ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
שר השיכון זאב אלקין מתקווה חדשה ושרת המדע אורית פרקש-הכהן מכחול לבן עדיין לא הגישו את הצהרת ההון שלהם למבקר המדינה – בניגוד לכללים. כך נמסר ל"שקוף" ממשרד המבקר. יחד איתם לא הגישו את הצהרת ההון, בניגוד להנחיות, גם שמונה שרים לשעבר. על שרים וסגני שרים להגיש הצהרת הון בתוך 60 יום מכניסתם לתפקיד ומהיציאה ממנו, וגם בכל שנה. מאז הקמת הממשלה הנוכחית עברה כבר כחצי שנה.
איחור בהגשת הצהרת ההון מקשה על מבקר המדינה למצוא חריגות. השרים מתחמקים מלדווח על פרטים שעלולים להעמיד אותם במבוכה, ובכך נפתח פתח לעבירות שחיתות. יש לציין כי מאז בדיקת "שקוף" האחרונה בחודש אוקטובר, אז גילינו שמחצית חברי הממשלה לא הגישו הצהרת הון – רובם הסדירו את הנושא. פרקש-הכהן ואלקין הם השרים היחידים שלא הגישו.
השר זאב אלקין מתקווה חדשה הוא סרבן שקיפות מוכר וכיכב לא פעם בכתבות "שקוף". כעת, גם מתוך מפלגת תקווה חדשה בראשות שר המשפטים גדעון סער, עדיין לא ניכר שינוי משמעותי בהתנהלותו.
שמונה השרים לשעבר שלא הגישו עדיין את הצהרת ההון שלהם הם מירי רגב, יעקב אביטן, דוד אמסלם, גילה גמליאל, יואב גלנט, אורלי לוי אבקסיס, רפי פרץ וגדי יברקן. ללא הצהרת ההון שלהם, מבקר המדינה לא יכול לתעד ולפקח על התנהלותם. נזכיר שבעבר מצא המבקר חשש לאי דיוקים בהצהרות ההון של רה"מ לשעבר בנימין נתניהו.
מדוע זה לוקח להם כל כך הרבה זמן? רוב השרים המתמהמהים לא הגיבו לפניית "שקוף" בעניין. מהשר לשעבר רפי פרץ נמסר כי "הגשתי בהיותי שר – אין שינוי". הפנינו את פרץ למשרד מבקר המדינה, והוא הבטיח שיטפל בנושא. ח"כ גדי יברקן אמר שלמיטב ידיעתו הוא הגיש, אבל יברר את זה. גם לוי אבקסיס טענה שהגישה עם תום תפקידה. אך בדקנו – וזה לא נכון. פרקש-הכהן טענה שהודיעה כי אין שינוי מהצהרתה הקודמת. בדקנו, היא פנתה בבקשה לעשות זאת אבל טרם הצהירה על כך באופן שבו התבקשה.
אחת הבעיות המרכזיות בתחום הזה היא שכללי האתיקה לממשלה לא מעוגנים בחוק. מעקב "שקוף" בשנים האחרונות אחר הסוגיה הזו מגלה כי חברי הממשלה נמנעים שוב ושוב מהגשות הצהרות ההון – ללא סנקציה ממשית. בעבר פנינו ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה בבקשה שיקבע כללים לנושא ויסייע למבקר לאכוף את הכללים.
לפני כמה חודשים פנתה גם "התנועה לטוהר המידות" לשר המשפטים גדעון סער בבקשה כי יקבע כללי אתיקה מחייבים לשרי הממשלה. בפנייה הסבירה התנועה כי זמן רב עבר מאז הקימה ממשלת ישראל את ועדת שמגר שגיבשה טיוטה לכללי אתיקה מקיפים עבור חברי הממשלה.
"בגופים ציבוריים רבים כבר קיים קוד אתי מקיף, ואילו בממשלה, הגורם השלטוני הבכיר ביותר, טרם נקבעו כללים שכאלה", אמרו אז בתנועה. "בהליך נגד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו נחשפה, ולא בפעם הראשונה, הבעייתיות בכללים הקיימים, חוסר היכולת לאכוף אותם (לפי דבריהם של מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה) והצורך בהסדרה רחבת היקף".
עוד התייחסו ללקונה הקיימת היום, ומאפשרת את המצב הנוכחי שבו שרים ושרות לא מגישים בזמן הצהרות הון. "נושא הגשתן של הצהרות למבקר המדינה, ששב ועולה כל עת שמתחלפת ממשלה חדשה, כששרים רבים אינם עומדים במועדים הקבועים בחוק, מחייב הסדרה וייתכן אף הגדרה מחדש", ציינו במכתב.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק