ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הורים לילדים בתיכון? הכתבה הזו בשבילכם, כי מסתבר שהיעדר השקיפות בבתי הספר פוגעת לכם בכיס. במיוחד אם אתם מהמגזר הדתי-לאומי. מניתוח של רשת אחת עולה כי בתי ספר גובים מהורים אלפי שקלים – מבלי לתת דבר ובניגוד לחוק. בכתבה זו נסביר איך השיטה עובדת כדי שתוכלו לדווח לנו אם בבתי הספר שלכם עלול לקרות אותו דבר.
נושא תשלומי הורים כאוב וגם קצת מסובך. אבל במקרה של רשת נעם-צביה-מרחביה יש מחדל של ממש. לפני שנצלול ונתעמק בנעם-צביה, נתחיל ברקע הכרחי. זה חשוב לכל הורה בישראל.
כל הורה בישראל נדרש לשלם סכום מסוים לטובת פעילויות חינוך שנערכות מחוץ לבתי הספר. קיימים שלושה סוגי תשלומי הורים במסגרת החינוך הדתי-לאומי:
בישיבות ואולפנות נהוג לגבות את מרבית התשלומים האפשריים. בחטיבות הביניים הסכום עשוי להגיע לכ-3,780 שקלים בשנה ובתיכון לאלפי שקלים נוספים. ארגון הורים התנדבותי בשם תשלומים0 מספק להורים שירות של ניתוח החזר התשלומים – מול מערכת השעות. בפועל, הם בודקים האם בתי הספר סיפקו את השעות הנוספות בגינן הם גבו כספים מההורים.
רשת צביה מחזיקה ב-20 אולפנות ו-10 ישיבות. בבחינה של שבע מהמוסדות הללו נמצא כי אף אולפנה או ישיבה לא גבתה כספים בצורה תקנית. יתרה מכך, על פי חוקי משרד החינוך המוסד החינוכי מחויב למסור דו"ח כספי להורים. מבלי הדו"ח – אסור לגבות תשלומים עבור שנה הבאה. רשת נעם-צביה כלל לא הגישה דו"ח כספי – אך הדבר לא הפריע להם לגבות כספים מההורים.
ואם זה לא מספיק, על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, אסור לבית ספר לגבות תשלומי הורים מבלי להחזיק בחשבונות בנק נפרדים. רשת נעם-צביה לא מחזיקה בחשבונות בנק נפרדים.
על פי הדו"חות של "תשלומים", רשת נעם-צביה גבתה במקרים מסוימים אלפי שקלים מההורים מבלי לתת להם תמורה. כך במקרה של אולפנת צביה בעפולה, הורים לתלמידי כיתת י' 1 שילמו 1,725 שקלים לתלמיד. מה הם קיבלו? כלום.
בישיבת צביה במעלה אדומים, נמצא ש-30%-33% מתשלומי ההורים לא מומשו – דהיינו גבו בעבור כל תלמיד 2,177 שקלים ללא אספקת השירותים להם התחייבו.
דוגמה נוספת ניתן לראות באולפנת צביה רבבה. הורי תלמידות כיתה י' 3 שילמו 1,545 שקלים מבלי לקבל תמורה. הורי תלמידות כיתה י"א באולפנה שילמו 2,865 שקלים – כ-51% מהסכום הכללי ששילמו – מבלי לקבל כלום. לאן הלך הכסף בכל המקרים הללו? לא ברור.
על אף בקשות חוזרות ונשנות של הורים לתלמידים במוסדות הרשת, לא סופקו המסמכים הדרושים על פי חוק. יתרה מכך – רפרנט תשלומי הורים במשרד החינוך קבע שאכן הייתה גביית יתר על ידי הרשת במקרה של אולפנת צביה רבבה. נקבע שעליה להחזיר כספים להורים, אך הדבר טרם בוצע.
תגובת משרד החינוך: משרד החינוך מוביל מדיניות ברורה, לפיה אין לגבות תשלומי הורים מעבר לסכומים אשר נקבעו על ידי וועדת החינוך של הכנסת, ולצד זה להבטיח שהתקציבים המיועדים לשעות לימוד יגיעו אל התלמיד. לשם מימושה של מדיניות זו, החל המשרד בשורה של בקרות בבתי הספר. הבקרות נועדו להבטיח שתלמידי מערכת החינוך לא ישלמו מעבר לסכומים שנקבעו על ידי ועדת החינוך של הכנסת , ולצד זאת, יקבלו את שעות הלימוד המגיעות להם.
במילים אחרות: משרד החינוך מסרב להתייחס למקרה.
תגובת רשת החינוך 'נעם-צביה': הרשת פועלת בשיתוף ובהתאם להוראות משרד החינוך במלואם. אנו מברכים את הרצון הטוב של מערכת "שקוף" לפעול לתיקון חברתי, אך במקרה הנ"ל נדמה שחל טעות במידע השגוי שהגיע לידם. רשת החינוך 'נעם-צביה' המפוקחת על ידי משרד החינוך תפעל להיות המובילה בחינוך התורני ציוני בקרב המגזר הדתי לאומי".
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!