ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול (ראשון) לקדם את הצעת החוק של שמחה רוטמן (הציונות הדתית), שאם יאושר סופית – עשוי לאפשר את עצירת ההליכים הפליליים נגד אלי פלדשטיין והנגד ארי רוזנפלד שמתקיים בימים אלו בפרשת המסמכים במשרד ראש הממשלה.
את הצעת חוק העונשין (תיקון – הגנה על חושפי שחיתויות ומתריעים בנסיבות ביטחוניות), יזם רוטמן יחד עם חברי הכנסת דן אילוז (ליכוד), יצחק פינדרוס (יהדות התורה) ויצחק קרויזר (עוצמה יהודית). אחרי שאושרה בוועדה בראשות שר המשפטים יריב לוין (ליכוד), ההצעה צפויה להגיע השבוע להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
לפי ההצעה, עובדי מערכת הביטחון והמודיעין, וכן חיילי צה"ל, שיעבירו מידע מודיעיני רגיש לראש הממשלה או לאחד מחברי הקבינט או ליו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, יקבלו הגנה מפני חקירה פלילית. זאת אומרת, הם לא יישאו באחריות פלילית או משמעתית בשל מסירת ידיעה הנחוצה לדעתם לקבלת החלטה חיונית לביטחון המדינה או למניעת פגיעה בחיי אדם לגורם מדיני בכיר.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי הרקע להנחתה הוא שבמהלך המלחמה "עלו טענות רבות על מידע שהגיע על התארגנות אויבי ישראל במטרה לפגוע במדינה, שנעצר בדרגים נמוכים או גבוהים בתוך המערכת הביטחונית ולא הובא לידיעת נבחרי הציבור".
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
נראה, אם כן, שההצעה באה לחזק את הטענה שלפיה נתניהו מודר מכלל המידע. על פי ההצעה, הדבר לא נבע בהכרח מכוונה רעה אלא "עקב טעות, ערלות לב, או עקב קונספציה ביטחונית שגויה". ייתכן והדבר נכון, אך בנקודה זו חשוב להדגיש – הטענות הללו טרם התבררו במסגרת רשמית של ועדת חקירה, ולכן קשה לומר משהו על מהימנותן. כל עוד לא הוקמה ועדת חקירה ממלכתית, סימני השאלה עדיין תלויים באוויר ומדובר בטענות בלבד, טענות שמהודהדות תדיר בעזרת "מכונת הרעל".
במערכת הצבאית לקחו אחריות על המחדל, כך בין היתר הרמטכ"ל, הרצי הלוי, ראש אמ"ן, אלוף במיל' אהרון חליוה, וראש השב"כ, רונן בר. אין חולק על כך שהכישלון הוא לא רק של הדרג המדיני בראשו עומד נתניהו, אלא גם של הדרג הצבאי-ביטחוני. אולם, נראה שהצעת החוק מנסה קודם כל להסיר לחלוטין מרה"מ את האחריות, לפתוח ערוץ תקשורת ישיר בין הממשלה לבין עובדי מערכת הביטחון וצה"ל ללא שום בקרה, ועל הדרך תסייע למי שחושב שיש בידו מידע שלא מגיע לדרגים הגבוהים.
ההצעה גם נגועה פוליטית: במידה ובכל זאת תיפתח חקירה בשל חשש לפגיעה בביטחון המדינה בשל מסירת מידע מסווג לדרג המדיני, הקבינט המדיני בטחוני יקבל את הסמכות לעצור את החקירה, וגם בשלב הגשת כתב האישום יוכל לעכב את ההליכים, בהודעה מנומקת בכתב לבית המשפט.
לא ניתן גם להתעלם מההקשר האקטואלי של הגשת הצעות החוק: פרשת אלי פלדשטיין, דובר רה"מ הנחשד בהדלפת מסמכים מסווגים יחד עם נגד המילואים ארי רוזנפלד מתוך יחידת מודיעין סודית של צה"ל. הצעת החוק תוכל לסייע לשניים ולהסיר מהם את האישומים. על רוזנפלד במקרה זה תוטל ההגנה הפלילית, כך שלפי הצעת החוק הוא יטען שמסר לפלדשטיין את המסמכים "שלא בכוונה לפגוע בביטחון המדינה, לסייע לאויב או בשביל האויב", ולאחר ש"סבר שהידיעה (במקרה זה המסמכים) מוסתרת, בזדון או ברשלנות, מגורם מדיני בכיר".
ראש הממשלה נתניהו התייחס למעצרו של פלדשטיין, אמר שהוא "פטריוט", וטען כי בזכותו הגיע אליו מידע ממנו היה מודר, בכך חיזק גם הוא את התפיסה שהוא לא חשוף לכלל המידע המודיעיני. "והנה לפתע פתאום התפרצה לחיינו חקירה על הדלפה אחת בלבד. הדלפה על פרסום מסמך שחושף את האסטרטגיה של חמאס לפלג את החברה הישראלית", אמר נתניהו בסרטון שהופץ לציבור. "המסמך הזה היה צריך להיות על שולחני, אני צריך לקבל החלטות על סמך החומר הזה, ואני בוודאי לא צריך להיות מודר ממנו. וזו לא הפעם הראשונה שלא העבירו אלי מידע חיוני".
נראה שבאמתלה של "הגנה לחושפי שחיתויות ומתריעים בנסיבות ביטחוניות", מקודמת פה הצעת חוק פרסונלית שנתפרה למידותיהם של פלדשטיין ורה"מ.
עו"ד רחל אל-שי רוזנפלד, מנהלת מחלקת הגנה על חושפי שחיתות בתנועה לאיכות השלטון, אמרה לאחרונה בשיחה עם "שקוף" כי מדובר בחוק רע המנוסח בצורה לא ברורה. "חקיקה לא צריכה להיעשות על נושאים ואנשים ספציפיים. זה נושא שנמצא היום תחת חקירה, יש אנשים שנחקרים, יש נושאים שנחקרים, לעשות חקיקה שיכולה להשפיע על הדבר הזה ולתת להם איזושהי חסינות זה לא דבר טוב". בתנועה מקדמים זכויות והגנה על חושפי שחיתות בגופים ביטחוניים, ואף ניסו לקדם חקיקה בנושא.
עמדות-ו-שרים-12.1"יש פה גם ניצול ציני ואפילו רידוד בעיניי של המושג של מה זה חושפי שחיתות", אומרת עו"ד אל-שי רוזנפלד. "צריך לקחת בחשבון שכל העובדים בגופים הביטחוניים הכלולים בהצעה מושתתים על היררכיה ובהצעה רוצים לתת לכל חייל הכי פשוט צינור ישיר לממשלה בלי שום תחנות בדרך. אולי צריך להקים איזה מנגנון בתוך הגופים האלה, לתת את זה לאיזשהו גורם ממלכתי אחר שיכול להיות אחראי על זה, רשות נפרדת שתשמש תחנת ביניים, מישהו שיבדוק רגע את הדברים. המנגנון המוצע בהצעה הנוכחית הוא מאוד בעייתי כי הוא משאיר את ההחלטה בידי גורמים פוליטיים".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק