ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
אחת ההבטחות הראשונות שנתן שר החוץ יאיר לפיד עם כניסתו למשרד החוץ היא ביטול המשרד לנושאים אסטרטגיים והכנסתו למשרד החוץ. אך למרות החלטת הממשלה הקרובה בנושא, נראה שהמהלך לא כל כך פשוט. המכשול העיקרי – מה עושים עם העובדים?
בזמן שייקלט המשרד במשרד החוץ, גורל העובדים לא ברור – ומדאיג אותם. העובדים המקצועיים שליבת עבודתם היתה המאבק בדה לגיטימציה נגד מדינת ישראל רואים עצמם ככאלו שראויים להשתלב במערך הדיפלומטי של המשרד. מצד שני, בכיר במשרד החוץ מסר ל"שקוף" כי "הם מוזמנים להגיש מועמדות לקורס הצוערים". כלומר, ההיתכנות לשילוב העובדים במשרד החוץ במערך הדיפלומטי משולה להלצה. וכך, נראה ששילוב המשרד במשרד החוץ בדרך לפיצוץ.
הצעת המחליטים שעתידה לעלות בישיבת הממשלה הקרובה מתרחקת מהעיסוק במסלול שבו ישתלבו העובדים. משאבי המשרד לנושאים אסטרטגיים יעברו למשרד החוץ – אבל לא ברור היכן ישובצו העובדים. פן נוסף הוא מיקום המשרד. כיום משרד החוץ שוכן בירושלים והמשרד לנושאים אסטרטגיים שוכר משרדים בבניין צ'מפיון בבני ברק.
המשרד לנושאים אסטרטגיים לא דומה למשרדים אחרים שנסגרו בממשלה הנוכחית כמו משרד הדיגיטל, המים והמשרד לקידום קהילתי. כדי להקים משרדים אלו מלכתחילה פורקו סמכויות חוקיות שהיו קיימות במשרדים אחרים. לדוגמה: הסמכות והחקיקה של רשות החברות הממשלתיות הועברה ממשרד האוצר למשרד הדיגיטל. הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול הועברה מהמשרד לביטחון הפנים למשרד לקידום קהילתי. תורם לאזרחים? – לא. אבל תורם לפוליטיקאים.
לקריאת החלטת הממשלה שתובא לאישור – לחצו כאן
המשרד לנושאים אסטרטגיים הוא קצת שונה. הוא הוקם, לאחר גלגולים שונים, בתוך משרד ראש הממשלה כדי להילחם בתופעת הדה לגיטימציה לישראל וניתן לגלעד ארדן. המשרד הוקם, שכר משרדים במגדל צ'מפיון בבני ברק והיום יש בו 33 עובדים: 21 עובדים מקצועיים בעלי מומחיות בתחום המאבק בדה-לגיטימציה לישראל, ויתר העובדים (12) הם עובדי מטה (לשכת מנכ"ל, לשכה משפטית וכד').
צריך לזכור, לחלק מעובדי המשרד יש קביעות בשירות המדינה, איגודים חזקים ואפילו תפיסה דיפלומטית שונה ממשרד החוץ. ואכן, בכירים במשרד מודאגים מהאפשרות שהמהלך יהיה למעשה גניזת מאמציהם בשנים האחרונות (מוצלחים או לא – תלוי את מי שואלים). כך או כך, המהלך הזה, שעליו הצהיר לפיד ביום כניסתו למשרד, ועתיד לקבל תוקף של החלטת ממשלה, רחוק כנראה מלהסתיים. נמשיך לעקוב.
(איך זה משפיע עליך)
להקמה ופירוק של משרדים חדשים יש משמעויות רבות. משאבים רבים מוקדשים להקמתם, ופירוקם לאחר שגויסו עובדים והועברו תקציבים אינו דבר של מה בכך. בנוסף, תקופת המעבר שבה נמצא המשרד בשלבי ההקמה, יכולה להימשך חודשים רבים, זו תקופה שבה המשרד לא נותן שירות מיטבי לציבור. כל זה פוגע ישירות בעובדים וגם בציבור שנאלץ לממן מכיסו גחמות של פוליטיקאים.
(מה עושים כדי שיתוקן)
למרות הכל ממשלת ישראל הנוכחית צריכה לצמצם עוד משרדים מיותרים כמו משרדי המודיעין והתפוצות. וממשלת ישראל הבאה צריכה להימנע בכל מחיר מהקמה של משרדים חדשים. פתאום תפקיד שר ללא תיק, או עוד סגן שר מיותר נראה הרבה יותר זול מאשר הקמה של משרד חדש.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
המאמר הוא נאיבי בצורה משעשעת, אין בהחלטה התייחסות לתחום או לעובדים מכיוון שלפיד מעוניין להיפטר הן מנושא ה-BDS (שבאופן מציק קשור למדינות שהוא מנסה להתחנף אליהן) והן מהעובדים (שאפשר להעריך שרובם הגדול לא הצביעו לו). הציפייה שלפיד יתעלה על עצמו ויתייחס עניינית היא מבדרת במיוחד, במיוחד שהוא מתעקש לחבל פומבית באחד ההישגים המרכזיים של המשרד לעניינים אסטרטגיים – היחסים עם מדינות מזרח אירופה שהציקו למדינות מערב היבשת בנושא ה-BDS.