ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

איום בעתירה לתאגיד: "הפסיקו לראיין את לוביסט הגז נדב פרי כפרשן"

התראה לפני עתירה הוגשה לתאגיד השידור לאחר הביקורת שנמתחה על ראיון עם פרי • למרות התלונות וקביעת נציבת הקבילות, בחטיבת החדשות של כאן 11 ממשיכים להעלות לשידור את הלוביסט כפרשן מן המניין

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

לוביסט הגז והעיתונאי לשעבר נדב פרי (מימין) וראש חטיבת החדשות של תאגיד השידור ברוך שי (צילומים: פלאש90 ומיכל צוקר בכור)

בעקבות ביקורת שנמתחה ב"שקוף", פנה אתמול (ד') עו"ד שחר בן מאיר ליו"ר תאגיד השידור הציבורי גיל עומר ולמנכ"ל גולן יוכפז, בדרישה להפסיק את הופעותיו של לוביסט הגז נדב פרי כפרשן פוליטי בתכניות החדשות של כאן 11.

פרי, עיתונאי לשעבר, עובד כיום כסמנכ"ל רגולציה וקשרי ממשל בניו-מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים), חברת הגז הגדולה בישראל הנשלטת בידי קבוצת דלק של יצחק תשובה. החוק הישראלי אינו מגדיר את פרי "שדלן" (לוביסט) כיוון שאינו עובד בחברת שדלנות אלא פועל כשכיר של חברת הגז, אך מהות עבודתו בפועל זהה: לפעול מול פוליטיקאים, חברי כנסת ורגולטורים כדי להטות את החלטותיהם לטובת חברת הגז. לאחרונה פרסמנו ב"שקוף" כי נוהל חדש של משרד המשפטים מרחיב את הגדרת השדלנים.

פרי מרבה להתראיין בתכנית הפוליטית המרכזית של רשת ב', "קלמן וליברמן", בהנחיית קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן. סמוך לבחירות תכפו הופעותיו בתוכנית: בן מאיר ציין במכתבו כי לקראת הבחירות הופיע פרי ארבע פעמים בתוכנית, בתקופה של פחות מחודש. בין היתר השתתף פרי כפרשן פוליטי בתוכנית ששודרה ביום הבחירות עצמו.

"עסקי האנרגיה של מר תשובה בישראל הם עסקים 'עתירי רגולציה'", מדגיש עו"ד בן מאיר, "במובן שיש להחלטות של הרשות המבצעת וגם של הרשות המחוקקת השפעה מהותית ומשמעותית על אותם עסקים". תכנית חדשות ציבורית שהופכת לוביסט ודובר לפרשן פוליטי, כותב עו"ד בן מאיר, פועלת בניגוד גמור לאינטרס של הציבור שמממן אותה. מעמד הפרשן מעניק לחברה ששכרה אותו כוח רב מול מי שלמחרת יכריעו בעניינה: "תכנית בה מופיע נדב פרי אינה בגדר עיתונות אלא היא תשדיר שירות לבעל הון בתחפושת של עיתונות". 

חשיפה תקשורתית היא מצרך מבוקש בקרב פוליטיקאים ופוליטיקאיות, הנשענים עליה על מנת להגדיל את הנראות והפופולריות שלהם בציבור. עו"ד בן מאיר מזכיר במכתבו כי מחקרים קבעו כי עצם אזכור שם של נבחר או נבחרת ציבור בתכניות המסקרות את הזירה הפוליטית הוא בעל השפעה אדירה על דעת הקהל. "לפחות שישה מחקרים שנערכו בארה"ב, הצביעו על כך שאזכור שם מסייע למועמדים בבחירות, על פני יריבים עם חשיפה פחותה מבחינת ההיכרות עמם", כתב פרופ' רפי מן בחוות דעת המצורפת למכתב.

בדיקה של חברת יפעת מחקרי מדיה שפרסמנו השבוע מדגימה גם היא את כוחה של חשיפה תקשורתית. איתמר בן-גביר, חבר כנסת מן השורה, זכה בתקופת מערכת הבחירות האחרונה לחשיפה תקשורתית אדירה, גדולה יותר משל רוב חברי הממשלה. היא היתרגמה להצלחה גדולה בקלפי, עת מפלגת הציונות הדתית, במסגרתה התמודד לכנסת, זכתה ב-14 מנדטים והיתה למפלגה השלישית בגודלה.

"ברור מכך כי הופעה של מר נדב פרי מייצרת לו ולמעביד שלו יכולת השפעה משמעותית על אותם אישים פוליטיים, שהקריירה שלהם בנויה באופן משמעותי על נראות ונשמעות בכלי התקשורת", כתב עו"ד בן מאיר. בהמשך הבהיר כי זו הסיבה שאין להסתפק רק בגילוי נאות ביחס לתפקידו של פרי, אלא לחדול כליל מלספק לו במה כפרשן פוליטי. 

קלמן ליבסקינד ואסף ליברמן. פרי מרבה להתראיין בתכנית כפרשן (צילום: באדיבות תאגיד השידור)

עידו דוד כהן, כתב התקשורת של "הארץ", פירסם בספטמבר השנה כי פרי הופיע ברדיו ובטלוויזיה 37 פעמים מאז תחילת השנה: "עיתונאים, חברים ותיקים שלו, ממשיכים להזמין אותו כפרשן פוליטי בשידורי אקטואליה, וחלקם גם משתתפים בפודקאסט שלו. לא פלא שגם הציבור וגם הפוליטיקאים שפוגשים בו בכנסת לא תמיד זוכרים באיזה צד הוא".

הבחירה החוזרת ונשנית של מערכת החדשות הציבורית להשתמש דווקא בלוביסט של חברת הגז כפרשן פוליטי כבר ספגה בעבר ביקורת, גם מנציבות קבילות הציבור של התאגיד עצמו. כבר לפני כשנתיים פנתה עמותת "הצלחה", באמצעות יועצה המשפטי עו"ד אלעד מן, בתלונה לתאגיד השידור על הופעותיו של פרי כפרשן פוליטי. עו"ד מן הצביע על ניגוד העניינים של פרי, ועל כך שהדבר לא נמסר למאזינים, והוסיף כי ראוי לשקול האם בכלל יש מקום לקיים דיון פרשני עם גורמים שאינם עובדי התאגיד ומצויים בניגוד עניינים עם נושא הדיון.

נציבת קבילות הציבור אורלי ממן הסכימה עם התלונה והשיבה כי "מצב בו בשעה 08.00 פרי ישמש כפרשן פוליטי ובשעה 11.00 יתראיין כדובר חברת דלק במסגרת תחקיר כזה או אחר – הינו לא תקין, בלשון המעטה". הנציבה ממן כתבה כי "מעמדו המקצועי של הנוכחי של מר פרי מהווה מניעה מלשמש כפרשן פוליטי בכלל", שכן הוא "בא במגע קרוב ובעל אינטרסים עם דמויות פוליטיות ומכאן שהוא אינו גורם אובייקטיבי המחווה דעתו אלא גורם בעל עניין קבוע  בזירה הפוליטית". היא העירה כי דעתה מנוגדת "לדעת מנהלי חטיבת החדשות". בראש החטיבה עומד מאז 2017 ברוך שי.

לפי עו"ד בן מאיר, הופעותיו של פרי כפרשן פוליטי בתאגיד השידור מהוות הפרה של חוק השידור הציבורי. סעיף 7 (ג) לחוק קובע כי "תאגיד השידור הישראלי יספק תוכן חדשותי ותוכן בענייני היום, ובכלל זה בשפה הערבית ובנושא מורשת ישראל, והכול באופן מקצועי, הגון, אחראי, עצמאי, ביקורתי, נטול פניות ואמין, בשקיפות ותוך הפעלת שיקול דעת עיתונאי ונאמנות לאמת העובדתית ולחובת הדיווח לציבור".

מכאן חדשות נמסר ל"שקוף" כי פרי מספק פרשנות פוליטית מעת לעת ולא כפינה קבועה והוא אינו מתראיין בנושאים הקשורים לעיסוקיו, וכי התוכנית "קלמן ליברמן" מקפידה על גילוי נאות בכל מקרה שהדבר נדרש.

נדב פרי לא מסר תגובה.

מכתב-לתאגיד-השידור-הציבורי-התראה-לפני-הגשת-עתירה-על-הפועת-שדלנים-בתוכניות-חדשות

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת נעמי נידם

Picture of נעמי נידם
העורכת הראשית של אתר "שקוף". עיתונאית, גרה במצפה רמון. עברתי בתקשורת המיינסטרים וגם בעצמאית, מהעיתון הצבאי "במחנה", דרך עריכה ב"מקור ראשון", באתר החדשות nrg, ובהמשך כתחקירנית ב"עושים סדר" וככתבת ב"שיחה מקומית".בשנים האלה למדתי על בשרי כמה כוח יש למילים. הוא יכול להיות הרסני, והוא יכול להיות מהפכני. מאושרת מכך שבחרתי לנטוש את הרייטינג, את הדיווח המהיר והשטחי של אתרי החדשות - וליצור ב"שקוף" עיתונות חוקרת שמשנה את המציאות.

3 תגובות

  1. אני לא חושב שיש בעיה עם נדב פרי. לא אהבתי את הטענה "באיזה צד הוא". הוא בנאדם, היה פרשן פוליטי, עובד אצל תשובה כלוביסט. זה לא אומר בהגדרה דיכוטומית שהוא נגד הציבור, וגם זה לא אומר שהוא לא פרשן פוליטי רע. אני מכיר אותו עוד מערוץ 10, ואני שומע את הפודקאסט שלו (ולדעתי הוא טוב), הוא גם ראיין את מיקי ברקוביץ ודיבר על תפקידו אצל תשובה. אלא אם כן את מזהה בבירור שהוא עשה משהו שגוי בפרשנות שלו, ממש לא מסכים שצריך לממנוע ממנו להופיע. אפשר לציין יותר בבירור שהוא עובד אצל תשובה, אבל זו לא סיבה מספיק טובה. לא צריך להיות טהרנים ודיכוטומים.

    1. כנראה שלא קראת היטב את דברים – קידום האינטרס של החברה בה עובד נדב, יכול להיעשות באופן מתוחכם – למשל, לאזכר שמות ח"כים שהוא מעוניין בשיתוף הפעולה שלהם (כמו שנאמר בכתבה, אזכור שמות של פוליטקאים בתקשורת, משפיע באופן מובהק על דעת הקהל …). ולבטח לא בזה מתמצה הלוביזם הסמוי, סמוך על מי שהגיע לתפקיד שהוא הגיע בדלק קידוחים, שהוא יודע איך להפיק את המרב מפרשנות פוליטית בתקשורת המיינסטרימית.

  2. תודה רבה. אני מאזינה לתכנית של ליבסקינד וליברמן מעת לעת ותמיד הייתי בטוחה שהם אמינים ומזינים אותנו במידע מאוזן. מסתבר שלא כך וחבל. עכשיו כבר יהיה להם פחות רייטינג…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,852 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק