ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

הציבור נלחם על הדמוקרטיה – אלה המחאות המתוכננות

תלונות אזרחיות למשטרה. אקדמאים, יזמים ועורכי דין מתאגדים באסיפות פרטיות. עוצר תרומות של אנשי עסקים. עוד ועוד ארגונים - מימין ומשמאל - מוחים על התגבשות חוק החסינות ופסקת ההתגברות. הנה סקירה על אירועי המחאה השונים ברחבי הארץ

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

| יעל פינקלשטיין, תומר אביטל |

"שביתה כללית למען הדמוקרטיה"
איפה? כל הארץ. מעגלי למידה בירושלים, תל אביב, באר שבע, חיפה וקרית שמונה
מתי? יום חמישי, 30/5

בתכנית: עצירה של שעה במהלך יום העבודה, מעגלי לימוד במרכזי הערים בשעה 17:00 ושתי צעדות, אל קרית הממשלה בתל אביב ואל בית ראש הממשלה בירושלים, בשעה 19:00.
"דמוקרטיה זה לא רק ללכת להצביע פעם בארבע שנים, אלא גם איך להתייחס למגזרים שהם לא כמוך ולהבין שיש זכויות לאנשים ששונים ממך", אמר לנו יאיא פינק, לשעבר מנכ"ל "לובי 99", ברשימת העבודה לכנסת ויוזם השביתה. לדבריו, ליוזמה כבר הצטרפו עסקים גדולים וקטנים, עמותות, עורכי דין, מורות ומורים לאזרחות, רופאות ורופאים, אנשי אקדמיה והרבה אזרחיות ואזרחים פרטיים.

Image may contain: text

"מדינת ישראל חשובה לי ואני לא רוצה שהילדים שלי יגדלו למדינה שהיא פחות דמוקרטית. אני חושב שיש פה צומת היסטורית – לאיזה כיוון המדינה תלך. אני חושב שהיהסטוריה תשאל מה עשינו בימים האלה". פינק החליט לקדם יום שבו תילמד מהות הדמוקרטיה: "אנשים ילמדו בכיכרות הערים על חשיבות הדמוקרטיה – בנינו מערך שיעור שנעביר יחד עם המכון הישראלי לדמוקרטיה, התנועה לאיכות השלטון ואנשים שהוכשרו להעביר את התכנים. המטרה שמדינת ישראל תהיה חברת מופת. לייצר פה מדינה יותר מתוקנת – שלא תהיה רגרסיה ונהפוך למדינה פחות דמוקרטית".

התארגנויות אזרחיות

בתחילת השבוע הודיעה קבוצה גדולה של עורכות ועורכי דין שתצא בקמפיין להגנה על מערכת המשפט, ואולי גם בשביתה. מנגד, 120 עורכי דין הביעו עמדה הפוכה והודיעו כי "ההתנגדויות האוטומטיות לכל שינוי והטענות על 'קץ הדמוקרטיה', מזיקות ושגויות".

לאחר מכן, כ-100 שופטים בדימוס, בהם אליקים רובינשטיין, הצטרפו לקבוצה הראשונה. הם טענו שצמצום סמכויות בתי המשפט יפגעו בציבור.
בנוסף, מעל 100 מורות ומורים לאזרחות חתמו על מכתב שמזהיר כי החקיקה המתוכננת מסכנת את עקרון הגבלת השלטון, וקראה למחוקקים לגלות אחריות ולקיים דיון מעמיק בנושא תוך שיתוף הציבור.

למחאה גם הצטרפו כ-100 יזמות ויזמים שכתבו מכתב לחברי הכנסת וקראו להם לא לפגוע בשלטון החוק, וכ-130 נשות ואנשי אקדמיה מהפקולטות למשפטים חתמו גם הם על מכתב בו כתבו כי היוזמות שמקדמים מרכיבי הקואליציה "אינן באות לתקן ולשפר את מערכת המשפט. הן עלולות לפגוע בעצמאותה ולהחליש את יכולתה למלא את תפקידה החיוני בדמוקרטיה. יתרה מזאת, נראה שהן באות לפגוע ביכולתה של מערכת המשפט הפלילי להעמיד לדין ולשפוט משפט צדק חשודים בפלילים, ללא משוא פנים וללא חשש. אלה הן פגיעות קשות ביסודות הבסיסיים ביותר של שלטון החוק והשוויון בפני החוק" (המכתב המלא כאן).

יוזמות פרטיות

איש העסקים איזי שרצקי שהעיד על עצמו כי הוא "יותר ימני משמעון ריקלין", הכריז שיפסיק את תרומותיו לקריית שמונה אם יקדמו את חוק החסינות ולא יאפשרו ביקורת משפטית.
אור-לי ברלב הגישה תלונה במשטרה נגד ראשי מפלגות הקואליציה, בטענה שנתינת תפקיד שר בממשלה תמורת חוק שמבטיח את חסינות ראש הממשלה החשוד בשחיתות – היא בעצמה עבירת שוחד.

באופוזיציה בכנסת

אתם יכולים לקרוא את סיקורי הצל שלנו לאופוזיציה. היילייטס: ח"כ פנינה תמנו שטה הודיעה כי היא מוותרת על החסינות שלה במחאה על כך שהכנסת הופכת ל"מקלט לעבריינים". ח"כים נוספים בהם גבי אשכנזי הצטרפו למהלך. ח"כ מירב כהן השתמשה בחסינות שלה כדי להקריא בנאום הבכורה במליאה את שמותיהן של שורת חברות עסקיות שפגעו בקשישים, ואמרה כי "החסינות נועדה לעזור לנו, נבחרי הציבור, להגן על החלשים ביותר בחברה הישראלית – זו המטרה שלה".

ח"כ פנינה תמנו שטה (כחול לבן). התמונה מעמוד הטוויטר של חברת הכנסת

וגם הפגנות

איפה? רחבת מוזיאון תל אביב
קרתה ב: 25.5.19, 20:30

השתתפו: כ-50 אלף איש. צפויות הפגנות נוספות.

"בשנה-שנתיים האחרונות התחלתי להיחשף לשחיתות ולראות את הקשר בינה ובין שאר העוולות במדינה – העניים, התורים בבתי החולים. חוסר שלטון החוק מחלחל מלמעלה לכל שכבות האוכלוסיה", אמרה לנו רוני שניידר, פעילה חברתית מיודפת בצפון הארץ, שיזמה את ההפגנה בתחילת הדרך.
מה שהתחיל כיוזמה אזרחית, הפך להפגנה בהובלת סיעת כחול לבן, בשיתוף מפלגות האופוזיציה, ארגונים חברתיים וכ-50 אלף מפגינים.


לדברי שניידר, "ראיתי שאף אחד לא מרים את הכפפה וחשבתי – את זה אני יכולה לעשות. יום אחד קמתי ואמרתי, אני לא יכולה יותר. התחלתי להתקשר לאנשים ואחד אחד הם הצטרפו אליי ועזרו לי להתחיל לארגן את ההפגנה. הצטרפו חברים, פעילים חברתיים והרבה אנשים מהמחאות שמתקיימות כבר שנתיים וחצי ברחבי הארץ. המטרה – לשמור על הדמוקרטיה. לחזור לשלטון חוק אמיתי".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת תומר אביטל

Picture of תומר אביטל
מייסד-שותף, לשעבר כתב ועורך ב"שקוף".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,872 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק