ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

היועמ"שית הזהירה מפני מעשי הממשלה – ככה זה נראה בפועל

בנאום חריג בכנס לשכת עורכי הדין השתמשה היועצת במילים חריפות כדי לתאר את האופן שבו הממשלה מובילה שינוי מהיר של שיטת המשטר בישראל • אלה כמה מהחוקים והתקנות שהעבירה הכנסת בתמיכת הקואליציה בקדנציה הנוכחית

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בכנס לשכת עורכי הדין באילת (צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב של לשכת עורכי הדין)

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הזהירה היום (שני) משינוי מהיר של שיטת המשטר בישראל ואמרה כי "זו לא אזהרה ביחס לעתיד, אלא זו תמונת המציאות בפועל". בכנס לשכת עורכי הדין באילת הזהירה היועמ"שית כי "בחסות המלחמה השינוי המשטרי הואץ מאוד. שיטת המשטר הישראלית משתנה לנגד עינינו בקצב מהיר".

היא הסבירה כי "יש החלשה מרכזית של המוסדות הדמוקרטיים. מסוכנת במיוחד הפגיעה המתמשכת ברשות השופטת. בית המשפט העליון הוא הבלם המרכזי מפני השימוש השרירותי בכוח המשטרי. המשמעות של מתן בכורה לשיקולים פוליטיים במינוי שופטים היא מערכת משפט מוחלשת. כזו התלויה במערכת הפוליטית ונושאת את עיניה אליה".

למה התכוונה היועמ"שית בדבריה? לפני כחודשיים אישרה הכנסת שינוי משמעותי בוועדה לבחירת שופטים שאחראית לאישור מועמדויות של שופטים ושופטות בכל הערכאות. לפי החוק החדש, שייכנס לתוקף בכנסת הבאה, חברי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה וייכנסו שני משפטנים שימונו על ידי הקואליציה והאופוזיציה. כלומר, יהיו בוועדה שישה גורמים פוליטיים. המשמעות היא שכוחם של הגורמים המקצועיים בבחירת השופטים יפחת, ומי שיכתיב את הבחירה יהיו גורמים פוליטיים משני הצדדים.

החוק שאליו התייחסה בהרב-מיארה באופן ספציפי הוא רק אחד מבין עשרות חוקים ותקנות שהעבירה הכנסת, בתמיכת הקואליציה, בחודשים האחרונים, חלקם בהליכי בזק וחרף התנגדות גורמי מקצוע. רבים מהחוקים הללו מגבילים ומצמצמים זכויות דמוקרטיות חשובות, כמו חופש העיסוק, הקניין, התנועה ועוד.

"הממשלה מבקשת צייתנות"

בהרב מיארה התייחסה בדבריה גם לסוגיית מינוי ראש השב"כ, וביקשה להפנות מבט רחב יותר על הדיון בכללותו ולא רק להתייחס לשאלת מינוי של דוד זיני, המועמד הנוכחי לתפקיד. 

"נוכח חשיבותו של תפקיד ראש השב"כ, החלטת ממשלה על מינוי או פיטורים מחייבת הקפדה על הליך תקין ללא רבב, וללא חשש להשפעת שיקולים זרים", אמרה. "ראש השב"כ צריך להיות נאמן לציבור ולא לממניו. פגמים בהליך המינוי ובוודאי חשש להשפעת שיקולים זרים, מטילים צל כבד על שאלת הנאמנות הציבורית". 

היועמ"שית התייחסה עוד לביקורת של הממשלה הנוכחית נגדה ונגד המוסד שבראשו היא עומדת. "אנחנו מסייעים לממשלה להגשים את מדיניותה, אך ציפיית הממשלה כי ניתן יד להפרת דין ולפגיעה בציבור אינה לגיטימית", אמרה. "התפקיד של היועצת המשפטית לממשלה הוא לשמור על החוק ולא לקדם צורך פוליטי של ממשלה שלא עולה בקנה אחד עם הדין. הממשלה מבקשת מאיתנו צייתנות, אבל במדינת שלטון חוק כולם כפופים לחוק".

מההתגברות ועד הנבצרות: החוקים האנטי-דמוקרטיים שמקדמת הקואליציה:


הנתונים נאספים ומונגשים לציבור על ידי ד"ר יעל שומר, ד"ר לירון לביא ופורום מדעני.ות המדינה למען הדמוקרטיה בישראל. לקובץ המקור

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק