתרומות זרות", אמר פרופ' בל, החבר בוועד המנהל של NGO Monitor (מכון לחקר ארגונים לא-ממשלתיים). "אני לא אומר שזו הדרך היעילה ביותר, אבל התרומות הזרות שאמורות להשפיע על ההליכים הפנימיים הדמוקרטיים הן בעייתיות, הן מעוותות את השיח הדמוקרטי הפנימי. לא ברור לי למה מדינת ישראל חייבת להגן על הביטוי הפוליטי של מדינה זרה, היא חייבת להגן על ביטויים פוליטיים של אזרחיה".

פרופ' בל אומר כי התערבות של מדינות במדינות אחרות דרך תמיכה בעמותות עלולה לפגוע ביחסי המדינות. "זה לא המסלול הטוב ביותר ליחסים בינלאומיים בין מדינות", הסביר.

בל אמנם התכוון בדבריו לתרומות שמגיעות מחוץ לישראל פנימה, אך לא חסרים גם מקרים שבהם ישראל עצמה מממנת ארגונים ועמותות במדינות זרות כחלק ממדיניותה לקידום האינטרסים והאג'נדות שלה, ובכך "בוחשת" גם היא במערכות הפנימיות של מדינות אחרות. כך למשל, שני מקרים שנחשפו ב"עין השביעית": מיזם התעמולה "קלע שלמה", פרויקט הדגל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, שהיה אמור לחלוש על תקציב עצום ולהפעיל מכונת תעמולה מתוחכמת שתבצע "פעילויות תודעת המונים" מטעם הממשלה, תוך הפעלת רשת של ארגונים זרים שיישלחו למשימות תעמולה מסוגים שונים. במקרה נוסף נחשף כי שר התפוצות, עמיחי שיקלי, העביר עשרות מיליוני שקלים לגופים חוץ-ממשלתיים, בהתאם לאסטרטגיה שמתעדפת תעמולה סמויה על פני שימוש בנציגים רשמיים של המדינה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

3 תגובות

  1. לא יתכן שממשלת ישראל יתמכו כספית ועקרונית האירגונים התומכים באויבים שלנו לפני פעולות הטרור ואחרי פעולות הטרור . ממשלת ישראל חייבת לאזרחיה להלחם קשות בכול מי שמסכן את משפחותינו ואזרחי ישראל . מקווה שממשלת ישראל תרדוף אותכם עד המיטות שלכם כמו שאתם רודפים את חיילינו השומרים עלינו .

  2. טוב מאד, מדאיג אותי שיש עמותות שנלחצות מהחוק הזה כי יראו להן מתחת לחצאחית עכשיו מי הם באמת ואילו אינטרסים הם דוחפים.
    משמח לראות שהממשלה התעוררה אחרי ה7 לאוקטובר

  3. שמח שהבאתם את דעתו של פרופ' בל, אבל ראוי היה גם להזכיר אותה בתת הכותרת אל מול האזכור של הסכנה לפגיעה קשה בעמותות. כמו כן, יש הבדל ברור בין מימון על ידי מדינות, להן יש אינטרסים ענפים ומורכבים, מימון בעייתי בהחלט הראוי לפחות לגילוי נאות בכל מגע עם הרשויות, לבין מימון של אנשים פרטיים שמבקשים לקדם את השקפות העולם שלהם. ראוי היה לתת להבדל הזה להתבטא בכתבה, בדיוק כמו ביטוי ההבדל בין עמותות שנתמכות ע"י השמאל לבין אלו הנתמכות ע"י ימין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,879 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק