ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

לפי הדיווח הזה, נתניהו דורס את הבג"ץ נגדו ומוביל בעצמו הפיכה משטרית

פרשן כאן מיכאל שמש דיווח על נאום התוכחה של רה"מ בישיבה שבה אושרה חזרתו של בן גביר ואנשיו. "הייעוץ המשפטי הוא שלוחה של הרשות השופטת, יש לנו עניין להחזיר את האיזון בין הרשויות", אמר נתניהו לשרים וסימן להם שניתן להמשיך לשלב ב' של המערכה לכיבוש מערכת המשפט

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

בנימין נתניהו ויריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הממשלה התכנסה אתמול כדי לאשר את חזרתם של אנשי עוצמה יהודית למשרדי הממשלה שעזבו רק לפני זמן קצר. אלא שלפי הדיווח של כתב כאן חדשות מיכאל שמש, האישור הפורמלי שנתנו חברי הממשלה למינוי חבריהם, שימש הפעם לנתניהו פלטפורמה להצהרה על חידוש ניסיונות ההשתלטות על הרשות השופטת. שמש דיווח כי נתניהו טען ש"הייעוץ המשפטי הוא שלוחה של הרשות השופטת, זה נגמר. יש לנו עניין להחזיר את האיזון בין הרשויות וגם בייעוץ המשפטי". 

היועמ"שית התנגדה למינוי של איתמר בן גביר לתפקידה שר לביטחון לאומי, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לה כי הוא לא מקבל את עמדתה – ושהוא הקובע במינוי שרים. נראה כי נתניהו אינו נזהר יותר ומתכסה בחבריו המלומדים לוין ורוטמן, אלא מצהיר שהמהפכה המשפטית לא רק שלא נגנזה, אלא חוזרת לחיינו ביתר שאת, ממש כמו לפני המלחמה. למעשה, כבר זמן מה שהיא פה.

נתניהו, המעיד בימים אלו במסגרת המשפט המתנהל נגדו, מנוע לפחות מבחינה הצהרתית מעיסוק במערכת המשפט, כחלק מהסכם ניגוד עניינים עליו חתם. לדברי שמש נתניהו טען כי המערכת המשפטית בישראל היא כמו "קאסטה" של "מורמים מעם", הם לא מוכנים לתת ל"המון הנבער" להחליט. לפי הדיווח נתניהו הסביר כי ⁠הם (המערכת המשפטית) אומרים לנו (נבחרי הציבור) – אתם לא תמנו, אתם לא תחליטו, נפסול לכם חוקים, אתם לא תפטרו. נתניהו הסביר לשרים, לפי הדיווח, כי ⁠רוב העם מבין שצריך להגביל את המערכת המשפטית, אבל חלק ניכר עדיין לא מבין. ולבסוף חשף את צעדיה הבאים של ממשלתו, שתחזור בקרוב לניסיונות להשתלט על מערכת המשפט.

בישיבה נכח גם גדעון סער. בשבוע שעבר חתם סער על הסכם מיזוג מפלגתו בליכוד, ושבמסגרתו בוטל חופש ההצבעה שניתן לחברי סיעתו בתחום החקיקה הנוגעת מערכת המשפט. סער, שהיה זה שמינה את בהרב-מיארה כשכיהן כשר משפטים בממשלת בנט-לפיד, יישר קו עם המתקפה נגד מערכת המשפטת וביקר בחריפות את היועמ"שית.

ההתבטאויות של נתניהו בפני חברי ממשלתו קיבלו תוקף כבר הבוקר כשוועדת החוקה של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שמבקשת לשנות את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ברוב של 10 ח"כים מול 6 מתנגדים. לפי ההצעה, שעשויה להביא לפוליטיזציה מוחלטת של הליך בחירת השופטים, בוועדה לבחירת שופטים יהיו 9 חברים – נשיא העליון ו-2 שופטי בית המשפט העליון, שיבחר חבר שופטיו; שר המשפטים (שיעמוד בראש הוועדה) ושר נוסף שתקבע הממשלה, 2 ח"כים שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה מטעמן, ו-2 נציגי ציבור שהם עורכי דין עם כשירות של שופט עליון (ניסיון של 10 שנים לפחות כעו"ד), שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה.

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה בדיון בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בנוסף בשבוע הבא הממשלה צפויה לדון בתהליך הדחת היועצת המשפטית לממשלה. ההחלטה מבקשת מהשרים להצביע "אי אמון" נגד בהרב-מיארה ולהתחיל בהליך הדחתה. הליך ההדחה עצמו סבוך באופן יחסי, והוא כולל כינוס ועדת האיתור שמינתה את היועצת שצריכה למעשה לדון בבקשה של הממשלה ולהכריע האם הוא ממליץ להדיח או לא. כינוס הוועדה שדורשת גם מינוי של חברים חדשים מטעם הממשלה צפוי לקחת עוד זמן, כך שהפיטורים לא יקרו סופית בקרוב, אך מדובר בתחילת ההליך. 

לכך מצטרפת גם ההדחה של ראש השב"כ רונן בר, שטוען כי מדובר בצעד פוליטי על רקע היעדר נאמנות, כשברקע נחקרת פרשת קטארגייט, העברת תשלומים ליועצי נתניהו מידי קטאר, ידידת חמאס.


ההצהרה של נתניהו מול השרים כי בכוונתו לשנות את האיזון בין הראשויות בישראל, תוך דריסת היועמ"שית וראש השב"כ, מחזירים שוב את המבט אל בית המשפט העליון. אחרי שהסתפקו בהסדר ניגוד עניינים שאינו ישים בפועל – הצהרת ראש הממשלה שלא יתערב בשינויים במערכת המשפט – הצהרה שנדרסה שוב ושוב, שאלת כוחו האמיתי עומדת במבחן. 

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

7 Responses

  1. אני רואה שהטוקבקים הביביסטים בתשלום פתחו סניף גם כאן בפיד של שקוף. אתם טוענים טענות חסרות כל בסיס או קשר למציאות. המקור היחיד שלכם לטענות כמו "הדמוקרטיה שהושמדה ע"י מערכת המשפט" (הרי אינכם משפטנים) או "לי אישית לא ידוע על פעולות של הפקידים המדוברים שתרמו לזכויות אזרחיות של הציבור" (אינכם עיתונאים או היסטוריונים) או "היועמש הפועלים נגד חברי הכנסת ונגד הממשלה הנבחר" (אינכם פרלמנטרים או אנשי שירותי הביטחון ואין לכם גישה לנתונים או לכלי מעקב) – הוא ביבי בעצמו. אתם עדיין לא רואים את הגיבנת של עצמכם? פקחו עיניים, האוטובוס על סף התהום ואתם רק עוזרים לביבי ללחוץ על הגז.

  2. כולם צריכים לדעת יש לסיים את שלטון הפקידים לאלתר נבחרי העם ממנים את הפקידים אם זה פקידי בגץ, היועמש ראש השבכ וכו נבחרי העם הכנסת נבחרו עלידי העם בידי העם כדרך
    המילייה >בגץ<כלבי אשמורת< הפרקליטות ( מחש)והיועמש הפועלים נגד חברי הכנסת ונגד הממשלה הנבחר עידן זה יפסק ושלושת הרשויות יחזרו לגבולן הטיבעי ולדמוקרטיה בריאה
    אין יותר הקומץ הרוצה להמשיך לשלוט על הרוב! הרוב קובע זו דרכה של הדמוקרטיה וזו דרכה של הבחירות ולשלטון המקומי
    איך לנצח את שלטון הפקידים !!

    THE DEEP STATE

    המושג "מדינה עמוקה" משמש לעתים קרובות לתיאור רשת נסתרת של אנשים חזקים בתוך מנגנון ממשלתי הפועל ללא תלות בנבחרי ציבור. זה מונח שנוי במחלוקת, כאשר יש הטוענים שזו דרך שימושית להבין איך כוח עובד, בעוד שאחרים דוחים אותו כתיאוריית קונספירציה.
    ישנן נקודות מבט שונות לגבי האם קיימת "מדינת עומק" בישראל ואם כן כיצד היא פועלת. יש הטוענים שלפקידים מסוימים שלא נבחרו, כמו אלה בשירותי המודיעין והביטחון, משפיעים משמעותית ויכולים לעצב החלטות מדיניות. אחרים טוענים כי ממשלת ישראל אחראית בסופו של דבר לכנסת הנבחרת ושהשפעתם של גורמים בלתי נבחרים מוגזמת.
    הצעות לפירוק רשת כזו כרוכות לרוב בהגברת השקיפות והאחריות בתוך מוסדות הממשל, הפחתת השפעתם של פקידים לא נבחרים וחיזוק תפקידם של נבחרי הציבור. עם זאת, מדובר בסוגיות מורכבות ללא פתרונות קלים, והצעדים הספציפיים שיידרשו להשגת יעדים אלו יהיו תלויים באופי הספציפי של "מדינת העומק" ובדינמיקת הכוח בממשלת ישראל.

    1. רק מה שאתה לא מבין זה שמי שמפעיל את הדיפ סטייס זה אדון ביבי בכבודו ובעצמו וחבורת מקורביו ועושי דברו. למה אתה חושב שמירי רגב, קרעי, קיש וכל חבריהם עושים הכל כדי להכניס את מקורביהם למשרד שלהם?
      אם אתה מאמין למילה אחת שיוצאת מהפה של ביבי, סלח לי, אבל אתה לא רואה את המציאות כפי שהיא ומושפע משטיפת המוח. לצערי אתה תתעורר רק כשניראה כמו מיאנמר או ניקרגואה וכשהמשטר ידפוק לך בדלת כדי לעצור אותך כי השכן שלך כעס עליך והלשין עליך שאתה מתנגד משטר.

  3. מינוי פקידים או פיטורם נקרא משילות לכן הממנים או המפטרים נקראים ממשלה זה תפקידם
    דמוקרטיה עוסקת בחיריות הפרט ולא במינוי פקידים עם כל הכבוד לכם לי אישית לא ידוע על פעולות של הפקידים המדוברים שתרמו לזכויות אזרחיות של הציבור .כל מה שאני יודע עליהם שהם משתייכים למחנה מסוים ולכן לא ניתן לפטרם .במחילה ממכם מה זה שייך לי. בהצלחה לעם ישראל ושנזכה לאחדות בין כל פלגי העם

    1. מערכת משפט?כשבן אדם עם כתם של עבירת בניה ממנה את עצמו לנשיא בית המשפט העליון?
      זאת מערכת מושחתת ולא מערכת משפט ישרה.
      כשאמא בעמדה של יועמשית והבן שלה גנב ועורכי דין חברים של האמא "מנקים"אותו -זוהי מערכת מסריחה .

  4. יש צורך דחוף להפיכה משטרית . להחזיר את הדמוקרטיה שהושמדה ע"י מערכת המשפט .
    ניהול המדינה יחזור להיות בידי הממשלה הנבחרת ומערכת המשפט תפעל ותשפוט לפי חוקי המחוקק שנבחר , גם אם יש חוקים שלא מוצאים חן בעיניהם .

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,811 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק