ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
טיסה אחת לחו"ל בכל הקדנציה: בסיקור הצל הראשון שלו, בצלאל סמוטריץ' מתגלה כחבר כנסת חרוץ, שמונע מאידיאולוגיה ומביא תוצאות לבוחריו. והפעם:
הלוואי שהיה ביכולתנו להעמיד כתב צל לכל חבר וחברת כנסת, כל שבוע ולאורך כל הקדנציה. אז אולי לא נגיע לשם – אבל בזכות התומכים הקבועים של שקוף (המוציאים לאור, מו"לים) – אנחנו מצמצמים את הפער. לאחר סיקורי הצל של מיקי זוהר (הליכוד) וציפי לבני (המחנה הציוני), בשבועות הקרובות נביא לכם סיקור צל של בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי). בסיקור נשתמש באותם פרמטרים איתם בדקנו את עבודת חברי הכנסת בעבר.
למה צריך סיקור צמוד דווקא של בצלאל סמוטריץ'?
את סיקור הצל בוחרים המוציאים לאור של שקוף, בהצבעה דמוקרטית. שמו של סמוטריץ' הועלה להצבעה, בין היתר, כדי לבחון אם האידיאולוגיה שלו כפי שהיא מתבטאת בהופעותיו בתקשורת, אכן באה לידי ביטוי בעבודתו הפרלמנטרית.
סמוטריץ' הוא חבר כנסת חדש יחסית, אך בולט ומשפיע (לפני כשבוע הוא פרסם סרטון שמדגים איך חלק חברי הכנסת תופסים אותו). הוא החל לכהן לראשונה בכנסת הנוכחית – וזאת לאחר שמפלגתו, האיחוד הלאומי–תקומה, התמודדה בבחירות ברשימה משולבת עם הבית היהודי. הוא משמש כסגן יושב-ראש הכנסת, חבר בוועדת הכספים, בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בוועדה לביקורת המדינה וגם בוועדה שדנה בחוק הגיוס.
השבוע בכנסת: ניהול המליאה וישיבה טעונה על הכשרת ישובים מעבר לקו הירוק
בוועדות
בשבוע הראשון של כנס החורף, השתתף סמוטריץ' בדיון בוועדת הפנים, בנושא הסדרת מבנים בישובי יהודה ושומרון. פנחס ולרשטיין, יו"ר צוות הסדרת ישובים (זהו תפקיד רשמי מטעם המדינה) – טען בישיבה כי ישנן 6,000 משפחות הממתינות להסדרה (הסדרה = הכשרה חוקית של ישובים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית; זאת במסגרת "חוק ההסדרה" שעבר בכנסת ועתה נמצא בדיון בבג"צ). בסיום הדיון, יו"ר הוועדה יואב קיש (הליכוד), ודרש כי הממשלה לא תאכוף בניה בלתי חוקית במקומות המיועדים להסדרה בעתיד.
עמדתו של סמוטריץ' בדיון הייתה כי כי אם הממשלה החליטה ליישב את המקומות הללו – אז עליה לעשות זאת כראוי. בסוף דבריו איים סמוטריץ' על המנהל האזרחי בהצעת החוק שתסגור אותו ותעביר את סמכויותיו לגוף אחר. כך הוא אומר לנציגי המנהל האזרחי: "אתם לא הפנמתם שאנחנו בדמוקרטיה […] יש ממשלת ימין בשלטון, ואתם תתחילו להפנים את זה וליישם את המדיניות של הממשלה הנבחרת […] אין חברה פרטית-עסקית אחת בעולם, שעובדיה היו עובדים בקצב שאתם עובדים, והיו נשארים יום אחד בתפקידם".
כחלק מרכזי בסיקור בתקופה הקרובה נעמיק בעבודתו של ח"כ סמוטריץ' בוועדות השונות בהן הוא חבר. עם זאת, מאחר ואנחנו לא מתאמים עימו או מעדכנים אותו על הסיקור (ולכן גם לא מקבלים ממנו מידע על תזוזותיו) – אנו עשויים לפספס אותו פה ושם. במקרים כאלה, נשלים את הסיקור באמצעות תיעוד הוידאו של הוועדות, המתפרסמים סמוך לסוף כל דיון. אגב, קריאת הפרוטוקולים הייתה יכולה להיות הרבה יותר יעילה מצפייה בשעות של סרטוני דיונים – אך לאלה לוקח כשלושה שבועות להתפרסם ואנו לא רוצים להמתין.
במליאה
ח"כ סמוטריץ' השתתף המליאה ביום שני, אך לא ביום שלישי. בתפקידו כסגן יו"ר הכנסת, הוא ניהל חצי מישיבת המליאה ביום רביעי. עברנו על כל אחד מ- 168 האזכורים שלו בפרוטוקול ונראה כי סמוטריץ' מנהל את הישיבה בממלכתיות ובהגינות. שאלנו את סמוטריץ' עם מי הוא התקזז ביום שלישי ומדוע ולא קיבלנו תשובה.
השבוע בתקשורת: האם מישהו מתוך הבית היהודי מנסה לפגוע פוליטית בסמוטריץ'?
האזכור החשוב השבוע של סמוטריץ' בתקשורת הופיע בכתבה של שלמה פיוטרקובסקי העוסקת בסקר שהוזמן על-ידי בכיר בבית היהודי, ובו שאלה המנסה כביכול לפגוע בסמוטריץ', בכך שהיא בוחנת את הדחתו מהמפלגה לטובת קבלת עמדות ליברליות במספר נושאים. הרקע לדברים הוא ריח הבחירות שבאוויר, והאפשרות כי ההתמודדות בפריימריז של המפלגות מתקרבת. לא נכתב מי הזמין את הסקר, אך על-פי ניסוח השאלה נרמז כי ראש המפלגה, השר נפתלי בנט, הוא שעומד מאחורי העניין. שאלנו את סמוטריץ' מה הוא חושב והאם לדעתו נפתלי בנט מנסה לפגוע במועמדותו. שאלה שלא קיבלנו עליה תשובה.
צילום השאלה מתוך הכתבה בערוץ 7
בונוס 1: נסיעות לחו"ל
חברי כנסת זוכים מתוקף תפקידם למעמד רם בעיניי הציבור בארץ ובעולם – מה שמוביל לקבלת הזמנות רבות לביקורים בחו"ל (שם לא אחת רבה ההנאה על העבודה). במרבית המקרים הטיסות הללו ממומנות במלואן בידי גורמים זרים: מדינות, חברות מסחריות ועמותות. כך לדוגמא, רוב הטיסות לחו"ל של ח"כים בכנסת העשרים, מומנו על-ידי גורמים לא ממשלתיים – ואין שקיפות לגבי מה קורה באותן משלחות בפועל.
ועם זאת, סמוטריץ' אינו מרבה לטוס לחו"ל (לא על חשבון הכנסת ולא על חשבון גורמים זרים). מתוך 672 טיסות כאלה של חברי הכנסת ה- 20, הוא טס רק פעם אחת בכל תקופת כהונתו. אותה טיסה הייתה מטעם ארגון שמעודד הידברות במזרח התיכון, בשם Forward Thinking. מאחר ועבודתו של חבר כנסת היא במהותה פרלמנטרית (כלומר: עבודה יומיומית במסדרונות הכנסת) – מיעוט הטיסות ראוי בהחלט לשבח.
בונוס 2: חקיקה
בישראל מגישים חברי הכנסת הצעות חוק פרטיות רבות, רבות מדי. נכון לכתיבת שורות אלו הוגשו יותר מ- 5,724 הצעות כאלו בכנסת הנוכחית לבדה! זה 48 הצעות חוק בממוצע לח"כ. מתוך כלל ההצעות הפרטיות, התקבלו כחוקים 218 הצעות, 3.8% בלבד.
וסמוטריץ'? הוא יזם 73 הצעות חוק. זה המון. ועם זאת, הביצועים שלו מרשימים. מתוך 73 ההצעות, שמונה כבר נחקקו, אחת ממתינה לקריאה שנייה ושלישית ועוד תשע מחכות לקריאה ראשונה בכנסת. נתונים אלו מעמידים אותו כמחוקק מוביל עם השפעה רבה, כאשר סטטיסטיקת ההצלחה שלו עומדת על קרוב ל- 13% (מבין ההצעות שכבר סיימו את חייהן, כלומר 8 הצלחות מתוך 63 נסיונות).
חקיקה אידיאולוגית
חקיקה כללית
ואפילו… חוק שקיפות אחד!
מבט ממעוף הציפור מראה כי עשייתו של סמוטריץ' משלבת התמקדות בבסיס התמיכה שלו (בדגש על תחומים הנוגעים לישובים מעבר לקו הירוק ביהודה ושומרון), לצד נגיעה בנושאים בעלי השפעה נרחבת יותר על חיי היום יום של האזרח בקצה.
כך נראה כי בכל הנוגע לעבודה פרלמנטרית יומיומית ובקידום ההבטחות לבוחריו – בצלאל סמוטריץ' עושה את העבודה.
*
בשבוע הבא, לצד הסקירה הקבועה את עבודתו השוטפת של ח"כ סמוטריץ' בכנסת, נביא לכם גם את עמדתו על שקיפות ופירוט אודות תקציב הקשר עם הציבור.
את תגובתו המוזרה והלא עניינית של סמוטריץ' תוכלו למצוא בכותרת.
*
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
i bought a lot of SEO Softwares and some of them are just very expensive and not so useful for the price“