ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
במהלך שנת 2024, מוקד הדיווחים של עמותת "אזרחים למען אוויר נקי" קיבל 8,391 דיווחים, מהם 6,939 על מפגעי ריח ו-1,452 על מפגעי עשן ופסולת. הניתוח הגיאוגרפי מראה כי מרבית התלונות הגיעו ממרכז הארץ (4,783 דיווחים). העמותה השיקה בשנה שעברה מוקד דיווחים חדש עבור מפגעים סביבתיים. כעת, אחרי חצי שנה של פעילות, העמותה פרסמה דוח נתונים ראשון על פעילותו.
עוד עולה מהנתונים כי ראש העין היא היישוב שממנו התקבלו הכי הרבה דיווחים על מפגעים (1,647). במקום השני נמצאת מודיעין מכבים רעות עם 1,463 דיווחים, ובמקום השלישי חריש עם 960 דיווחי מפגעים. סמיכות היישובים לקו הירוק מעלה את מספר מפגעי הריח במקום, שנובעים על פי רוב משרפות פסולת לא חוקיות בשטחי הרשות הפלסטינית.
הנתונים מלמדים על היקף הבעיה ומדגישים את החשיבות של מוקד הדיווחים כאמצעי יעיל לניטור המצב. אחת ממטרות העמותה היא להפיק דוחות סטטיסטיים חודשיים, מחולקים למחוזות ויישובים, ולהעבירם למקבלי ההחלטות, ללא פרטים מזהים של מדווחים. המוקד אוסף מידע על מגוון רחב של מפגעים: שריפות פסולת (גזם, פלסטיק, צמיגים ועוד), קמינים פרטיים, מפגעים כימיים, שפכים, ריחות מעבודה חקלאית.
התלונות מגיעות לרוב לרשויות רבות – רשויות מקומיות, איגודי ערים, המשרד להגנת הסביבה, מנהל האזרחי, ושירותי הכיבוי – אך התהליך מסורבל, איטי ומותיר רבים מתוסכלים. ריבוי הגורמים והיעדר בסיס נתונים אחיד מקשים על קבלת תמונת מצב מלאה ועל ניתוח הנתונים לאורך זמן. למעשה, כפי שדווח על ידי מבקר המדינה, המשרד להגנת הסביבה מתמודד עם יותר מאלף מפגעים סביבתיים בשנה, ובין השנים 2017-2022 הצטברו יותר מ-50 אלף תלונות על זיהומי אוויר ומטרדי ריח שמקורן בשריפות פסולת, ללא שיתוף פעולה מספק עם משרד הבריאות לגבי פגיעות בריאותיות.
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
היכן שהמדינה נכשלת, קמה יוזמה אזרחית לנסות ולטפל במענה לתלונות הרבות. בעיית שריפות הפסולת ומפגעי הריח הובילה את עמותת "אזרחים למען אוויר נקי", לפתח מוקד דיווחים חדשני בוואטסאפ (054-9562220), הזמין 24/7. בניגוד למערכת המסורבלת של הרשויות, המוקד מספק כלי נוח, יעיל ומהיר לדיווח על כל מפגע. בניגוד למערכת הקיימת, שבה התושבים נדרשים לנווט בין גורמים שונים ומרובים, המוקד של "אזרחים למען אוויר נקי" מאפשר דיווח פשוט, תוך אפשרות לצרף תמונה או סרטון, לפרט את עוצמת הריח, מיקומו ותסמינים נלווים. המערכת הממוחשבת מנתבת אוטומטית את הדיווח לגורמים הרלוונטיים, כולל משרד הבריאות במקרים של תסמינים בריאותיים, תוך חסכון בזמן יקר ולחץ מיותר. יתרון נוסף הוא צירוף נתוני מזג אוויר לכל דיווח, המסייעים לניתוח מקור הזיהום ולטיפול יעיל יותר. יניב בלייכר, מנכ"ל העמותה, מסביר כי המוקד הוקם כדי "לא לטרטר את האזרחים בין המוקדים השונים", ומציע מענה לכל סוגי המפגעים.
לדוח המלא של "אזרחים למען אוויר נקי":
דוח-מסכם-2024הדיווחים על תסמינים בריאותיים (בחילה, כאבי ראש, סחרחורת, קשיי נשימה, גירוי בעיניים ועוד) מדגישים את הסכנות הבריאותיות של שריפות הפסולת ומפגעי הריח. חשיפה ממושכת לעשן ולריחות מזיקים עלולה לגרום לבעיות נשימה כרוניות, מחלות לב, וסרטן. הנתונים מהווים קריאת השכמה, ומדגישים את הצורך בטיפול דחוף. המידע מועבר אוטומטית למשרד הבריאות, במטרה למנוע את חוסר התקשורת בין המשרדים שנחשף בדוח מבקר המדינה.
למרות פעילותה של העמותה והמאמצים הרבים, עדיין ישנו צורך דחוף בטיפול ממשלתי, כפי שמוכיח העיכוב בהגשת המלצות הצוות הבין-משרדי לטיפול בשריפות פסולת בשטחים. הצוות, שהוקם לאחר שנים של מחדל, מתמודד עם היעדר מנדט להצביע על מקורות תקציביים. לכן, יש חשש שהמלצותיו יישארו על הנייר.
"הדוח מציג תמונת מצב מדאיגה במיוחד, לא רק על מצב הסביבה בישראל, אלא גם על הפגיעה החמורה הנגרמת לבריאות הציבור כתוצאה ממפגעים סביבתיים, ובמיוחד משריפות פסולת", אומר בלייכר. "אחרי שנים של דיבורים ומעט מאוד מעשים מצד המדינה יש להתחיל סוף סוף לפעול. על ממשלת ישראל לגבש תוכנית לאומית למיגור התופעה שתהיה מגובה בתקציבים, בתקני כוח אדם ובלוחות זמנים, כדי להביא להפסקת הפגיעה בבריאות הציבור ולשיפור פני הסביבה בישראל".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק