ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ציפי לבני (התנועה) היא שיאנית הטיסות לחו"ל בכנסת ה- 20: על-פני 35 טיסות נפרדות, לבני שהתה בחו"ל 128 ימים והפסידה לא פחות מ- 24 ימי מליאה. רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) הוא השיאן מבין חברי הקואליציה, כאשר הפסיד 21 ימי מליאה במהלך 19 טיסות שונות (92 ימים בחו"ל במצטבר).
כנראה ראיתם בעבר כתבות על טיסות של חברי כנסת באמצעי התקשורת השונים – אך החלטנו בשקוף שבמקום ביקורת שטחית, נבדוק את הנתונים לעומק ונציג ניתוחים מלאים ומפורטים לעיונכם. אחד ההבדלים המרכזיים מכתבות אחרות, היא הבדיקה של מספר ימי המליאה שהחמיצו הח"כים בעבור הטיסות.
לא הסתפקנו בזה ואנחנו מביאים כאן גם את המידע המלא לביקורת שלכם – בתחתית העמוד תמצאו תצוגה דינמית שמאפשרת לבדוק את הנתונים בעבור כל ח"כ בנפרד.
מקור נתוני הטיסות בדיווח הרשמי של ועדת האתיקה של הכנסת. במהלך התחקיר, הצלבנו ובדקנו את התאריכים ונאלצנו לנקות לא מעט טעויות.
נדגיש כי הנתונים הם בעבור טיסות שבוצעו על חשבון גורמים זרים, כלומר: לא מדובר בטיסות רשמיות מטעם המדינה או הכנסת, אלא טיסות במימון עמותות, קרנות וכדומה. חברי הכנסת מחויבים לדווח ולקבל אישור מוועדת האתיקה בעבור כל טיסה מסוג זה, וכך מתאפשר לנו לנתח את המידע. שרים, בניגוד לח"כים, טסים אך ורק מטעם המדינה – ולכן לא יופיעו בניתוח זה.
מה שתראו פה מקומם במיוחד בהתחשב בכך שהכנסת מתכנסת רק כ- 100 ימים בשנה. לטוס על חשבון ימי מליאה שלא מטעם המדינה חוטא, לדעתנו, לתפקידו של חבר הכנסת.
כאשר הטיסה בוצעה בזמן ימי מליאה, לא בהכרח כל ימי הטיסה הם גם ימי מליאה (שכן המליאה מתכנסת רק שלושה ימים בשבוע). כך לדוגמא מתוך טיסתו של איציק שמולי (העבודה) שנמשכה 16 ימים, 6 ימים היו ימי מליאה.
מתוך 64 יעדים שונים, במקום הראשון והלא מפתיע נמצאת ארה"ב, עם 228 טיסות. אחריה גרמניה (68 טיסות), אנגליה (49), בלגיה (33), צרפת (30), פולין (20), רוסיה (18), טיוואן (18), איטליה (18). כמה יעדים מפתיעים עם טיסות בודדות אליהם: מונגוליה (חיליק בר), לוקסמבורג (חנין זועבי), צפון אירלנד (אבי דיכטר). את הרשימה המלאה תוכלו לראות פה.
זהו נתון מעט מורכב שמעניין בעיקר בקצותיו, ומדגיש את המועד בו בחרו חברי הכנסת לבצע את טיסותיהם. כך לדוגמא, מבין הח"כים ששהו בחו"ל יותר מ- 30 יום במצטבר במהלך הקדנציה, נוכל לראות כי ישראל אייכלר (יהדות התורה) ביצע 41% מהטיסות שלו על חשבון ימי מליאה, בעוד אמיר אוחנה (הליכוד) ומירב מיכאלי (העבודה), ביצעו רק 7% ו- 8% (בהתאמה) מהטיסות שלהם על חשבון ימי מליאה.
בחרו ח"כ מהרשימה הנפתחת, ותוכלו לראות כמה ימים שהה בחו"ל, כמה ימי מליאה פספס ואפילו את הגורמים השונים שמימנו את טיסותיו.
(במקרה של בעיות בתצוגה, ניתן לצפות גם כאן)
תודות למתנדבים מעיין בוהק ויובל הורן, שסייעו בעיבוד הנתונים הרבים, ולפרויקט "נתון בראש" שניתח והכין את התוצאות לפרסום.
* "נתון בראש" הוא מיזם עצמאי המבקש לקדם עיתונות נתונים (דאטה ג'ורנליזם) בישראל.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת