ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
זה זמן רב שאנחנו מלינים על כך שהדו"חות הכספיים של המפלגות מוסתרים מעין הציבור. קשה לחשוב על דבר שצריך להיות פומבי ושקוף יותר מהפירוט של מה עושות המפלגות עם כספי משלם המסים.
גיששנו, ביקשנו, התחננו בפני ראשי המפלגות שיפרסמו את הדו״חות. בסוף גם תקפנו ראשי מפלגות באמצעות סיירת השקיפות. אבל הם התחמקו פעם אחר פעם, ולא באלגנטיות.
הפתעה!
לאחר פניה של אחד מהעוקבים הוותיקים שלנו הפעיל החברתי אלון אנטין, למדנו כי מלבד מבקר המדינה, גם רשם המפלגות במשרד המשפטים מקבל את הדו"חות של המפלגות לידיו מדי שנה בשנה. חיפשנו באתר של הרשם ומצאנו רק דו״חות חלקיים מלפני ארבע-חמש שנים. בהחלט חסר. אבל נותן תקווה, לא?
אז אנטין לא עצר. הוא פנה למשרד המשפטים בבקשה לקבל את תקציבן של מפלגות העבודה, הליכוד, מרצ והבית היהודי. אנטין שילם 20 ש"ח אגרת בקשת מידע (תיקון שהוסף יום אחרי הפרסום: אנטין לא היה צריך לשלם 20 שקלים משום שכפעיל הסדנא לידע ציבורי – עמותה עם ניהול תקין – הוא זכאי להגיש בקשות חינם), המתין כשבוע וקיבל הודעת דחייה.
למה? רשם המפלגות מסר שהמידע גלוי ומפורסם באתר המשרד. אז נכנסנו לאתר שוב והפעם מצאנו את כלל הדו"חות של המפלגות, כולל הדו"ח האחרון משנת 2017!
אין לדעת מי קיבל את ההחלטה הזו ומדוע, ואנחנו מקווים שהפוליטיקאים לא יחבלו בעתיד בהליך פרסומם של דו"חות מעודכנים. אנחנו כן יודעים שבקשת חופש המידע הזו הייתה התמריץ שהביא לפרסום.
התמונה עדיין איננה שלמה
לצד החגיגות, דוחות ההתקשרויות החשובים באמת – עדיין נעדרים (דוחות שמראים בפירוט רב לאן בדיוק הלך הכסף: לאילו ספקים ועבור מה. מצאנו רק קומץ מהתקשרויות סביב תעמולה – למטה בתמונה).
בכדי שהמפלגות, שהן רכוש הציבור, באמת יהיו שקופות – חייבים לעלות מדרגה. על הח"כים להכפיף את המפלגות לחוק חופש המידע, בדומה למשרדי הממשלה. שקיפות תמנע חלוקת כספים למקורבים, או משחקים מלוכלכים דוגמת זה ששיחקה מפלגת העבודה מול יאיר לפיד ממש לאחרונה, כשמימנה דפי פייסבוק אנונימיים מכספנו.
בכל מקרה, מדובר בהישג לא קטן, שהתאפשר בזכות בקשת חופש מידע פשוטה של אנטין ושירות טוב לציבור מצד רשם המפלגות.
מתוך הדוחות:
עריכה: שיר שטיין ותומר אביטל
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק