ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הזהירה היום (שני) משינוי מהיר של שיטת המשטר בישראל ואמרה כי "זו לא אזהרה ביחס לעתיד, אלא זו תמונת המציאות בפועל". בכנס לשכת עורכי הדין באילת הזהירה היועמ"שית כי "בחסות המלחמה השינוי המשטרי הואץ מאוד. שיטת המשטר הישראלית משתנה לנגד עינינו בקצב מהיר".
היא הסבירה כי "יש החלשה מרכזית של המוסדות הדמוקרטיים. מסוכנת במיוחד הפגיעה המתמשכת ברשות השופטת. בית המשפט העליון הוא הבלם המרכזי מפני השימוש השרירותי בכוח המשטרי. המשמעות של מתן בכורה לשיקולים פוליטיים במינוי שופטים היא מערכת משפט מוחלשת. כזו התלויה במערכת הפוליטית ונושאת את עיניה אליה".
למה התכוונה היועמ"שית בדבריה? לפני כחודשיים אישרה הכנסת שינוי משמעותי בוועדה לבחירת שופטים שאחראית לאישור מועמדויות של שופטים ושופטות בכל הערכאות. לפי החוק החדש, שייכנס לתוקף בכנסת הבאה, חברי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה וייכנסו שני משפטנים שימונו על ידי הקואליציה והאופוזיציה. כלומר, יהיו בוועדה שישה גורמים פוליטיים. המשמעות היא שכוחם של הגורמים המקצועיים בבחירת השופטים יפחת, ומי שיכתיב את הבחירה יהיו גורמים פוליטיים משני הצדדים.
החוק שאליו התייחסה בהרב-מיארה באופן ספציפי הוא רק אחד מבין עשרות חוקים ותקנות שהעבירה הכנסת, בתמיכת הקואליציה, בחודשים האחרונים, חלקם בהליכי בזק וחרף התנגדות גורמי מקצוע. רבים מהחוקים הללו מגבילים ומצמצמים זכויות דמוקרטיות חשובות, כמו חופש העיסוק, הקניין, התנועה ועוד.
בהרב מיארה התייחסה בדבריה גם לסוגיית מינוי ראש השב"כ, וביקשה להפנות מבט רחב יותר על הדיון בכללותו ולא רק להתייחס לשאלת מינוי של דוד זיני, המועמד הנוכחי לתפקיד.
"נוכח חשיבותו של תפקיד ראש השב"כ, החלטת ממשלה על מינוי או פיטורים מחייבת הקפדה על הליך תקין ללא רבב, וללא חשש להשפעת שיקולים זרים", אמרה. "ראש השב"כ צריך להיות נאמן לציבור ולא לממניו. פגמים בהליך המינוי ובוודאי חשש להשפעת שיקולים זרים, מטילים צל כבד על שאלת הנאמנות הציבורית".
היועמ"שית התייחסה עוד לביקורת של הממשלה הנוכחית נגדה ונגד המוסד שבראשו היא עומדת. "אנחנו מסייעים לממשלה להגשים את מדיניותה, אך ציפיית הממשלה כי ניתן יד להפרת דין ולפגיעה בציבור אינה לגיטימית", אמרה. "התפקיד של היועצת המשפטית לממשלה הוא לשמור על החוק ולא לקדם צורך פוליטי של ממשלה שלא עולה בקנה אחד עם הדין. הממשלה מבקשת מאיתנו צייתנות, אבל במדינת שלטון חוק כולם כפופים לחוק".
מההתגברות ועד הנבצרות: החוקים האנטי-דמוקרטיים שמקדמת הקואליציה:
הנתונים נאספים ומונגשים לציבור על ידי ד"ר יעל שומר, ד"ר לירון לביא ופורום מדעני.ות המדינה למען הדמוקרטיה בישראל. לקובץ המקור
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק