ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

המבקר לא הגיע לדיון בוועדת הביקורת, היו"ר דחה את הישיבה – והציבור לא קיבל תשובות

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה מיקי לוי החליט לדחות ישיבה חשובה שממנה אמורות היו להתקבל תשובות על התקדמות הביקורת על המלחמה • לוי תקף את אנגלמן: "המחדל המזעזע לא תורגם לשום מסמך רשמי" • אנגלמן: ניסיון לא ראוי להלך אימים על המבקר

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדיון בוועדה לביקורת המדינה, יוני 23' (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

"המחדל המזעזע לא תורגם עדיין לשום מסמך רשמי, בלתי אמצעי ואובייקטיבי, המתאר את השתלשלות העניינים ובדיקת הגורמים אשר הובילו למקום בו מצאנו את עצמנו ב-7 באוקטובר ומיד אחריו… הכיצד לא פועל עד היום, שנה אחרי, שום גוף אשר עוסק בביקורת ובבדיקה?", כך שאל אתמול (שני) ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, בפתח דיון בעניין דיווח המבקר על פעולות ביקורת המדינה לבדיקת אירועי 7 באוקטובר. תשובות לשאלה החשובה לא התקבלו אתמול, משום שלוי החליט לדחות את הישיבה בשל כך שמבקר המדינה מתניהו אנגלמן לא הגיע לדיון בעצמו, אלא הסתפק בשליחת נציגים בכירים ממשרדו. אלא שמי שמפסיד מההתנצחות הוא הציבור, שיכול היה אולי לקבל תשובות, ולו חלקיות.

הדיון, על פי דברי לוי, היה אמור להתקיים בשבוע שעבר אך נדחה בשל כך שאנגלמן היה בחו"ל וללוי הייתה חשובה נוכחותו בדיון. אך גם אתמול, המבקר לא הגיע, לוי סגר את הדיון והוא נדחה בשנית לשבוע הבא.

לוי אף טען כי "במשך שנתיים כף רגלו של המבקר לא דרכה פה". אלא שמדובר בטענה לא נכונה. מבדיקה מהירה בדיוני הוועדה, ניתן לראות כי לפני פחות משנה וחצי (יוני 23'), המבקר הגיע לדיון בוועדה שבה הציג את דוח תלונות הציבור לשנת 2022. המבקר הגיע גם לדיון בוועדה ארבעה חודשים לפני (פברואר 23'), והציג לפניה דוח מיוחד של נציבות תלונות הציבור בנושא אתגרים ויעדים במתן שירות לבני הגיל השלישי.

ארבעה חודשים לאחר הדיון האחרון בו השתתף המבקר לפי הפרוטוקולים של הוועדה, החלה מלחמה וניתן להניח כי לוחות הזמנים של אנגלמן השתנו והוא נאלץ לעמוד בפני לחצים רבים משני הצדדים – אופוזיציה וקואליציה. האם זה אומר שהוא לא היה צריך להופיע לדיון ולהסתפק בשליחת נציגיו?קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפארבעה חודשים לאחר הדיון האחרון בו השתתף המבקר לפי הפרוטוקולים של הוועדה, החלה מלחמה וניתן להניח כי לוחות הזמנים של אנגלמן השתנו והוא נאלץ לעמוד בפני לחצים רבים משני הצדדים – אופוזיציה וקואליציה. האם זה אומר שהוא לא היה צריך להופיע לדיון ולהסתפק בשליחת נציגיו?

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

במשרדו של אנגלמן אומרים ביחס לדברים כי "משרד מבקר המדינה מנהל בימים אלו כ-70 ביקורות בנושאי המלחמה, עליהן עמלים כ-200 עובדים. הניסיון של יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה להלך אימים על מבקר המדינה ומשרדו אינו ראוי ולא יצלח". עוד הוסיפו במשרד כי "נוכח טענת ח"כ מיקי לוי לפיה הוא דורש לקיים ביקורות 'כאן ועכשיו', הציפייה היתה כי הוא יתמוך באופן אקטיבי וייתן רוח גבית לפעולתו הנחושה של מבקר המדינה, הפועל מכוח חוק יסוד, לקיים ביקורת על כלל הדרגים. אלא שבפועל היו"ר פועל באופן הפוך: בשורה של התבטאויות והתנהלויות הוא בחר לפגוע ולהחליש את מוסד ביקורת המדינה ולהשתלח במבקר המדינה, המהווה שומר סף". 

לדברי אנגלמן, לוי יכול היה להפעיל את הוועדה בראשותו באופן שיסייע לקדם את פעולות הביקורת, אך נמנע מכך. "עד כה, במשך למעלה משנה, יו"ר הוועדה לא קיים אף לא דיון אחד כדי לבחון את החסמים העומדים בפני הביקורת ולא הזמין לכך את הגורמים המבוקרים התוקעים מקלות בגלגלי הביקורת ובהם, נציגי מערכת הביטחון, נציגי היועצת המשפטית לממשלה וגורמים נוספים מקרב משרדי הממשלה", אמר.

הפיקוח השתבש

לפי חוק יסוד: מבקר המדינה, המבקר עורך ביקורת חיצונית על מגוון פעולותיהם של משרדי הממשלה, השלטון המקומי וגופים ציבוריים שונים כדי להבטיח שפעולותיהם נעשות בהתאם לחוק, למינהל התקין ולטוהר המידות ועל פי עקרונות של יעילות וחיסכון. בדיון אתמול בוועדה, ח"כ לוי השתמש בסעיף 6 לחוק, שלפיו "המבקר יפעל מתוך קשר עם הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת וימסור לה דין וחשבון על פעולותיו בכל עת שייראה לו או שיידרש על ידי הוועדה". זאת אומרת, המבקר אחראי בפני הכנסת בלבד, דבר המדגיש את עצמאותו ואי תלותו בממשלה.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בסיור בגבול הצפון בחודש יולי 2023 (צילום: דוברות משרד מבקר המדינה)

מבקר המדינה משמש גורם מפתח בדיונים מסוג זה בוועדה, מכיוון שתפקידו כולל סקירת פעולות הממשל ואחריות על הצגת דוחות עומק על התנהלות משרדי הממשלה, צה"ל, הרשויות המקומיות ועוד. נוכחותו בדיונים כאלה מספקת תובנות ישירות ומאפשרת מענה לשאלות חברי הכנסת והמוזמנים בנוגע לדוחות והמלצות המשרד. גם ממלאי מקומו, כמו במקרה זה – מנכ"ל משרד המבקר ומנהל החטיבה לביקורת על משרדי הממשלה – יידעו ככל הנראה לענות על אותן שאלות, אך עדיין עצם המעמד של הגעת המבקר לוועדה הוא חשוב.

דחיית הדיון בשל אי הגעת המבקר ממחישה את חשיבות הפיקוח המתמיד ופעולתה היעילה של הוועדה בעניינים בעלי חשיבות ציבורית, כמו במקרה זה – פעולות ביקורת המדינה בעניין בדיקת אירועי ה-7 באוקטובר. אך בשל ההתנצחות בין אנגלמן ליו"ר מיקי לוי – נראה שפעולת הפיקוח השתבשה במקרה זה. 

במשרדו של אנגלמן אומרים ביחס לדיון אתמול כי "משרד מבקר המדינה פועל בשיתוף פעולה עם הוועדה לביקורת המדינה במשך שנים ארוכות, ומכוח הפנייה לפי סעיף 6 לחוק, הנחה המבקר את מנכ"ל משרדו ואת מנהל החטיבה לביקורת על משרדי הממשלה להשתתף בישיבת הוועדה הבוקר. יו"ר הוועדה לא אפשר לשניים לסקור בפני הוועדה את פעולות הביקורת ואף סירב לקבל מסמך שמפרט את מערך הביקורות המתנהלות בימים אלה".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,863 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק