ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ח"כ מירי רגב (ליכוד) טסה לחמישה ימים לצרפת על חשבון הקרן הקיימת לישראל בדצמבר האחרון; גם הסוכנות היהודית הטיסה שורה של חברי כנסת למשלחת של חמישה ימים בחודש נובמבר, גם היא לצרפת; בחב"ד הטיסו את יו"ר ש"ס אריה דרעי לארבעה ימים בשוויץ. האם המימון החיצוני של כל הטיסות האלה ראוי וחוקי? טכנית, לפי הקריטריונים היבשים – כן. אבל אין מי שיעסוק בכך באופן מהותי.
בטרם נגולל את הפרשייה המשפטית, נזכיר כי טיסות על חשבון גורמים חיצוניים עלולות לקיים מערכת יחסים בעייתית בין נבחרי הציבור לבין אותם גורמים. בזמן שהקרן הקיימת לישראל והסוכנות היהודית משלמות אלפי שקלים לטובת נסיעת חברי הכנסת – אנו מצפים מהם גם לפקח על הגופים הללו ללא כל "חוב" כלפיהם בדמות טיסה מפנקת.
לא כל טיסה עלולה לקיים מערכת יחסים בעייתית כמו זו – לשם כך אמורה הייתה ועדת האתיקה לבחון כל מקרה. אך כפי שתראו מיד – גם כשהוועדה תקום, אף אחד לא מבטיח לנו שהיא תעמוד בגאון על המשמר.
תקציר הפרקים הקודמים: סה"כ טסו חברי הכנסת יותר מ-33 פעמים עד סוף חודש דצמבר, ללא אישור מוועדת האתיקה. זו ועדה שלא קיימת מאז דצמבר 2018 (למעט תקופה קצרה בכנסת ה-23). בינתיים מי שמאשר לחברי הכנסת את הטיסות הוא הייעוץ המשפטי של הכנסת.
על כך הגישה התנועה לאיכות השלטון עתירה לבג"ץ, בטענה שהייעוץ המשפטי של הכנסת פועל בחוסר סמכות ועליו לחדול מאישור הטיסות. במענה של הכנסת לבג"ץ היא טוענת שהייעוץ המשפטי לא באמת מאשר את הטיסות ואלו יאושרו בדיעבד לאחר שתוקם הוועדה.
"בניגוד לנטען בעתירה, הייעוץ המשפטי לכנסת לא מאשר לחברי כנסת לנסוע לחו"ל במימון חיצוני", נכתב בתשובה. "אין חולק כי על פי כללי האתיקה, אישור שכזה יכול להינתן רק על ידי ועדת האתיקה של הכנסת". עוד נכתב שם כי לאחר שתוקם ועדת האתיקה היא תוכל להחליט בדיעבד כי המימון המבוקש מנוגד לכללי האתיקה. נזכיר כאן שני פרטים: הראשון, שהטיסה הראשונה של ח"כ מיכאל ביטון מכחול לבן למשל הייתה בחודש יוני 2021. השני הוא שבכנסת ה-21 לא הוקמה כלל ועדת אתיקה, כך שהבקשות לא אושרו גם בדיעבד.
בנוסף, במענה של הייעוץ המשפטי אין כל התייחסות לשאלה מה תוכל הוועדה לעשות בעניין כשתקום סוף סוף – האם הח"כים יידרשו לממן בעצמם את הטיסות בדיעבד? זה לא נשמע תסריט סביר.
טענה נוספת של הייעוץ המשפטי טומנת בחובה הבנה חשובה. "הבדיקה שמתבצעת על ידי הייעוץ המשפטי היא במידה רבה 'טכנית', ובהמשך לכך שיקול הדעת המופעל על ידי הוועדה (ועדת האתיקה, ע.ב) מצומצם יחסית". כלומר – ועדת האתיקה מתפקדת למעשה כחותמת גומי לאישור טיסות הח"כים – אחרי שהייעוץ המשפטי מאשר אותן "טכנית".
וכך, בפועל, מה שאולי יכול היה להיות החרב המתהפכת מעל ראשם של חברי הכנסת כדי להקים את ועדת האתיקה – הסכנה שלא יוכלו לטוס לחו"ל במימון חיצוני – הוסר. וכך הח"כים אוחזים את המקל בשני קצותיו: נהנים מאישור אוטומטי לטיסות במימון זר ולא נדרשים לתת דין וחשבון על עבירות בתחום האתיקה.
"תגובת הכנסת לבג"ץ מכשירה המשך מצב לא חוקי הפוגע בטוהר המידות של חברי הכנסת", אומר ל"שקוף" עו"ד הידי נגב, מנהל מחלקת מדיניות וחקיקה בתנועה לאיכות השלטון שהגישה את העתירה. "במקום לאסור על מימון פרטי וחיצוני להוצאות הנסיעות לחו"ל של חברי הכנסת – מה שמהווה מתנה אסורה לפי כל חוק – הייעוץ המשפטי לכנסת מודיע כעת לבג"ץ שהוא ימשיך לאפשר את הפרת הדין. אנחנו מקווים שבית המשפט העליון יקבע דיון מהיר בעתירה, ויודיע לכנסת כי יש לעצור ולבטל באופן מיידי את כל טיסות חברי הכנסת במימון חיצוני, שניתנו ללא אישור ועדת האתיקה".
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!