ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
טילים בליסטיים המשוגרים מאיראן, טבח רצחני של 1,400 אזרחים בשטח מדינת ישראל, מלחמה שנמשכת כבר יותר מחצי שנה – כל אלה אינם עושים רושם כנראה על יו"ר ועדת המשנה למוכנות ובט"ש (ביטחון שוטף) של הכנסת, ח"כ שלום דנינו (ליכוד), הממשיך להשבית את פעילות הוועדה מאז אוגוסט ולאורך כל ימי המלחמה. ההסבר שהוא נותן לכך היום הוא לא פחות ממדהים.
בפעילות הוועדה בראשותו אמור היה דנינו לקדם ולפקח על מידת המוכנות של צה"ל לתרחישים שונים – בשגרה או מלחמה – ולתרגם את דרישות הדרג המדיני מצה"ל ליעדים בשטח, תוך בירור רמת הכוננות והאמצעים הננקטים להגנת העורף. מדובר בוועדה שסמכויותיה חשובות ביותר מבחינה ביטחונית בשנים רגילות, וחשובות כפליים בשנה הביטחונית המאתגרת ביותר בתולדות ישראל, מאז מלחמת העצמאות.
כשנשאל בעבר על חוסר התפקוד של הוועדה, תשובת דנינו ל"שקוף" העידה כי הדבר נובע ממחסור בביטחון עצמי. "אני עצמי צריך ללמוד את המערך הצבאי ועד היום אני לא מכיר אותו כל כך לעומק", הודה בשיחה מחודש נובמבר. אלא שבמקביל דיווח באופן מדאיג כי נכח והשפיע על תקציבים שהופנו ליחידות, עוד בטרם הבין והכיר את התמונה הכוללת של צרכי המערכת.
כיום הוא טוען טענה חסרת שחר. "כאשר יש מלחמה, הוועדה לא דנה במוכנות למלחמה", כך הגיב לפניית "שקוף". "נושאים אחרים ומשותפים כמו המוכנות לתקיפה האיראנית נוגעים גם לוועדה חסויה נוספת. הסיכום של יו"ר ועדת חוץ וביטחון הוא לקיים איחוד הוועדות עד גמר מלחמה".
נכון לעכשיו, נראה כי במקום לפטר את דנינו מתפקידו ולהעמיד חבר או חברת כנסת אחרים לתפקיד, יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין (ליכוד) בחר לרוקן אותה מתוכן ולפזר חלק מדיוניה לוועדות משנה אחרות. בתשובה לבקשת חופש מידע של "שקוף", ציינו בכנסת כי "מתחילת המלחמה נושאים שנדונים בשגרה בוועדת משנה זו הועברו לדיון בשתי ועדות משנה: ועדת משנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח וועדת משנה למודיעין".
כלומר, ועדת המשנה בראשות דנינו פורקה הלכה למעשה מחלק מסמכויותיה, כנראה בשל חוסר תפקודו, והסמכויות הועברו לוועדות משנה אחרות. ח"כ לשעבר איתן כבל, ששימש בעבר בתפקיד שאותו דנינו מסרב כעת למלא, העריך כי ייתכן שמדובר בשיקולים פוליטיים. "יכול להיות שיולי (אדלשטיין, ש"ג) לא יכול להחליף אותו פוליטית", אמר. "ייתכן שהוא מעדיף, במקום לפתוח מאבקים פוליטיים פנימיים, ואולי גם כדי לא להביך את דנינו, לא לפטר אותו".
מה לדעתך הפתרון?
"היה ראוי שדנינו יתפטר בעצמו מתפקידו. זו לא בושה. זו ועדת משנה מהחשובות ביותר בוועדת החוץ והביטחון. האמת שזה מפתיע אותי מאוד, היא חייבת להיות בתפקוד מלא בזמנים כאלה".
אם הערכותיו של כבל נכונות, מדובר במקרה קיצון שבו שיקולים פוליטיים הובילו לפגיעה בתפקוד אחת מוועדות המשנה החשובות מבחינה ביטחונית בפרלמנט הישראלי. העברת חלק מסמכויות הוועדה לוועדות מקבילות מזערה אולי את הנזק, אולם עדיין קיימת הפגיעה הנובעת מהיעדר עבודת ועדה מובנית וכוללת.
חבר הכנסת והשר לשעבר עמר בר לב, שכיהן גם הוא כיו"ר ועדת המשנה, ציין בעבר בשיחה עם "שקוף" כי "מדובר במחדל חמור ביותר שצריך יהיה להיבחן עם תום המלחמה, בין יתר הנושאים שייבחנו".
בתקופת כהונתו של בר לב, בפרק זמן של פחות משנתיים, הוועדה בראשותו קיימה כ-21 דיונים וסיורים (שלושה מהם יחד עם ועדת האם – ועדת חוץ וביטחון), שלאורם הגיש בר-לב בדצמבר 2018 דוח בנושא מוכנות צה"ל למלחמה. החלק הלא מסווג של הדוח כלל פרקים הנוגעים לגיוס בחירום, ניוד לוגיסטי מבצעי, מוכנות השריון לאתגרי שדה הקרב, מלאי חימוש וחלקי חילוף, משאבי אנוש ועוד. הדוח כלל גם המלצות ליישום.
פרט לשיתוקה של ועדת המשנה בראשותו, דנינו נחשב לח"כ פעיל בוועדות הכנסת, אולם הוא מתרחק יחסית מנושאים ביטחוניים וכנראה מרגיש נוח יותר לעסוק בנושאים כלכליים. מבדיקת "שקוף" עולה שנכון להיום, מאז שבעה באוקטובר נכח דנינו בלפחות 73 דיונים בוועדת הכלכלה, וב-11 דיונים בוועדת הכספים.
לעומת זאת, בשלושת חודשי הלחימה הראשונים, בהם התקיימו לפחות 59 דיונים של ועדת החוץ והביטחון שבה חבר דנינו, הוא נכח ב-17 דיונים בלבד. בנוסף לוועדת המשנה בראשותו חבר דנינו בעוד חמש ועדות משנה של ועדת החוץ והביטחון, שבאף ישיבה שלהן לא נכח בשלושת החודשים הראשונים אחרי הטבח ביישובי עוטף עזה.
תגובתו המלאה של דנינו לטענות: "כאשר יש מלחמה. הוועדה לא דנה במוכנות למלחמה. נושאים אחרים ומשותפים כמו המוכנות לתקיפה האיראנית נוגעת גם לוועדה חסויה נוספת. הסיכום של יו"ר ועדת ועחו"ב לקיים איחוד הוועדות עד גמר מלחמה בע"ה".
למרות הפרסומים החוזרים ונשנים של "שקוף" בנושא, עד כה ח"כ דנינו בחר שלא להתפטר מתפקידו, גם לנוכח חוסר יכולתו לתפקד בראשות הוועדה החשובה, תהה הסיבה אשר תהה. מנגד, יו"ר ועדת האם יולי אדלשטיין לא פעל להדיחו מתפקידו. יש לציין כי דנינו מאייש את התפקיד מטעם סיעת הליכוד, שבחלוקת הוועדות נקבע כי בוועדת המשנה הזו יעמוד אדם מטעמה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
2 תגובות
חובבנות לשמה. אנחנו משלמים את מחיר השיקולים הפוליטיים של נתניהו וחבר מרעיו. הלוואי שהציבור יתעורר ויבין שהממשלה הזו לא משרתת את כלל הציבור אלא סקטורים נבחרים בלבד. בטח שלא מייצגת ציבור ימני אמיתי – בביטחון, בכלכלה, במשפט, ובערכים.
ימי מלא וחזק. ראינו את התוצאות….. ליגה ג', עסקנים עלובים.