ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
במכתב שהגישה לוועדת הכלכלה של הכנסת, מזהירה האגודה לזכויות האזרח מפגיעה בזכויות אדם יסודיות, במידה שישראל תחתום על הסכם הסחר הרב-לאומי טיס"א (TiSA), על-פי המתווה המסתמן מתחקיר קרן התחקירים. העתקים של המכתב נשלחו לשר האוצר משה כחלון וליועמ"ש אביחי מנדלבליט, והוא מבקר גם את הסודיות המוחלטת המאפיינת את המו"מ אשר מנהל משרד הכלכלה על ההסכם מטעם ישראל, כמו גם את היעדר יכולתה של הכנסת לפקח על ההסכם המתגבש.
"חרף חשיבותו, לא פורסם עד עתה כל פרט על ההסכם המתהווה ותוכנו נשמר בחשאיות", כותב עו"ד גיל גן-מור, מנהל היחידה לזכויות חברתיות-כלכליות באגודה לזכויות האזרח. "יש בהסכם התחייבויות לשינויי רגולציה בתחום המדיניות החברתית-כלכלית ובתחום הצרכנות, שישפיעו על כלל אזרחי המדינה". ולאור רגישותו וחשיבותו, טוען עו"ד גן-מור כי "יש הצדקה לדרישה לקיים דיון ציבורי שקוף ופתוח בתוכנו של ההסכם קודם לחתימתו".
המכתב מזהיר מפני התחייבויות ישראליות בהסכם, אשר "ישבשו קשות את עצמאות המחוקק ואת אפשרותו לקבוע את המדיניות בהתאם לאינטרס של הציבור". המכתב מצביע על שתי התחייבויות מסתמנות של ישראל במסגרת המו"מ, כפי שהן עולות מתחקיר קרן התחקירים, אשר נכונה להם השפעה על כלל אזרחי המדינה: התחייבות בנושא הפרטה של שירותים והתחייבות בתחום שירותי אינטרנט.
באשר לסוגיית ההפרטה, טוען עו"ד גן-מור כי "ההסכם המתגבש מגביל את יכולתה של ממשלת ישראל להחזיר אליה את השליטה על שירותים ציבוריים שהופרטו, גם אם יתברר שמדובר בהפרטה כושלת", דבר אשר "יוביל לפגיעה קשה בזכויות אדם, והוא אסור על-פי הדין הישראלי", לשון המכתב.
באשר להשלכות על שירותי אינטרנט, מזהירה האגודה לזכויות האדם מפני התחייבויות "שתפגענה בזכויות יסוד כמו הזכות לפרטיות, חופש הביטוי, הזכות לשוויון (ביחס לחופש הביטוי ולקבלת שירותי אינטרנט), וביכולת של מדינות
החתומות על האמנה להגן על זכויות אלה". ההשלכות הללו נובעות מסעיפים מרכזיים מתוך הסכם טיס"א, כפי שנחשפו בתחקיר קרן התחקירים, אשר יקנו לחברות פרטיות אפשרות "להעביר מידע ממדינה למדינה ללא הגבלות" מחד, ו-ויתור על "עיקרון הנייטרליות ברשת" מאידך. ויתור על עיקרון זה עשוי לאפשר לספקיות תקשורת "לחסום או להאט את הגישה לתוכן מסוים או לאתרים מסוימים", ולאתרים גדולים לקבל קדימות בחשיפה לגולשים, דבר שיקשה על אתרים קטנים יותר להתמודד מול שחקנים גדולים בשוק האינטרנט.
פניית האגודה לזכויות האזרח ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, מגיעה לקראת דיון מיוחד שייערך מחר (רביעי) בוועדת הכלכלה ויעסוק במו"מ החשאי המתנהל לאורך יותר מ-3 שנים על כניסת ישראל להסכם טיס"א, המתוכנן לכלול כ-50 מדינות. על-פי ויקיליקס, מדובר בהסכם הסחר הגדול מסוגו בהיסטוריה, והוא מתמקד בסקטור השירותים אשר אחראי ל-70% מהתמ"ג העולמי.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק