ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
אחרי ההיעדרויות הממושכות של יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי מהכנסת פנתה עמותת חדוש לוועדת האתיקה בבקשה לדון במקרה החריג. כפי שמראים נתוני "שקוף" לאורך השנים, ובמיוחד בתקופת כהונת הכנסת ה-25 עד כה, דרעי מתאפיין כמעט באפס עשייה פרלמנטרית.
לפי הנתונים שנאספו, מבין 69 ישיבות מליאה שהתקיימו בכנס החורף, דרעי הגיע רק ל-18 מהן (26%) כאשר המינימום הנדרש מחבר כנסת מהשורה כמו דרעי הוא 66% (46 ישיבות). אחוז ההגעה של דרעי בכנס הנוכחי אינו נתון חריג עבורו. ממוצע ההגעה שלו מאז תחילת פעילות הכנסת בנובמבר 2022 עומד על 28% בלבד. מאז תחילת כהונת הכנסת הנוכחית בנובמבר 2022 קיבל דרעי 30 משכורות על עבודתו כח"כ, בסכום כולל של יותר מ-1.4 מיליון שקלים.
בנוסף, דרעי הניח על שולחן הכנסת הצעת חוק אחת בלבד ואף אותה לא טרח להציג במליאה ולא טרח להגיע לדיון בוועדת הכנסת שדנה בה; הוא עלה לנאום על דוכן הכנסת מתחילת כהונתה של הכנסת שלוש פעמים בלבד; לא הגיש אף שאילתא – לא דחופה ולא רגילה. נוסף לכך, הוא אינו חבר באף אחת מוועדות הכנסת ולא השתתף ולו בדיון אחד בוועדה מוועדותיה.
"ועדת האתיקה נמנעה מלפעול בהתאם לחובותיה", כתבה עו"ד יפעת סולל, היועצת המשפטית של עמותת חדו"ש. לדבריה, "הוועדה כלל לא דנה בהעדרויות חברי הכנסת בכנס החורף של המושב השני של הכנסת, בכנס הקיץ של המושב השני ובכנס החורף של המושב השלישי – שלושה כנסים לגביהם כבר קיימים נתונים מלאים ולגביהם כבר היו צריכות להתקבל החלטות של ועדת האתיקה לגבי העדרויות של חברי הכנסת".
במכתב תוהה עו"ד סולל אם קיים קשר בין הרכב חברי הכנסת בוועדה לבין ההתמהמות בעיסוק בעניינו של ח"כ דרעי: "האם יתכן כי קיים קשר בין המנעות הוועדה מלפעול בהתאם לחובותיה לבין העובדה כי עד יום 1 ביולי 2024 עמד בראש ועדת האתיקה ח"כ ינון אזולאי, ממפלגת ש"ס וכי מאז מכהן כיו"ר הוועדה ח"כ רוט ממפלגת יהדות התורה?".
מכתב-ליור-ועדת-האתיקה-ויור-הכנסת-בעניין-חכ-דרעי-נספח-1תקנון הכנסת קובע שחברי כנסת מהשורה, כאלה שאינם מכהנים במקביל בממשלה, מחויבים להגיע ל-66% מישיבות המליאה אלא שבמכתב נטען כי "ועדת האתיקה קבעה שוב ושוב, כי מצופה מחברי הכנסת להשתתף בכל ימי הדיונים וכי המינימום האמור מתיחס לסוגיית הסנקציות בלבד. יודגש עוד כי ועדת האתיקה קבעה פעמים רבות בעבר, כי פעילות פוליטית אינה מהווה הצדקה להעדרות מימי ישיבות, באשר לשם פעילות כאמור נקבעו ימי הישיבות רק בשלושה ימים בשבוע ורק בשמונה -תשעה חודשים ב מהלך השנה".
במענה לטענותיו של דרעי כי ממעט להגיע לכנסת בשל היותו משקיף בקבינט נכתב כי "אפילו ראש הממשלה, אשר דרישות החוק באשר ההשתתפות שלו בימי ישיבות בכנסת פחותות, השתתף בשעות מליאה שיעור כפול כמעט מזה של ח"כ דרעי".
בסוף המכתב לוועדת האתיקה מודגש כי ח"כ דרעי "מתעלם ומועל בחובותיו כחבר הכנסת באופן מתמשך וקיצוני ואינו ממלא כלל את תפקידיו". העמותה טוענת כי על הוועדה "חלה חובה להפעיל את מכלול סמכויותיה ולהטיל על ח"כ דרעי את הסנקציות החמורות ביותר הקבועות בחוק, קרי לשלול את שכרו למשך שנה וכן לשלול את ההטבות הכלכליות המשולמות בשל תפקידו ובכללן דרישה להשיב את הוצאות הרכב שהועמד לרשותו ואת שכרם של היועצים הפרלמנטריים, אשר אמורים לסייע בעבודתו אותה לא ביצע".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק