ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
נתוני פרויקט הפרלמטר של שקוף ממשיכים לחולל סערה בכנסת. אתמול (שני) התקיימו בכנסת ישיבות הסיעה השבועיות שבמסגרתן הותר לכתבים לשאול את ראשי המפלגות שאלות בנושאים שונים. יהודה שלזינגר מישראל היום בחר לשאול את יו"ר האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, ואת יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, על מיקומם הנמוך מאוד בטבלת הנוכחות בכנסת וההצבעות במליאה בפרלמטרים של "שקוף".
"אתם תומכים בהצעה לבטל את הפגרה למעשה, אבל אתה יודע שבמדד 'שקוף' בשלושת החודשים הראשונים למלחמה הגעת למקום ה-103 עם רק 100 שעות נוכחות במשכן, זה לא כל-כך מסתדר", שאל שלזינגר את לפיד.
לפיד ניסה לחמוק מלהשיב לתוצאותיו האישיות בפרלמטר והתמקד בסוגיית היציאה לפגרה בעת מלחמה, אולם שלזינגר שב והזכיר לו את שאלתו לגבי ציונו האישי, "זה באמת, אני לא צריך להסביר לך, אה, למה תפקידו של יו"ר אופוזיציה, כמו תפקידו של ראש ממשלה, הם שונים מהתפקיד של רוב חברי הכנסת".
על שאלה דומה שהופנתה לח"כ ליברמן הוענקה תשובה מפורטת יותר, "אני כראש המפלגה מסייר כל הזמן, אני למשל ראיתי שביום שלישי שאלו אותי איפה אני, אני הייתי בשדרות, בסיור בשדרות, נפגשתי עם תושבים, עם תושבי העוטף ותושבי שדרות, ואני כל הזמן עסוק בפעילות", השיב ח"כ ליברמן, "אני חושב שהסיעה שלנו היא סיעה פעלתנית מאוד, מורגשת מאוד, ואני כראש מפלגה חייב לבוא לידי ביטוי לא רק כאן במשכן אלא גם בצפון, בדרום, להיפגש עם קבוצות שונות בחברה הישראלית. אני חושב שגם בין כל ראשי המפלגות אני בטח נוכחתי יותר מאחרים, אבל גם הסיעה פה נתנה באמת את העבודה כמו שצריך".
טענות יו"ר האופוזיציה
כפי שפורסם ב"שקוף", הפרלמנט הישראלי, כמו כל הפרלמנטים בעולם, עובד רק בחלק מחודשי השנה, וגם בחודשים שהוא עובד, עיקר העבודה מקובצת בשלושה ימי עבודה בשבוע. הסיבה לכך היא הרצון לשמור על הקשר בין חברי הפרלמנט ואזרחי ישראל, שהיבטים הקשורים לשמירה על הקשר הזה הם אמורים לבצע בפגרות הפרלמנט ובימים בהם פעילותו מצומצמת (בישראל בימים ראשון וחמישי).
מסיבה זו לא עולה על הדעת פעילות משמעותית השונה בין יו"ר אופוזיציה ליו"ר מפלגות אחרים או לח"כים אחרים. ראיונות לתקשורת אפשר להעניק מהכנסת, את ענייני המפלגה מנהל מזכ"ל המפלגה וניתן לרכז את הטיפול בהם בשעות בשבוע שבהן אין פעילות במשכן. דווקא ענייני תפעול האופוזיציה אמורים היו להגביר את הצורך בנוכחות יו"ר האופוזיציה במשכן הכנסת.
לעיתים נדרש יו"ר אופוזיציה לפגוש אורחים ומשלחות מחו"ל, וזו עשויה להיות מטלה אחת המונחת לפתחו ושאינה מונחת לפתח חברי כנסת מהשורה. אולם גם כאן, בחלק ניכר מהמקרים יכול יו"ר האופוזיציה לגרום למעוניינים בפגישה עימו להגיע למקום פעילותו – בכנסת, או לפגוש אותם בימי ראשון, חמישי ושישי. גם במקרה זה מדובר בסיבה חלקית, לכל היותר.
היום "שקוף" הגיש בקשה ליו"ר האופוזיציה לפיד בה הוא מתבקש להעביר את יומני העבודה שלו מאז כניסתו לתפקיד יו"ר האופוזיציה בכנסת ה-25, במטרה להבין לעומק במה עסוק יו"ר האופוזיציה והאם קיימת תשתית עובדתית לטענותיו.
הנתון השגוי של ליברמן
מהסיבות שציינו קודם לכן, טענת ח"כ ליברמן לגבי הצורך שלו לשמור על קשר עם הציבור משוללת יסוד. הוא יכול היה לקבוע את הסיור בשדרות ביום ראשון, חמישי או שישי, ולא ביום שלישי בו הוא יודע כי מתקיימת פעילות בוועדות הכנסת ובמליאה.
בדיקת טענתו כי ביחס לראשי מפלגות אחרים הוא נוכח בכנסת יותר מהם מעלה כי הטענה אינה נכונה. מאז תחילת הכנסת ה-25 ליברמן, מבין יו"ר המפלגות המכהנים בכנסת, ליברמן ממוקם במקום הרביעי בכמות הגעותיו למשכן. הוא נכח בכנסת 1,099 שעות, מה שממקם אותו במקום ה-88 מבין כלל חברי הכנסת ובמקום הרביעי מבין יו"ר המפלגות.
במקום הראשון מבין יו"ר המפלגות ממוקם ח"כ אחמד טיבי, יו"ר מפלגת תע"ל, עם 1,877 שעות נוכחות המציבות אותו במקום ה-22 מבין כלל חברי הכנסת. במקום השני ניתן למצוא את ח"כ איימן עודה, יו"ר מפלגת חד"ש, עם 1,361 שעות נוכחות שממקמות אותו במקום ה62 בדרוג הכללי. במקום השלישי ניתן למצוא את ח"כ משה גפני, יו"ר מפלגת דגל התורה, ש-1,314 שעות הגעתו לכנסת ממקמות אותו במקום ה-68 הכללי.
דווקא מאז המלחמה, אותה מלחמה שלטענת ליברמן הוא וחבריו נדרשים לפקח בה מהכנסת באופן הדוק יותר על פעילות הממשלה, התדרדר ליברמן למקום ה-99 מבין חברי הכנסת עם 253 שעות נוכחות, נתון שמדרדר אותו למקום החמישי מבין יו"ר המפלגות בתקופה האמורה.
לפניו ניתן למצוא את ח"כ איימן עודה במקום הראשון עם 673 שעות נוכחות הממקמות אותו במקום ה-23 הכללי, את ח"כ אחמד טיבי עם 605 שעות נוכחות ובמקום ה-36 הכללי, את "כ משה גפני עם 463 שעות נוכחות ובמקום ה-65 בכללי, ואת ח"כ מרב מיכאלי עם 255 שעות נוכחות ובמקום ה-98 הכללי.
קיימת עוד עובדה חשובה שליברמן "שכח" לציין, כשהכוונה לכך שחלק מיו"ר המפלגות הנמצאים מתחתיו ברשימה מכהנים במקביל כשרים בכירים בממשלה, וחייבים לחלק את זמנם בין פעילות משרדם ופעילותם בכנסת. כאלה הם ראש הממשלה בנימין נתניהו וח"כ איתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי.
אם כבר מזכירים את סוגיית חברי הכנסת שהם שרים בכירים, הרי שבמידה ובוחנים את תוצאותיו של ליברמן בהשוואה לשרי ממשלה בכירים, שאינם יו"ר מפלגות אבל נותרו במקביל חברי כנסת, הרי שמוצאים כי חלקם פעילים בכנסת הרבה יותר ממנו.
לדוגמה שר הבריאות אוריאל בוסו, שאם בודקים את הנתונים לגביו מתחילת הכנסת ה-25, בוסו ממוקם במקום ה-55 מכולם, עם תוצאה של 1,413 שעות נוכחות בכנסת, במקביל לניהול משרד ממשלתי בכיר.
שר בכיר נוסף הוא שר המשפטים יריב לוין שבמקביל לפעילותו במשרדו החשוב הוא פעיל הרבה יותר מליברמן בכנסת. בכנסת ה-25 לוין ממוקם במקום ה-77 מכולם עם תוצאה של של 1,233 שעות נוכחות, וגם בחודשי המלחמה הגיע לכנסת יותר מאשר יו"ר מפלגת ישראל ביתנו. עוד שרים כאלה הם השרים משה אבוטבול והשרה אורית סטרוק.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
הייתי שמחה לטבלה שתמצה את המלל, שקצת קשה לקרוא:
שם ח"כ, תפקיד נוסף (שר, ראש מפלגה, ראש וועדה), שעות נוכחות (מכינון הכנסת, מתחילת המלחמה, וכו').
ממש מביש. הם אמורים לעבוד בשבילנו, וחלקם ממש לא.
לפיד למיטב זכרוני, מככב בנוכחות מעטה לאורך השנים.