ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הבהיר היום (חמישי) כי פעולות הביקורת שבהן פתח בימים האחרונים אינן סותרות החלטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, אם זו תתקבל. את הדברים אמר בתשובה לכמה פרסומים מהעת האחרונה על טענות של גורמים שונים שלפיהן אנגלמן מנסה באמצעות הביקורת להטיל את האחריות למחדלי המלחמה על הדרג הצבאי, ולהסית את האש מהדרג המדיני והפוליטי.
על פי טענות של "גורמים ביטחוניים" שצוטטו בכמה פרסומים, פעולות הביקורת של אנגלמן למעשה לא יותירו מרווח פעולה או קשב ציבורי לוועדת חקירה ממלכתית. על כך אמר אנגלמן בהודעתו כי "הביקורת אינה מאיינת כלל וכלל הקמת ועדת חקירה ממלכתית. ההיפך הוא הנכון: חוק מבקר המדינה מאפשר למנות ועדת חקירה על בסיס דוחות של המבקר". ואכן, לפי חוק מבקר המדינה (סעיף 14) לוועדה לענייני ביקורת המדינה יש סמכות להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית בהתבסס על הממצאים המופיעים בדוחות המבקר.
על פי הפרסומים, אנגלמן דרש מהרמטכ"ל הרצי הלוי גישה מיידית לחומרים צבאיים ומאגרי מידע שנוגעים לעשרות נושאים, לרבות כאלה שנמצאים בתפר שבין צה"ל לבין הדרג הפוליטי. זאת, לפי הפרסומים על מנת "לגלגל אחריות לדרג הצבאי ולנטרל את האיום לפוליטיקאים מוועדת החקירה".
חלק מביקורת נובע מהעובדה שאנגלמן מונה על ידי נתניהו ונחשב למבקר חלש ונוח לשלטון. בעבר עיכב או גנז דוחות שאינם נוחים לנתניהו וספג ביקורת לאורך תקופת כהונתו בשל גישתו הרפה. אף שחלפו כבר כשלושה חודשים מאז המחדל הביטחוני האיום של 7 באוקטובר ומחדל השיתוק הממשלתי שלאחריו, פעולות ביקורת מקיפה עדיין מדשדשות.
פרסומים אלו הגיעו בין היתר על רקע מכתב שהוציא לאחרונה אנגלמן לכלל הדרגים – ראש הממשלה, השרים הרלוונטיים, וכן לגורמים הרלוונטיים לעבודת הקבינט המדיני-ביטחוני, הקבינט הכלכלי-חברתי, לגורמי צה"ל והמערכת הממשלתית. במכתב הוא עדכן כי משרד המבקר החל בבדיקת המחדלים שקדמו לטבח שאירע ב-7 באוקטובר.
לצד הביקורת על פוליטיזציה של הביקורת על המלחמה, עלו גם טענות על כך שאנגלמן דווקא מעכב את תחילת ביצוע הביקורת המקיפה הנחוצה לבירור ותיקון הליקויים. במהלך החודשים האחרונים סיקרנו בהרחבה בשקוף את הצורך בפתיחה בחקירה של הכשלים הבטחוניים שהביאו למחדל שאירע בשביעי באוקטובר מבלי להמתין לשוך הקרבות. בראיון שערכנו עם שלמה רז, דובר מבקר המדינה לשעבר בנושא, הבהיר רז שיש משמעות קריטית לבירור האירועים בעודם מתרחשים, ולא לאחריהם, וייתכן שהתמהמהות במקרה כזה עלולה להיות הרסנית לבירור האמת. כמו כן פרסמנו את המכתבים שנשלחו למבקר על ידי יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי, למבקר המדינה בדרישה להתחיל בביקורת ביטחונית בהקדם.
בהודעתו מהיום חזר אנגלמן פעם נוספת על הצהרותיו: "כפי שהמבקר שב והבהיר, ביקורות על הכשלים שקדמו לטבח ה-7.10 ופעילות הצבא באותו יום ולאחר מכן יתבצעו בהתאם להתפתחות המלחמה". עוד הוא הבהיר כי הביקורת שהוא עורך כעת נוגעת ל"כל הסוגיות האזרחיות, ובחלק מהנושאים הביטחוניים, כמו כיתות כוננות ועוד".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק