ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
האם ניתן למנות בחשאי ממנה מקום לראש הממשלה? הבוקר דיווח בן כספית במעריב כי על פי מקורותיו ראש הממשלה בנימין נתניהו ייעד את אחד השרים להיות ממלא מקום, ושמר זאת כסוד אשר ידוע רק למזכיר הצבאי ולמזכיר הממשלה. לפי הדיווח, "על הקו תהיה גם היועצת המשפטית של הממשלה, ואליו יואצלו סמכויותיו של ראש הממשלה".
שומר על עמימות: נתניהו לא ממנה ממלא מקום ולא מפרסם דוח בריאות
חשוב לציין כי אפשרות כזו אינה חוקית. כלומר, היועצת המשפטית לממשלה אינה יכולה להסמיך מינוי של ממלא מקום, אלא שרק הממשלה יכולה להסמיך את אחד משריה, שעליו גם לשמש במקביל כחבר כנסת מכהן. גם משרד ראש הממשלה, הכחיש מכל וכל: "שקר וכזב, לא היה מינוי כזה. חוק יסוד הממשלה אינו מחייב מינוי ממלא מקום קבוע. בהינתן מצב בו יש צורך במינוי ממלא מקום – הממשלה ממנה את אחד משריה".
יחד עם זאת, אם יש ממש בדיווח של כספית, ייתכן שראש הממשלה סימן את האדם הרלוונטי וייעד אותו להחליפו. "יש שם המוחזק איפשהו, שאליו אמור להתקשר מזכיר הממשלה אם וכאשר", כתב כספית במעריב. התנהלות כזו בין ראש ממשלה לבעלי תפקידים ציבוריים היא עניין לציבור, כמו טיוטה חסויה בעלת משמעות ציבורית ופוליטית ברגע האמת.
"במציאות נוכחית שבה גם זהותם של ראש המוסד והשב"כ גלויה לציבור, אין כל סיבה לחסות את שמו של ממלא מקום ראש הממשלה, גם אם מדובר בטיוטת החלטה, או המלצה של ראש הממשלה וצוותו לממשלה", אמר היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", אלעד מן. "מציאות בה מתקיימת אי ודאות באשר לזהותם של נושאי תפקיד רשמי וייצוגי בדמוקרטיה, אינה מתקבלת על הדעת ואינה צריכה להיות מקובלת לפי אמת מידה הגיונית כלשהי. החלטות הנוגעות לממלאי התפקידים הביצועיים בדרג הרם ביותר, צריכות להיות גלויות לציבור ונתונות לביקורת שיפוטית וציבורית גם יחד".
בבקשת חופש המידע שהוגשה, משרד ראש הממשלה נדרש להציג כל פרט מידע הנוגע להליך המינוי. "נבקש בקשר לתקופת כהונת הממשלה הנוכחית, כל מסמך, החלטה, הוראה וכל פריט מידע הנוגע למינוי ממלא מקום לראש הממשלה נתניהו, במקרה של נבצרות זמנית או קבועה מכל סיבה שהיא ולרבות במקרים של נסיעה לחו"ל. זאת לרבות זהות ממלא או ממלאי המקום. ככל שקיימות החלטות שונות לגבי תקופות שונות – בין אם שכבר חלפו ובין אם עתידיות", כך על פי לשון הבקשה.
הדיווח מצביע בסופו של דבר על לקונה בחוק יסוד: הממשלה, שלמרות שמינוי ראש ממשלה, מינוי שרים וסגני שרים, מגיע לאישור המליאה, מינויו של ממלא מקום ראש הממשלה שעשוי להחליפו בסיטואציה מסוימת, הוא הליך פנים-ממשלתי שאיננו זקוק אפילו בדיווח ליו"ר הכנסת. בכך הופכת הממשלה, בסיטואציה מסוימת, למי שממנה במשטר הישראלי ראשי ממשלה מבלי שהמינוי מדווח לכנסת או נזקק לאישור המליאה"
בסוף השבוע האחרון ראש הממשלה עבר הליך רפואי, בעקבותיו עלתה שוב על סדר היום סוגיית סירובו למנות ממלא מקום. בהיעדר המינוי, מקרה בו ראש הממשלה אינו מתפקד יחייב כינוס של ישיבת ממשלה לצורך מינוי מחליף, הליך שעלול להותיר את המדינה ללא ראש ממשלה תוך ויכוחים פוליטים על זהות המנהיג או המנהיגה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
2 תגובות
מדינה בהפסקה , נקרעת מבפנים , נחלשת בהרתעתה , רוב דמוגרפי שואף להשיגה דורות לאחור תחת איצטלת שמירת מסורת אבות , נסיון להחליש ולשתק את מערכת המשפט ולהכפיפה למחוקק, כלכלה בעצירה, עדתיות ונחשלות מוצפות כהסתה . אוייבינו יושבים על הגבולות וצופים בחורבן הפנימי ומחכים לרגע בו יעוטו על הפגר שייותר כאן .
החוק מהם והלאה- והדג מסריח מהראש