ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ח"כ עמית הלוי מהליכוד הושעה זמנית מוועדת החוץ והביטחון בעקבות הצבעתו נגד הארכת צווי המילואים שנערכה השבוע (שני). העונש שהוטל עליו מטעם סיעת הליכוד בכנסת נועד להרתיע את חברי הכנסת מהקואליציה לקראת ההצבעה המחודשת שנערכה הבוקר ובה הושג הרוב הדרוש. מבקר הליכוד עו"ד שי גלילי התנגד להדחתו של ח"כ הלוי מהוועדה וכתב כי מדובר ב"החלטה לא חוקית שנעשתה בניגוד לכללי המנהל התקין". לדברי גלילי, "מדובר במגמה מדאיגה של פגיעה חמורה בתרבות הדמוקרטית, חבר סיעה שנשלח לשמש בוועדה לא נועד להיות 'חותמת גומי', אלא נדרש לפעול לפי שיקול דעתו וללא תלות בהוראות מגורמים חיצוניים".
אין זו הפעם הראשונה שבה בליכוד מדיחים חברי כנסת מעבודת הוועדות בכנסת ה-25. לפני כשנה הושעו והוחלפו חברי הכנסת טלי גוטליב ומשה סעדה לאחר שהצהירו כי יתנגדו ל"חוק הרבנים" שעלה להצבעה בוועדת החוקה. ההליך הבעייתי שהשתרש בכנסת בחלוף השנים הפך בפועל את יו"רי הסיעות לעריצים היכולים באופן בלעדי ומיידי, להדיח את חבריהם לסיעה. ההליך נועד להשליט משמעת קואליציונית, אך בפועל הוא תורם להחלשת כוחה של הכנסת מול הממשלה.
מבחינת ההליך הדמוקרטי בישראל, כל חברי הכנסת שנבחרו מסיעה מסוימת הם שווים מבחינת היותם מייצגים של רצון ציבור הבוחרים שלהם. יו"ר הסיעה ח"כ אופיר כץ לא מייצג יותר את רצון בוחרי הליכוד, מאשר ח"כ הלוי. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין תוקף את החלטת המפלגה להדיח את הלוי מהוועדה ואמר כי "עמית הלוי הוא פרלמנטר חרוץ, שקדן ודעתן. כך היה ותרם גם כחבר ועדת חוץ וביטחון וחבר בוועדות המשנה של הוועדות. כולי תקווה כי סיעת הליכוד, מי שממנה את חברי הכנסת לתפקידם בוועדות השונות תחזיר את ח"כ הלוי לתפקידו כחבר בוועדת החוץ והביטחון. כיו"ר הוועדה, אקבל אותו בחפץ לב".
חה”כ עמית הלוי אמר לאחר הדחתו כי "לא אותי הדיחו היום. אלא את קולם של אלפי קצינים וחיילים שנכונים להקרבה, שמסורים למלחמה אבל רק למען הכרעה מלאה, רק למען ניצחון".
משמעת קואליציונית היא המכשיר שבעזרתו הממשלה מכפיפה את הכנסת לרצונותיה, באמצעות חברי הקואליציה המייצגים אותה במליאה. השימוש במשמעת קואליציונית מבטיח העברת תקציב ויציבות עבור הממשלה, אך גם מגביל מאוד את חברי הכנסת בשורה של החלטות נוספות. הוא ממזער כמעט לחלוטין את יכולתם של חברי אופוזיציה להעביר חוקים, והופך את חברי הכנסת מהקואליציה לשלוחה של הממשלה.
אחת הבעיות העיקריות במנגנון הסנקציות בכנסת הוא היעדר שקיפות לכל אורך התהליך: החל מהדיון בנושא בנוכחות הח"כ ועד לפרסום רשמי של ההחלטה, שמתקבלת לרוב ללא התייעצות עם גורם משפטי בכנסת. סנקציות סיעתיות אינן מוסדרות בחקיקה או בתקנון בגלל שמדובר בהתנהלותה הפנימית של סיעה תוך שיקולים פוליטיים לגיטימיים. אך עם זאת, במכתב מטעם הייעוץ המשפטי של הכנסת צוין כי "מכיוון שהכנסת פועלת באמצעות חברי הכנסת המהווה גם יחידה חוקתית עצמאית, ישנה חשיבות בשקיפותן של החלטות מסוג זה גם לשם שמירה על איזון בין העקרונות המתנגשים: עצמאותו של חבר הכנסת אל מול מחויבותו לסיעתו ועצמאותן של סיעות הכנסת בניהול ענייניהן".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק