ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
| עידן בנימין וניר בן-צבי |
חשבנו שראינו הכל – אבל שימוש כזה בתקשורת ככלי נשק להפלת מועמד, שמט לנו את הלסת.
"בדקנו מי מממן ומדוע את המרוץ לראשות העירייה של עופר ברקוביץ" – כך מוסגרה כתבתה של טל מאיר ששודרה במהדורה המרכזית של ערוץ 20 לפני כשבועיים. נחסוך לכם את המתח: הכתבה לא עונה על השאלה.
אז מה היא כן עושה? מפזרת חלקיקי עובדות, שחלקן אמנם נכונות בפני עצמן, אך חיבור שלהן יחדיו משמש לבניית נרטיב – ואולי אפילו תעמולה – במקום סיפור עיתונאי קוהרנטי. חשוב להדגיש: אנו לא תומכים באף אחד מהמועמדים במירוץ זה, ואני (עידן) אף מנחה סדרת עימותים עם ארבעה מועמדים לראשות העיר. אבל כשראינו כיצד בערוץ 20 מתייחסים לצופים כפיונים ומשדרים תעמולה במסווה של "תחקיר", החלטנו להשקיף את העובדות.
בכתבה נטען כי סיעת "התעוררות בירושלים" (בראשה עומד ברקוביץ') לא מדווחת באופן מלא באתר מבקר המדינה על התרומות שהיא מקבלת, כפי שנדרש בחוק. בדיקה עיתונאית פשוטה – כלומר בקשת תגובה ממושא הכתבה, הייתה יכולה לסייע במציאת התשובה: חלק ניכר מכספי הקמפיין של התעוררות מקורו בהלוואות, אשר אינן מחויבות בהשקפה לציבור באתר המבקר (הערת צד: מדובר בחור משמעותי בחוק ואנו בשקוף יורדים כרגע לעומק הנושא).
הכתבת השתמשה בעובדה היבשה כי סכום התרומות הישירות המופיעות באתר המבקר נמוך יחסית (כ- 130 אלף ש"ח), ומשם המשיכה מיד וללא כל הסבר להצגת סרטון בו מדברת אישה בשם רות חשין בזכותו של ברקוביץ' כמועמד לראשות העירייה. חשין מוצגת כמי שנמנית על "חברי המועצה של ארגון השמאל הקיצוני יש דין" ובכך תם חלקה בשידור. אם בשלב זה התבלבלתם מהקפיצות, נזכיר שהקישור אל חשין נעשה בשאלת כספי התרומות הנעלמים (כביכול) של ברקוביץ'. אז האם תרמה חשין כסף לקמפיין? אין לדעת.
עקרון מנחה לתעמולה מוצלחת שלמדנו מהספר "מלחמה ב- 140 תווים" הוא שכדאי תמיד לבססה על לפחות שמץ של אמת. אפילו שבריר קטן של אמיתות יכול להספיק לבניית סיפור מעוות שישפיע בצורה אפקטיבית על דעת הקהל.
וכך מתובלת כתבתה של מאיר ברסיסי מידע שהקשר שלהן לעצם העניין הוא לא ממש ברור:
וכך, לצד שימוש במילה "שמאל קיצוני" 11 פעמים (בחמש וחצי דקות) ו"הקרן לישראל חדשה" 8 פעמים (ובכוונה לא "הקרן החדשה לישראל") – בונים נרטיב במקום לענות על השאלה החשובה בהחלט שעומדת בלב הדיון: מהם המקורות הכספיים של הקמפיין הנרחב של ברקוביץ' (ירושלמים בוודאי נתקלו בשלטים הנושאים את שמו בכל פינת רחוב)?
עוד משהו. האם ברקוביץ' עצמו מחזיק בעמדות מדיניות בצד השמאלי של המפה הפוליטית? שאלה קריטית – אבל במקום לענות עליה או לבדוק אותה, מסתפקים באזכורים לקשריו מצד שמאל (ואם יש לו קשרים מצד ימין?). כך למשל ברגע מסוים מוצגת תמונה של ברקוביץ', ללא כל הקשר או הסבר, עומד במרחק מספר מטרים מראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, סלאם פיאד (ומי יודע מתי).
זה לא מספק את התשובה. למה הדבר דומה? לטענה כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא פעיל שמאל קיצוני בגלל שלחץ בעבר את ידו של יאסר ערפאת. לכן החלטנו לשאול את ערוץ 20 את השאלות האלו, אף ששם פחות אוהבים שאלות ומעדיפים הצהרות. פנינו לערוץ 20 דרך הפייסבוק, האתר (שלא עבד) ולכתבת עצמה, אך טרם הצלחנו להשיגם.
אגב, מאז פרסום הכתבה הספיק ברקוביץ' להאשים את זאב אלקין, השר להגנת הסביבה המתמודד בעצמו על ראשות העירייה, במימון התחקיר של ערוץ 20 ולאיים בתביעת דיבה כנגד הערוץ. הערוץ מנגד שלח גם הוא מכתב איום בתביעת דיבה. וכך כתב: "דבריך נטולים כל בסיס עובדתי, שכן הכתבה נעשתה ממניעים עיתונאיים בלבד, כללה טענות מבוססות ומוכחות ובוודאי שלא מומנה על ידי גורם כזה או אחר".
ואנחנו?
אנחנו לא יודעים מי יזם את התחקיר – ובינינו, זה לא הכי חשוב.
אנחנו לא יודעים מי נותן הלוואות לברקוביץ' – ובינינו, זה כן חשוב.
אנחנו רק יודעים שככה מייצרים פייק ניוז – וזה חשוב להחריד.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק