ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

לאן הולכים תשלומי ההורים ברשת החינוך נעם-צביה?

הורים לילדים בתיכון? הכתבה הזו בשבילכם, כי מסתבר שהיעדר השקיפות בבתי הספר פוגעת לכם בכיס. במיוחד אם אתם מהמגזר הדתי-לאומי. מניתוח של רשת אחת עולה כי בתי ספר גובים מהורים אלפי שקלים - מבלי לתת דבר ובניגוד לחוק. בכתבה זו נסביר איך השיטה עובדת כדי שתוכלו לדווח לנו אם בבתי הספר שלכם עלול לקרות אותו דבר.

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הורים לילדים בתיכון? הכתבה הזו בשבילכם, כי מסתבר שהיעדר השקיפות בבתי הספר פוגעת לכם בכיס. במיוחד אם אתם מהמגזר הדתי-לאומי. מניתוח של רשת אחת עולה כי בתי ספר גובים מהורים אלפי שקלים – מבלי לתת דבר ובניגוד לחוק. בכתבה זו נסביר איך השיטה עובדת כדי שתוכלו לדווח לנו אם בבתי הספר שלכם עלול לקרות אותו דבר.

נושא תשלומי הורים כאוב וגם קצת מסובך. אבל במקרה של רשת נעם-צביה-מרחביה יש מחדל של ממש. לפני שנצלול ונתעמק בנעם-צביה, נתחיל ברקע הכרחי. זה חשוב לכל הורה בישראל.

תשלומי הורים

כל הורה בישראל נדרש לשלם סכום מסוים לטובת פעילויות חינוך שנערכות מחוץ לבתי הספר. קיימים שלושה סוגי תשלומי הורים במסגרת החינוך הדתי-לאומי:

  1. תשלומי חובה – ביטוח בריאות בסך 49 שקלים בשנה.
  2. תשלומי רשות המאושרים על ידי הכנסת כל שנה מחדש. תשלומים אלה כוללים טיולים, סל תרבות, מסיבות סוף שנה ורכישת שירותים בצורה מרוכזת.
  3. תשלומים בגין תכנית לימודים נוספת (תל"ן) שנקבעים בחוזר מנכ"ל של משרד החינוך. בחוזר קובעים את כמות השעות שניתן לגבות עליהן כסף מההורים, מעבר לשעות התקן המוקנות על ידי המשרד.
  4. תחת קטגוריית התל"ן, קיימים גם תשלומים תורניים ייחודיים – תוספת גביה לפעילויות העשרה למגמות שונות, גביה עבור מגמה שלישית (משרד החינוך מממן שתי מגמות), גביה עבור עשר שעות תל"ן נוספות והפעלת בית ספר בשעות אחר הצהריים.

גבייה יתר במוסדות רשת צביה

בישיבות ואולפנות נהוג לגבות את מרבית התשלומים האפשריים. בחטיבות הביניים הסכום עשוי להגיע לכ-3,780 שקלים בשנה ובתיכון לאלפי שקלים נוספים. ארגון הורים התנדבותי בשם תשלומים0 מספק להורים שירות של ניתוח החזר התשלומים – מול מערכת השעות. בפועל, הם בודקים האם בתי הספר סיפקו את השעות הנוספות בגינן הם גבו כספים מההורים.

רשת צביה מחזיקה ב-20 אולפנות ו-10 ישיבות. בבחינה של שבע מהמוסדות הללו נמצא כי אף אולפנה או ישיבה לא גבתה כספים בצורה תקנית. יתרה מכך, על פי חוקי משרד החינוך המוסד החינוכי מחויב למסור דו"ח כספי להורים. מבלי הדו"ח – אסור לגבות תשלומים עבור שנה הבאה. רשת נעם-צביה כלל לא הגישה דו"ח כספי – אך הדבר לא הפריע להם לגבות כספים מההורים.

ואם זה לא מספיק, על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, אסור לבית ספר לגבות תשלומי הורים מבלי להחזיק בחשבונות בנק נפרדים. רשת נעם-צביה לא מחזיקה בחשבונות בנק נפרדים.

דוגמאות:

על פי הדו"חות של "תשלומים", רשת נעם-צביה גבתה במקרים מסוימים אלפי שקלים מההורים מבלי לתת להם תמורה. כך במקרה של אולפנת צביה בעפולה, הורים לתלמידי כיתת י' 1 שילמו 1,725 שקלים לתלמיד. מה הם קיבלו? כלום.

בישיבת צביה במעלה אדומים, נמצא ש-30%-33% מתשלומי ההורים לא מומשו – דהיינו גבו בעבור כל תלמיד 2,177 שקלים ללא אספקת השירותים להם התחייבו.

דוגמה נוספת ניתן לראות באולפנת צביה רבבה. הורי תלמידות כיתה י' 3 שילמו 1,545 שקלים מבלי לקבל תמורה. הורי תלמידות כיתה י"א באולפנה שילמו 2,865 שקלים – כ-51% מהסכום הכללי ששילמו – מבלי לקבל כלום. לאן הלך הכסף בכל המקרים הללו? לא ברור.

על אף בקשות חוזרות ונשנות של הורים לתלמידים במוסדות הרשת, לא סופקו המסמכים הדרושים על פי חוק. יתרה מכך – רפרנט תשלומי הורים במשרד החינוך קבע שאכן הייתה גביית יתר על ידי הרשת במקרה של אולפנת צביה רבבה. נקבע שעליה להחזיר כספים להורים, אך הדבר טרם בוצע.

  • הורים לילדים בתיכון? בקשו מהמנהל/ת את הדו"ח הכספי! לא מוכנים לתת לכם אותו? פנו אלינו.

תגובת משרד החינוך: משרד החינוך מוביל מדיניות ברורה, לפיה אין לגבות תשלומי הורים מעבר לסכומים אשר נקבעו על ידי וועדת החינוך של הכנסת, ולצד זה להבטיח שהתקציבים המיועדים לשעות לימוד יגיעו אל התלמיד. לשם מימושה של מדיניות זו, החל המשרד בשורה של בקרות בבתי הספר. הבקרות נועדו להבטיח שתלמידי מערכת החינוך לא ישלמו מעבר לסכומים שנקבעו על ידי ועדת החינוך של הכנסת , ולצד זאת, יקבלו את שעות הלימוד המגיעות להם.

במילים אחרות: משרד החינוך מסרב להתייחס למקרה.

תגובת רשת החינוך 'נעם-צביה': הרשת פועלת בשיתוף ובהתאם להוראות משרד החינוך במלואם. אנו מברכים את הרצון הטוב של מערכת "שקוף" לפעול לתיקון חברתי, אך במקרה הנ"ל נדמה שחל טעות במידע השגוי שהגיע לידם. רשת החינוך 'נעם-צביה' המפוקחת על ידי משרד החינוך תפעל להיות המובילה בחינוך התורני ציוני בקרב המגזר הדתי לאומי".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אסף נתיב

Picture of אסף נתיב
תמיד חיפשתי לעשות משהו עם ערך מוסף שמשפיע לטובה על כמה שיותר אנשים. אחרי שהבנתי את עומק השבר שיש בתחום התקשורת ואת החיוניות שלה לדמוקרטיה, כמו גם את חשיבות המעורבות של אזרחים ואזרחיות כדי שהמדינה שלנו רק תשתפר ותשתפר – החלטתי להצטרף לשקוף מתוך אמונה שלמה שאנחנו מובילים פה מהפכה, ובתקווה שנצליח ונעורר השראה בתחומים נוספים בארץ ומחוצה לה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק