ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
צעירים באשדוד מאושפזים יותר בשל מחלות נשימה, לב וכלי דם – כך מצא דוח חדש של משרד הבריאות. המידע הוצג בדיון בכנסת שהתקיים השבוע בוועדה המיוחדת לצמצום פערים חברתיים בפריפריה. הדיון, שניהל יו"ר הוועדה ח"כ אברהם בצלאל, דן גם בתוכנית הלאומית להפחתת פליטות שהבטיחה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אולם אינה יוצאת לפועל. בסיום הדיון עלתה הסוגיה כי לשכת דוברות המשרד להגנת הסביבה אינה פועלת בשיוויוניות מול גופי התקשורת השונים ובהוראת סילמן, מעכבת ומונעת תגובות. סילמן עצמה שהיתה אמורה להופיע בדיון הקודם אולם ברגע האחרון ביטלה, לא הגיעה גם הפעם.
"ביקשתי שהיא תגיע לישיבה הבאה", אמר בפתח הדיון יו"ר הוועדה בצלאל, "כנראה שהיא קצת עסוקה", הסביר ספק לעצמו ספק לקהל. בהמשך ציין את העיכוב בהצגת התוכנית שהשיקה להפחתת זיהום אוויר. "בדיון הקודם (באוקטובר י"ג) אמרו לנו שתוך חודש או חודש וחצי יהיה כבר איזה מתווה של המשרד", ציין. תושבת יבנה, רעות כהן, שקיבלה את זכות הדיבור מיד אחריו, התייחסה לזה גם: "ישבנו פה בפעם קודמת שהתכנסה הוועדה ודיברנו על התוכנית הלאומית והוצגה עקרונות ושמחתי שהיא מתגבשת ושיש סיכוי שהיא תתקיים", אמרה. "אמרו פה בזהירות ובעדינות שכחודש ימים עד שתצא הטיוטה, ואנחנו חודשיים וחצי אחרי". עוד ציינה כי בזמן הזה מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אסף יזדי, הודיע כי הוא עוזב את תפקידו. "נכנסתי לסוג של חרדה, הדבר הזה על שולחנו והוא לא מתקדם".
מנהל מחוז דרום, אמיר זלצברג, שנכח בדיון, הודה בעיכוב המשמעותי: "הכנו תוכנית כזו, ואנחנו נמצאים בהליך מאוד ארוך של תיאומים עם מספר רב של משרדי ממשלה, רשויות סטטוטוריות, התאחדות התעשיינים, נציגי המפעלים באזור, נמלי הים וחברת נמלי ישראל", פירט, "לצערי באמת לא עמדנו, תכננו לפרסם אותה להערות הציבור יותר מוקדם".
בצלאל ביקש ממנו לפרט: "בסוף התוכנית שצריכה הייתה צריכה לצאת – איפה היא מתעכבת ומתי היא כן תצא? הדבר הזה באוויר והוא כאילו מאוד נחמד להגיד אותו, 'היה עיכובים', 'יש מחלוקות'", אמר, "אבל גם בחדר הזה כרגע יש מחלוקות, ובסוף יודעים כשצריכים לצאת משהו אז עושים אותו, ומגשרים על הפערים ומתקדמים הלאה".
זלצברג השיב לו "אם התוכנית הייתה תוכנית שהיישום שלה אינו באחריות הבלעדית של המשרד, אז מזמן כבר היינו עם התוכנית שלא רק מפרסמת להערות הציבור, אלא כבר מאושרת", אמר. "אבל זה לא המצב, הכוונה היא לקבוע תוכנית כהחלטת ממשלה לפי סעיף חמש לחוק אוויר נקי".
"אז איזה משרד מפריע לכם?", הקשה בצלאל. וזלצברג השיב: "מול משרד האנרגיה יש מחלוקות, מול משרד האוצר יש מחלוקות ויש מחלוקות נוספות".
במענה לטענת שקוף כי משרד האנרגיה מערים קשיים, השיבו שם: "להבנתנו, לא נאמר שהמשרד מערים קשיים. הנושא עדיין נמצא בדיונים עם המשרד להגנת הסביבה". בהמשך ציינו את הסיבה למחלוקות: "השיח המשותף של נציגי משרד האנרגיה והתשתיות עם המשרד להגנת הסביבה הוא בנוגע לשמירה על אמינות אספקת האנרגיה, זאת תוך הפחתת פליטות בכלל המתקנים באזור התעשייה של אשדוד". במשרד האוצר הסתפקו באמירה כללית כי "המשרדים טרם סיימו את עבודת המטה הנדרשת".
במסגרת הדיון, הוועדה הזמינה את משרד הבריאות שהציג ממצאים שונים בנוגע לתחלואה עודפת. ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד, אמרה כי ממצאי הדוח האחרון שמתייחס עד לשנת 2019 לא הציג תחלואת סרטן עודפת, יחד עם זאת סייגה כי הבדיקה לא כוללת ממצאים ספציפים לפי שכונה. הנתונים שהציגה עוררו זעם רב בקרב המשתתפים, ודבריה נקטעו פעם אחר פעם. רק בסוף הדיון הצליחה לדווח על ממצאים נוספים ודרמטיים, אולם בוועדה לא היה לזה קשב.
דוח-משרד-הבריאות"דווקא בקבוצת הגיל הצעירה שבה פחות ראינו וציפינו לראות תחלואה – ראינו קצת שיעורים גבוהים יותר לעומת יישובי השוואה", אמרה. הפירוט בדוח היה חד משמעי: "נראה כי קיימת מגמה שבה שיעורי התחלואה האשפוזית הקרדיו-וסקולרית והנשימתית באשדוד לעומת יישובי הביקורת הינם גבוהים יותר בקרב קבוצת הגיל הצעירה", כתבה קרקיס שחתומה על הממצאים. "שיעורי התחלואה המתוקננים לגיל מעלים כי ישנה רמה גבוהה יותר של תחלואה אשפוזית עקב תחלואה קרדיו-וסקולרית באשדוד לעומת גבעתיים ונס ציונה ומגמה של רמה נמוכה יותר בתחלואה נשימתית. בבדיקת מובהקות ההבדלים, כל ההשוואות מראות הבדלים מובהקים ברמת ביטחון של 95%".
יחד עם זאת, ובדומה לממצאים מהסוג הזה, במשרד הבריאות סייגו את הממצאים הדגישו כי לא ניתן להצביע על גורם אשם: "חשוב להדגיש, עיבוד נתונים זה איננו מאפשר הסקת מסקנות באשר לוודאות קשר סיבתי בין חשיפה למזהמים סביבתיים בעיר אשדוד וישובים נוספים שמוגדרים כחשופים לבין תחלואה", הבהירו. לשיטתם, בעת עריכת הדוח, למשרד חסרו נתונים שעלולים להשפיע כמו חשיפה לעישון, תזונה, פעילות גופנית, מחלות רקע כרוניות, סכרת ויתר לחץ דם.
בסיום הדיון, חבר הכנסת יוראי להב הרצנו, ביקש את זכות הדיבור "מידע שפורסם היום וגם הגיע אלי – מתברר שהשרה להגנת הסביבה לא עונה לפניות של עיתונאים ולשאילתות". להב הרצנו התייחס לכך שדוברות המשרד להגנת הסביבה חדלה להשיב לפניות "שקוף" ועיתונאים אחרים, וזאת כי סילמן לא משחררת את התגובות.
בצלאל ניסה לקטוע אותו בטענה כי זה לא נושא הדיון, ואף הציע את עזרתו, אולם להב הרצנו המשיך. "עיתונאים פונים כדי לקבל מידע עבור הציבור ועידית סילמן הוצבה בתפקיד הזה כדי לשרת את הציבורו היא פועלת מטעמו". אמר. "ממה היא מסתתרת? למה לא להשיב תושבים ושל עיתונאים שאמורים לקבל את המידע שהיא אחראית עליו, זה פשוט בלתי נתפס, בלתי נסבל ובלתי נסלח, זה לא הסטנדרט שמצופה משרים בממשלת ישראל, וגם במקרה הזה היא חוטאת לתפקידה".
בסיום הדיון יו"ר הוועדה דרש בין היתר שקיפות בנתונים, את סיום התוכנית הלאומית ומידע רחב יותר באשר למצב הבריאותי של תושבי אשדוד והסביבה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק