ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
תביעת 6 מיליון השקלים שהגיש שלמה פילבר נגד החוקרים והפרקליטים שניהלו את חקירתו מבוססת על טענה מרכזית אחת: הלילה השני שלו במעצר, שאחריו חתם על הסכם עד מדינה שבמסגרתו הפליל את ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה חלק מ"מסכת התעללות קשה" ששיאה "מעשה סדום ברוטלי" שלטענתו ביצע בו סוהר אנונימי לפנות בוקר. פילבר טוען שהוא קורבן של עבירת מין, אך מהתיאור בכתב התביעה מתחוור שלא מדובר באקט מיני אלא בבדיקת נקבים.
אלמלא התקרית הזאת, טוען פילבר, ייתכן שלא היה חותם על ההסכם. אלא שחומרי החקירה בתיק מעוררים ספק בנוגע למהימנות התרחיש שמתאר פילבר. מסמך משטרתי שסווג כ"סודי ביותר" ובהמשך נחשף במסגרת משפט המו"לים ממחיש שפילבר הסכים לשתף פעולה עם החוקרים, ואף מסר מידע מפליל על נתניהו ואחרים, כבר בשעות שלפני ליל המעצר שבו לטענתו הותקף מינית.
מסמך נוסף, תמליל החקירה של פילבר, מעלה שכבר אז הוא אמר לחוקרים שבעקבות התייעצות עם עורכי דינו ואשתו קיבל החלטה מושכלת לשתף פעולה, ושבכוונתו לעבות את המידע שמסר. לשני הצדדים היה ברור שהשיח הוא חלק ממשא ומתן שבסופו חתימה על הסכם עד מדינה. התיאורים שסיפק לגבי "תיק 4000" אף תואמים במידה רבה את אלו שמופיעים בכתב האישום.
המעורבות של פילבר בפרשה החלה אחרי בחירות 2015, כשנתניהו לקח לעצמו את תיק התקשורת כמינוי קבוע. את תפקיד מנכ"ל משרד התקשורת מסר לפילבר, עסקן פוליטי ומנהל קמפיין הבחירות של הליכוד, שהיה נטול ניסיון משמעותי בתחומי הפעילות של המשרד. תחת נתניהו ופילבר שינה המשרד את מדיניותו כלפי החברה המונופוליסטית בזק, והחל לקדם במהירות מהלכים שהיטיבו עמה.
תחקיר "הארץ" וחקירה משטרתית שנפתחה בהמשך חשפו את הרקע לשינוי המגמה: מערכת יחסים אישית בין נתניהו לבעלי בזק, שאול ואיריס אלוביץ', וההחלטה של בני הזוג אלוביץ' לרתום את אתר החדשות שלהם, "וואלה", לצרכיו התקשורתיים של ראש הממשלה. בחקירה במשטרה, פילבר הודה שלא תִפקד כמנהל בכיר בשירות הציבורי אלא כמעין לוביסט של בזק שדואג לכך שמשרד התקשורת מספק את הסחורה לאלוביצ'ים.
פילבר הודה בכך, ובפעולות רבות אחרות, כבר ב-19 בפברואר 2018 – שעות רבות לפני התקרית שמתוארת בכתב התביעה שלו, זאת שכביכול שברה את רוחו. המשא ומתן על הפיכתו לעד מדינה אמנם מוזכר בכתב התביעה שהגיש כעת, אך פילבר לא מסגיר בו את העובדה שעוד לפני חתימת ההסכם הוא מסר לחוקרים מידע רב, שבהמשך יהפוך לליבה העובדתית של כתב האישום ב"תיק 4000".
המידע שמסר פילבר מתואר במזכר חקירה פנימי שנושא את הכותרת "שלמה פילבר – נקודות עיקריות במסגרת משא ומתן עד מדינה". מחבר המסמך, רפ"ק שלומי חכמון, שיבץ בראשו את המועד שבו נכתב: 19 בפברואר 2018, בשעה 23:30 – זמן לא רב אחרי סיום חקירתו של פילבר וכמה שעות לפני שנקלט בכלא הדרים, שם לטענתו בוצע בו החיפוש הפולשני.
רפ"ק חכמון סיכם את דבריו של פילבר וניסח אותם בגוף ראשון, כאילו מפיו, אך השוואה לתמליל הגולמי של החקירה מעלה שהתיאורים מדויקים ברובם.
עוד לפני החתימה על הסכם עד המדינה, פילבר סיפק לחוקרים תיאור מפורט למדי של האירוע שזכה לכינוי "פגישת ההנחיה": הרגע שבו נתניהו כביכול הנחה אותו לנצל את תפקידו כדי לסייע לבזק.
פילבר טען שהפגישה התקיימה בשבוע הראשון שלו כמנכ"ל משרד התקשורת, ביוני 2015, ושכבר אז עלו בה הנושאים שבהם עסקה החקירה הפלילית. "הגעתי ללשכה בירושלים. בפגישה נכחו [ראש לשכת ראש הממשלה] דוד שרן ונתניהו. שם קיבלתי מראש הממשלה קווים מנחים כיצד לפעול במשרד התקשורת. גם הסוגיה של מיזוג בזק-yes שעומד על הפרק, ועניין [רפורמת] השוק הסיטונאי", אמר פילבר.
"הוא [נתניהו] הנחה אותי בעניין של בזק-yes לסיים את אישור המיזוג, להעביר את זה, כי היה דדליין עד 23 ביולי. בעניין השוק הסיטונאי הוא, נתניהו, אמר לי שאלוביץ' דיבר איתו על נושא המחירים ('אל תעצור את התהליך אבל תבדוק אפשרות למתן את הורדת המחיר', הוא עשה תנועת יד). […] הוא אמר לי שם את המשפט שתמיד ציטטתי: 'שוק הטלקום – תמשיך את התחרות ואל תעלה מחירים'". לדברי פילבר, היה לו ברור שההנחיה לגבי רפורמת השוק הסיטונאי "מיטיבה עם אלוביץ'".
כעבור ארבע שנים, על דוכן העדים, פילבר חזר בו מחלקים קריטיים מהתיאור של "פגישת ההנחיה", כולל הפרשנות שהעניק לתנועת היד של נתניהו. ההתהפכות שלו פגעה בסיכויי ההרשעה של נתניהו בלקיחת שוחד ב"תיק 4000" והובילה לביטול הסכם עד המדינה שנחתם איתו. בפרקליטות עדיין שוקלים אם להעמידו לדין על העבירות שביצע במהלך כהונתו כמנכ"ל משרד התקשורת.
בכמה הזדמנויות בחקירה אמר פילבר שעוד לפני מינויו לתפקיד המנכ"ל ידע שבין נתניהו לאלוביץ' יש מערכת יחסים אישית. הוא הגדיר אותה כ"יותר מקשר רגיל" וטען שהתוודע אליה במהלך מערכת הבחירות של 2015, בעקבות ארוחת ערב שקיימו הזוגות נתניהו ואלוביץ'.
"אני מודע ליחס המיוחד של נתניהו לאלוביץ' ומה נתניהו מקבל מאלוביץ', ואני מבין שהמערכת הזו מצפה שאני אשלים את החצי השני. אני יודע שנתניהו מקבל סיקור חיובי, ואני צריך לתת הטבות רגולטוריות", נכתב מפי פילבר במזכר המשטרתי. "שיקול הדעת שלי זוהם במידה מסוימת בגלל העובדה שהיה ברור שבסוף חייבים להגיע לתוצאה חיובית עם בזק. לא הייתי עושה את הדברים הללו בתהליכים כל כך מהירים".
מהמסמך המשטרתי עולה שפילבר הסכים למסור מידע לא רק על נתניהו ואלוביץ', אלא גם על שורה ארוכה של חשודים ועדים פוטנציאליים. הוא הסכים למסור מידע של שרה נתניהו, על היחצן המשפחתי ניר חפץ (שבהמשך חתם גם הוא על הסכם עד מדינה), על ראש הלשכה דוד שרן ועל איתן צפריר, ראש מטה נתניהו במשרד התקשורת. פילבר אמר שיש לו מידע גם על איריס ואור אלוביץ', אשתו ובנו של שאול אלוביץ' (אלוביץ' הועמדה לדין בהמשך), ועל כמה בעלי תפקידים בכירים בקבוצת בזק: המנכ"לית סטלה הנדלר, הסמנכ"ל עמיקם שורר והיועץ האסטרטגי החיצוני אלי קמיר.
"אלי קמיר די ניהל אותי. אִפשרתי לו לנהל אותי כי מרגע שראש הממשלה מבקש לתת לזה לעבור, היה לי חשוב לראות איך זה מתבצע. קשרתי את ההנחיה של ראש הממשלה ללחץ שקמיר מפעיל עלי. כל מה שאני עושה מאז בנוגע למיזוג זה בגלל אותה הנחיה של ראש הממשלה. אני לא פועל כמו רגולטור", צוטט פילבר במסמך המשטרתי. "קמיר כיוון אותי, לחץ על לוח זמנים לאישור, ותיווך ביני לבין אלוביץ' מה צריך להיות במסמכים על מנת להעביר אותם באספה הכללית".
פילבר סיפר שבמפגש שקיים עם אלוביץ' וקמיר לא עלה שמו של נתניהו, אבל שממילא היה לו ברור ש"צריך להיות פוזיטיבי איתם", כהגדרתו. "אני מעריך שלא הייתי הולך למפגש כזה עם חברה מפוקחת אחרת אלמלא שיחתי הראשונה עם נתניהו. אחר כך זה הפך להיות אצלי דפוס גם עם אחרים".
מהגרסה הראשונית שמסר פילבר עולה ששרה נתניהו מעורבת בפרשה לא רק בהיבט של הטיית הקו המערכתי של "וואלה", אלא גם מהזווית הרגולטורית. "למעט האירוע הראשון של המיזוג, שבו הייתי נשלט לחלוטין, אני עם הזמן מתחזק ובתוך כל הפעילות שאני עושה אני מאמין בה מקצועית, אך שיקול דעתי נפגע כל הזמן כי ברקע של הדברים עומדת העובדה שאני לא יכול לומר 'לא' לבזק. הבנתי היתה שאני אנזף על ידי נתניהו ישירות או באמצעות חלק מאנשיו", אמר.
"ננזפתי פעם בעניין הזה על ידי נתניהו. יש טלפונים שמגיעים או בלילה או בצאת השבת. זה היה בשמונה בערב במוצ"ש – אתה מקבל צרחות מנתניהו, וכשזה קורה גברת נתניהו עומדת לידו על מנת לשמוע את הנזיפה.
"בעניין הזה קיבלתי טלפון באמצע 2016, הוא צורח לי: 'מי זה ההרן הזה, למה אתה לא מפטר אותו'. זה היה סביב משא ומתן של הרן [לבאות, סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת] עם סטלה על מחירי הטלפוניה. סיפרתי את זה לרון אילון [מנכ"ל yes] ושאלתי מאיפה נתניהו מכיר את השם הזה, הרן, מי דיבר איתו וחימם אותו. אני מניח שזה הגיע לנתניהו משרה, זה ככל הנראה מאיריס אלוביץ'".
פילבר סיפר גם על מפגש שקיים עם בני הזוג אלוביץ' בביתם באוקטובר 2015, שבו לטענתו איריס אלוביץ' ציינה ש"היא מתכתבת עם שרה, ושרה אמרה לה שהכל יהיה בסדר בהיבטים שאנחנו הולכים לשבת עליהם. היא לא ידעה שמדובר על תשתיות, אבל בכללי בענייני רגולציית בזק". לדבריו, אחרי שנפתחה בדיקה בנוגע לניגוד העניינים של נתניהו, ראש הממשלה קרא לרעייתו ו"ביקש ממנה להפסיק להסתמס עם איריס".
פילבר טען שאין לו מידע רב על האופן שבו שירת "וואלה" את משפחת נתניהו, אך ציין מקרה בוטה אחד שאליו נחשף כמנהל קמפיין הבחירות של הליכוד בבחירות 2015: ההבלטה החריגה של סרטון התעמולה השקרי שבו התריע נתניהו מפני נהירה המונית של מצביעים ערבים אל הקלפיות. הסרטון שובץ בכותרת הראשית של "וואלה" ונשאר שם קרוב לארבע שעות.
כל כלי התקשורת המרכזיים בישראל סיקרו את המונולוג של נתניהו, אך אף אחד לא הבליט אותו יותר מהאתר של משפחת אלוביץ'. לדברי פילבר, ההבלטה החריגה של סרטון התעמולה בוצעה לבקשת גורם ב"סביבה שהקיפה את נתניהו".
פילבר תיאר מפגש עם שאול אלוביץ' באוקטובר 2016 שבו לטענתו קיבל הדגמה לאופן שבו "וואלה" שירת את נתניהו: "שאול הראה לי איך הוא מקבל הודעה בפון שלו להכניס כותרת ב'וואלה' מניר [חפץ] או יאיר [נתניהו] ומיד אחר כך הראה לי את הכתבה באתר".
במקרה אחר שחלק עם חוקריו, פילבר קיבל מיועץ של נתניהו מעטפה ובה השוואה בין סיקור ראש הממשלה ב"וואלה" וב"מעריב", ונדרש להעביר אותה לשאול אלוביץ'. פילבר, ראוי להדגיש, לא היה דובר או יועץ של נתניהו אלא מנכ"ל המשרד הממשלתי המפקח על עסקיו של אלוביץ'. "מבחינתי זה חיזק את ההבנה שמתקיימת מערכת מאוד אינטנסיבית בין 'וואלה' לבין בית ראש הממשלה", אמר.
פילבר סיפר לחוקרים גם על מפגשים שקיים עם ניר חפץ מחוץ לביתו, שבהם השאירו השניים את מכשירי הטלפון שלהם על גדר סמוכה מחשש להאזנות. לפי המסמך המשטרתי, כבר אז העיד פילבר שחפץ עסק לא רק ביחסי ציבור אלא גם ברגולציה. לטענתו, במקרה אחד אמר לו חפץ ש"עם בזק לא [צריך] לרוץ מהר מדי, כי אנחנו צריכים את זה עד הבחירות. אנחנו צריכים עוד שנה לגרור את זה. […] אנחנו צריכים את 'וואלה'".
לקראת סוף 2016 כבר התרוצצו שמועות ושברי דיווחים על חקירות פליליות שבמרכזן עומד ראש הממשלה. לדברי פילבר, כשעמדה להיחשף פרשת "תיק 2000", נתניהו ביקש ממנו עצה. "נתניהו חשב שזה יכול להיות אלוביץ', אז הוא קרא לי ושאל אותי, ואני אמרתי לו שיש רק נושא אחד שיכול לבוא בחשבון – מיזוג בזק-yes", אמר פילבר לחוקרים.
"יומיים אחר כך התקשר אלי [ראש הסגל] יואב הורוביץ וביקש ממני להעביר אליו את החומר לגבי אישור העסקה. אני חושב שהם הלכו להיפגש עם עורכי הדין כדי להיערך לחקירה", הוסיף. בינואר 2017, כשנחשפו החשדות, התברר שהחקירה עסקה בשיחות הסודיות של נתניהו עם מו"ל "ידיעות אחרונות", נוני מוזס. חקירת "תיק 4000" נחשפה רק כעבור שנה, בפברואר 2018.
t609-gimelבפברואר 2017 נאלץ נתניהו לוותר על תיק התקשורת עקב חשיפת ניגוד העניינים שבו היה שרוי והחקירות הפליליות בעניינו. הוא העביר את התפקיד לצחי הנגבי, שעוד קודם לכן קיבל את סמכויותיו בתחומים שעשויים להשפיע על קבוצת בזק. פילבר סיפר לחוקרים שהוא הסתיר מהנגבי את קשריו החריגים עם בכירי בזק – והמשיך לקבל הוראות מסביבת נתניהו, אף שהיה אסור לו לעשות זאת.
לטענת פילבר, אחרי ש"וואלה" הפסיק לספק לנתניהו "סיקור אוהד" פנה אליו ניר חפץ והעביר לו מסר: "תפסיק לקדם להם".
בסוף תמליל החקירה הגולמי, אחרי שפילבר סיים למסור את המידע שהיה לו, מופיעים גם חילופי דברים שמעידים על מצבו הנפשי בנקודת הזמן ההיא. "הבנתי את הדברים בראייה אחרת ממה שראיתי אותם עד היום", אמר פילבר לחוקרים יואב תלם וציפי גז.
בסיכום בינו לבין החוקרים נקבע שאם לבסוף יסרב לחתום על הסכם עד מדינה, המידע שסיפק לא ישמש נגדו. עם זאת, ניכר שלפילבר היה חשוב לתת לחוקרים רושם שהוא מתכוון לחתום. הוא אמר להם שאת ההחלטה לשתף פעולה קיבל אחרי התייעצות עם עורכי דינו ועם אשתו, ואותת שיש לו עוד מידע לתת: "אני מעריך שאפשר לעבות את הדברים".
"מומו תישן טוב הלילה", השיב החוקר תלם. "תישן שקט הלילה, ככל שאתה יכול, כדי שמחר אנחנו ממשיכים לכאן או לכאן. בסדר?".
"אוקיי", אמר פילבר, וסיים בברכת "לילה טוב".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
4 Responses
לא מפתיע. המאפייה גרמה לעד לשנות את עדותו. אני מקווה שיחליטו לתבוע אותו ולשים גם אותו בקלבוש. ולגבי התביעה שלו נגד המדינה שיפסיק וישלם הוצאות לדוגמה
כתבה משמעותית 👍
איזו מדינה חשוכה. אונסים בכלא אנשים כמו בטורקיה. פרקליטות שפועלת כמו מאפייה . הכל על מנת להפיל שלטון .
כבר כיום אם יבצעו בחירות בנימין נתניהו ייבחר מתביישת להיות אזרחית המדינה. אנשים בחסות הצדק קובעים לנו מה יהיה ומה לא . אני מתבייש
אני לעומת זאת מתבייש שראש הממשלה שלי דואג לטרולים ממומנים שמשמיצים את המדינה עבור האינטרסים האישיים שלו.
טרולים שמחלפים את שמם כל תגובה ואז פתאום נועה מתבייש ולא מתביישת.
"נועה"
שם אשכנזי נחמד לטרול בשכר מטעם חבורת הפשע של נתניהו