ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
עד חודש אוקטובר 2022 היו אמורים במשרד היועצת המשפטית לממשלה לסיים את עבודת המטה ולגבש עמדה ברורה בנושא חשוב – התופעה שבה נבחרי ציבור חוסמים גולשים ברשתות החברתיות באופן שרירותי. מדובר בתופעה שרק הולכת ומתגברת בשנים האחרונות, וחשיבותה אף מודגשת בימים אלה, שלפני הבחירות ברשויות המקומיות.
באוגוסט 2021 הגשנו עתירה לבג"ץ, בבקשה שיוציא צו על תנאי ויורה ליועמ"שית ולייעוץ המשפטי של הכנסת להסביר מדוע לא להוציא הנחיה לחברי הכנסת, חברי הממשלה והרשויות המקומיות שלא לחסום גולשים בחשבונותיהם ברשתות החברתיות או למחוק את תגובותיהם – אלא במקרים חריגים. "חשבונות נבחרי הציבור הפכו מאמצעי לחיזוק הדיאלוג שבין הציבור לבין השלטון לזירה של הדרת דעות, פגיעה בחופש הביטוי, בזכות הפרט למידע ובזכות הציבור לדעת", נכתב בעתירה.
במסגרת הדיון באותה עתירה ציינו במשרד היועמ"ש כי היועץ לשעבר אביחי מנדלבליט הורה לקיים עבודת מטה בעניין. בית המשפט הורה על מחיקת העתירה בשל כך ש"החלטת היועצת המשפטית לממשלה עתידה לשנות באופן מהותי את התשתית העובדתית עליה מתבססת העתירה, וכן כמה מהיבטיה המשפטיים. משכך הוא, נראה שאין מקום להמשיך ולברר את העתירה במתכונתה הנוכחית, וכי יש להמתין עד לקבלת ההחלטה על ידי היועצת המשפטית לממשלה בסד הזמנים עליו הוצהר".
סד הזמנים שעליו הוצהר באותם דיונים היה עד לסוף אוקטובר 2022, מועד שחלף לפני כמעט שנה. אך הנחיות בעניין לא פורסמו.
חסימות-גולשים-200923במכתב ששלחה עורכת הדין ליעד ורצהייזר בשם "שקוף" ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה, ליועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק ולשר הפנים משה ארבל (ש"ס) היא הסבירה כי "כפי שפורט במסגרת העתירה, פרקטיקה זו, של 'חסימת' גולשים על ידי נבחרי הציבור פוגעת, בין היתר, בחופש הביטוי של אותם הגולשים, בזכותם לשוויון, ביכולתם להעביר ביקורת על נבחרי הציבור ולפקח עליהם, בזכותם לקבלת מידע ובזכותם לנטילת חלק בדיון ציבורי".
עוד צוין במכתב כי "מדובר בפרקטיקה שעודנה רווחת בקרב נבחרי הציבור, ולמרבה הפלא דומה שאצל רבים מהם, היד בעניין זה קלה במיוחד על ההדק". לדבריה, "בין ה'חוסמים' העיקריים מצויים שרים מכהנים רבים, וביניהם: גלית דיסטל-אטבריאן, מאי גולן, איתמר בן גביר, שלמה קרעי, עידית סילמן ועוד, וכן נבחרי ציבור ברשויות המקומיות".
לבסוף, במכתב התבקשו היועצת המשפטית לממשלה ויועמ"שית הכנסת "לעדכן את מרשתי באשר להתקדמות 'עבודת המטה' בעניין במשרדי הייעוץ המשפטי לממשלה, ובשים לב לבחירות הממשמשות ובאות ברשויות המקומיות, ולפניות שמקבלת מרשתי בקשר ל'חסימות' בחשבונות הרשויות המקומיות וראשיהן".
מטעם היועצת המשפטית לממשלה נמסר: "הפניה התקבלה והיא מטופלת".
מטעם היועצת המשפטית לכנסת בחרו שלא להגיב.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק