ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

סיקור צל בצלאל סמוטריץ' – שבוע ראשון

אני הרי ידוע כחבר כנסת, בטלן, עצלן, איזוטרי, וחסר כל השפעה במערכת הפוליטית. טוב שיש תחקירנים רציניים ומעמיקים  כמוך שמצליחים לחשוף את זה לציבור. ובנימה רצינית, תסלח לי אבל אני מוותר על שירותי התיווך מול הציבור ששופט וישפוט אותי על פי מבחן התוצאה ולא ב"'מעקבים" שרחוקים מלשקף את איכות פעילותם של נבחרי הציבור" (ח"כ בצלאל סמוטריץ' בתגובה על שאלותינו לכתבה זו)

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

טיסה אחת לחו"ל בכל הקדנציה: בסיקור הצל הראשון שלו, בצלאל סמוטריץ' מתגלה כחבר כנסת חרוץ, שמונע מאידיאולוגיה ומביא תוצאות לבוחריו. והפעם:

הלוואי שהיה ביכולתנו להעמיד כתב צל לכל חבר וחברת כנסת, כל שבוע ולאורך כל הקדנציה. אז אולי לא נגיע לשם – אבל בזכות התומכים הקבועים של שקוף (המוציאים לאור, מו"לים) – אנחנו מצמצמים את הפער. לאחר סיקורי הצל של מיקי זוהר (הליכוד) וציפי לבני (המחנה הציוני), בשבועות הקרובות נביא לכם סיקור צל של בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי). בסיקור נשתמש באותם פרמטרים איתם בדקנו את עבודת חברי הכנסת בעבר.

ח"כ בצלאל סמוטריץ'

למה צריך סיקור צמוד דווקא של בצלאל סמוטריץ'?

את סיקור הצל בוחרים המוציאים לאור של שקוף, בהצבעה דמוקרטית. שמו של סמוטריץ' הועלה להצבעה, בין היתר, כדי לבחון אם האידיאולוגיה שלו כפי שהיא מתבטאת בהופעותיו בתקשורת, אכן באה לידי ביטוי בעבודתו הפרלמנטרית.

סמוטריץ' הוא חבר כנסת חדש יחסית, אך בולט ומשפיע (לפני כשבוע הוא פרסם סרטון שמדגים איך חלק חברי הכנסת תופסים אותו). הוא החל לכהן לראשונה בכנסת הנוכחית – וזאת לאחר שמפלגתו, האיחוד הלאומי–תקומה, התמודדה בבחירות ברשימה משולבת עם הבית היהודי. הוא משמש כסגן יושב-ראש הכנסת, חבר בוועדת הכספים, בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בוועדה לביקורת המדינה וגם בוועדה שדנה בחוק הגיוס.

 

השבוע בכנסת: ניהול המליאה וישיבה טעונה על הכשרת ישובים מעבר לקו הירוק

בוועדות

בשבוע הראשון של כנס החורף, השתתף סמוטריץ' בדיון בוועדת הפנים, בנושא הסדרת מבנים בישובי יהודה ושומרון. פנחס ולרשטיין, יו"ר צוות הסדרת ישובים (זהו תפקיד רשמי מטעם המדינה) – טען בישיבה כי ישנן 6,000 משפחות הממתינות להסדרה (הסדרה = הכשרה חוקית של ישובים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית; זאת במסגרת "חוק ההסדרה" שעבר בכנסת ועתה נמצא בדיון בבג"צ). בסיום הדיון, יו"ר הוועדה יואב קיש (הליכוד), ודרש כי הממשלה לא תאכוף בניה בלתי חוקית במקומות המיועדים להסדרה בעתיד.

עמדתו של סמוטריץ' בדיון הייתה כי כי אם הממשלה החליטה ליישב את המקומות הללו – אז עליה לעשות זאת כראוי. בסוף דבריו איים סמוטריץ' על המנהל האזרחי בהצעת החוק שתסגור אותו ותעביר את סמכויותיו לגוף אחר. כך הוא אומר לנציגי המנהל האזרחי: "אתם לא הפנמתם שאנחנו בדמוקרטיה […] יש ממשלת ימין בשלטון, ואתם תתחילו להפנים את זה וליישם את המדיניות של הממשלה הנבחרת […] אין חברה פרטית-עסקית אחת בעולם, שעובדיה היו עובדים בקצב שאתם עובדים, והיו נשארים יום אחד בתפקידם".

איך נסקר את פעילותו של סמוטריץ בוועדות הכנסת?

כחלק מרכזי בסיקור בתקופה הקרובה נעמיק בעבודתו של ח"כ סמוטריץ' בוועדות השונות בהן הוא חבר. עם זאת, מאחר ואנחנו לא מתאמים עימו או מעדכנים אותו על הסיקור (ולכן גם לא מקבלים ממנו מידע על תזוזותיו) – אנו עשויים לפספס אותו פה ושם. במקרים כאלה, נשלים את הסיקור באמצעות תיעוד הוידאו של הוועדות, המתפרסמים סמוך לסוף כל דיון. אגב, קריאת הפרוטוקולים הייתה יכולה להיות הרבה יותר יעילה מצפייה בשעות של סרטוני דיונים – אך לאלה לוקח כשלושה שבועות להתפרסם ואנו לא רוצים להמתין.

במליאה

ח"כ סמוטריץ' השתתף המליאה ביום שני, אך לא ביום שלישי. בתפקידו כסגן יו"ר הכנסת, הוא ניהל חצי מישיבת המליאה ביום רביעי. עברנו על כל אחד מ- 168 האזכורים שלו בפרוטוקול ונראה כי סמוטריץ' מנהל את הישיבה בממלכתיות ובהגינות. שאלנו את סמוטריץ' עם מי הוא התקזז ביום שלישי ומדוע ולא קיבלנו תשובה.

השבוע בתקשורת: האם מישהו מתוך הבית היהודי מנסה לפגוע פוליטית בסמוטריץ'?

האזכור החשוב השבוע של סמוטריץ' בתקשורת הופיע בכתבה של שלמה פיוטרקובסקי העוסקת בסקר שהוזמן על-ידי בכיר בבית היהודי, ובו שאלה המנסה כביכול לפגוע בסמוטריץ', בכך שהיא בוחנת את הדחתו מהמפלגה לטובת קבלת עמדות ליברליות במספר נושאים. הרקע לדברים הוא ריח הבחירות שבאוויר, והאפשרות כי ההתמודדות בפריימריז של המפלגות מתקרבת. לא נכתב מי הזמין את הסקר, אך על-פי ניסוח השאלה נרמז כי ראש המפלגה, השר נפתלי בנט, הוא שעומד מאחורי העניין. שאלנו את סמוטריץ' מה הוא חושב והאם לדעתו נפתלי בנט מנסה לפגוע במועמדותו. שאלה שלא קיבלנו עליה תשובה.

צילום השאלה מתוך הכתבה בערוץ 7

בונוס 1: נסיעות לחו"ל

חברי כנסת זוכים מתוקף תפקידם למעמד רם בעיניי הציבור בארץ ובעולם – מה שמוביל לקבלת הזמנות רבות לביקורים בחו"ל (שם לא אחת רבה ההנאה על העבודה). במרבית המקרים הטיסות הללו ממומנות במלואן בידי גורמים זרים: מדינות, חברות מסחריות ועמותות. כך לדוגמא, רוב הטיסות לחו"ל של ח"כים בכנסת העשרים, מומנו על-ידי גורמים לא ממשלתיים – ואין שקיפות לגבי מה קורה באותן משלחות בפועל.

ועם זאת, סמוטריץ' אינו מרבה לטוס לחו"ל (לא על חשבון הכנסת ולא על חשבון גורמים זרים). מתוך 672 טיסות כאלה של חברי הכנסת ה- 20, הוא טס רק פעם אחת בכל תקופת כהונתו. אותה טיסה הייתה מטעם ארגון שמעודד הידברות במזרח התיכון, בשם Forward Thinking.  מאחר ועבודתו של חבר כנסת היא במהותה פרלמנטרית (כלומר: עבודה יומיומית במסדרונות הכנסת) – מיעוט הטיסות ראוי בהחלט לשבח.

בונוס 2: חקיקה

בישראל מגישים חברי הכנסת הצעות חוק פרטיות רבות, רבות מדי. נכון לכתיבת שורות אלו הוגשו יותר מ- 5,724 הצעות כאלו בכנסת הנוכחית לבדה! זה 48 הצעות חוק בממוצע לח"כ. מתוך כלל ההצעות הפרטיות, התקבלו כחוקים 218 הצעות, 3.8% בלבד.

וסמוטריץ'? הוא יזם 73 הצעות חוק. זה המון. ועם זאת, הביצועים שלו מרשימים. מתוך 73 ההצעות, שמונה כבר נחקקו, אחת ממתינה לקריאה שנייה ושלישית ועוד תשע מחכות לקריאה ראשונה בכנסת. נתונים אלו מעמידים אותו כמחוקק מוביל עם השפעה רבה, כאשר סטטיסטיקת ההצלחה שלו עומדת על קרוב ל- 13% (מבין ההצעות שכבר סיימו את חייהן, כלומר 8 הצלחות מתוך 63 נסיונות).

רשימת החוקים המלאה של סמוטריץ

חקיקה אידיאולוגית

  1. נציגות לאוניברסיטת אריאל במרכז למורשת גוש קטיף: התיקון לחוק הרחיב את ההגדרה של מיהו "נציג השכלה גבוהה" שיושב במועצת המרכז למורשת גוש קטיף, כדי שגם נציג אוניברסיטת אריאל יוכל להתמנות לתפקיד.
  2. הסדרת ישובים על קרקע פרטית ביהודה ושומרון (חוק ההסדרה): כפי שהוזכר לעיל, זהו חוק שמטרתו להפוך לחוקיים ישובים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. החוק מאפשר הפקעה של הקרקע במידה והדבר נעשה בתום לב או בהכוונה ממשלתית. החוק עורר מחלוקת וקשיים משפטיים, והיום מתנהל דיון בבג"צ על עתירות לביטולו.
  3. הרחבת סמכויות החטיבה להתיישבות: החוק מאפשר למדינה להעביר סמכויות, תקציבים והתקשרויות ארוכות טווח לחטיבה להתיישבות (זרוע הפעילות של המדינה ביהודה ושומרון) – ונחקק לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה קבע כי המדינה צריכה להחזיר לעצמה את סמכויות הפעולה בתחום ההתיישבות. חוק זה החזיר לחיים את החטיבה להתיישבות.
  4. חיזוק חוות בודדים: חוק שזכה לתמיכה נרחבת, כולל של האופוזיציה, ומאפשר קבלת היתרים ומענקים לחוות בודדים במסגרת החוק לפיתוח הנגב והגליל.

חקיקה כללית

  1. אחריות פלילית על גמלים: החוק משית אחריות פלילית על מחזיקי בעלי חיים גדולים, כגון גמלים וחמורים, במקרה שהם מעורבים בתאונות דרכים – וזאת בעקבות ריבוי תאונות הדרכים בדרום בשל שיטוט החיות.
  2. הגנות פרישה להורה שכול: החוק תוקן כך שיאסר על מעסיק לפטר הורה שכול עד 5 שנים מגיל הפרישה. ההגיון מאחורי החוק הוא מניעות היווצרות חלל בחיי ההורה השכול, שלעיתים השגרה והעבודה שומרים על יציבותו הרגשית. החוק למעשה היה קיים קודם לכם, אך חל רק בעבור הורים שאיבדו על ילדם במערכות ישראל.
  3. הצבעה באמצעות תעודת חוגר: החוק מאפשר לחיילים להצביע בבחירות לכנסת ולרשויות המקומיות באמצעות תעודת חוגר בקלפיות רגילות.

ואפילו… חוק שקיפות אחד!

  1. הצהרות הון של שופטים ובכירים במגזר הציבורי: החוק מחייב שופטים ובכירים במגזר הציבורי להגיש הצהרת הון (הצהרה על שווי הנכסים) עם כניסתם לתפקיד, בסיומו ובתום שש שנים מסיום כהונתם.

מבט ממעוף הציפור מראה כי עשייתו של סמוטריץ' משלבת התמקדות בבסיס התמיכה שלו (בדגש על תחומים הנוגעים לישובים מעבר לקו הירוק ביהודה ושומרון), לצד נגיעה בנושאים בעלי השפעה נרחבת יותר על חיי היום יום של האזרח בקצה.

כך נראה כי בכל הנוגע לעבודה פרלמנטרית יומיומית ובקידום ההבטחות לבוחריו – בצלאל סמוטריץ' עושה את העבודה.

*

בשבוע הבא, לצד הסקירה הקבועה את עבודתו השוטפת של ח"כ סמוטריץ' בכנסת, נביא לכם גם את עמדתו על שקיפות ופירוט אודות תקציב הקשר עם הציבור.

את תגובתו המוזרה והלא עניינית של סמוטריץ' תוכלו למצוא בכותרת.

*

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,854 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק