ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
מדי שבוע בימי רביעי נפתחת ישיבת מליאת הכנסת במתן מענה לשאילתות הדחופות. זו בעצם הזדמנות של חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, לשאול את השרים באופן פומבי ומהיר שאלות מהותיות העוסקות בתחומי משרדם. בתקופה האחרונה פרסמנו כיצד יו"ר הכנסת הנוכחי אמיר אוחנה (ליכוד) מנהל את השימוש בכלי החשוב הזה באופן בעייתי. אנחנו "בשקוף" נעקוב אחר הנושאים שמועלים ע"י חברי הכנסת והמענה להם – האם התשובה שניתנה עניינית או שמא מדובר בניסיון התחמקות בלבד.
בישיבה שהתקיימה היום (רביעי) נשאלה שאילתה אחת מתוך ארבע שניתן לעלות, של חברת הכנסת מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד) – "תקצוב מוגבר של מערך הטיפול בסוכרת לאור הביטול הקבוע של המס על משקאות ממותקים", שהופנתה לשר הבריאות, אוריאל בוסו (ש"ס).
חברת הכנסת צרפתי הרכבי אמרה כי "ישראל מובילה בתחלואת סוכרת Type 2. לטיפול במחלה נדרשות מרפאות מיוחדות ומערך כולל ורחב, עקב פגיעת המחלה באברי גוף רבים. הביטול הקבוע של מס המשקאות הממותקים צפוי להגביר את התחלואה ונדרשת היערכות. האם המשרד נערך לתקצוב מוגבר של מערך הטיפול בסוכרת?".
השר בוסו השיב ואמר כי "ישראל מובילה בתחלואת סוכרת 2, כפי שאמרת. שיעור ההשמנה בקרב ילדים ומבוגרים עולה בישראל בהתמדה עם הזמן. הוא גבוה ביחס למדינות מפותחות אחרות. שיעורי ההשמנה והתחלואה, לצערנו, אף גבוהים יותר באוכלוסייה מהמגזר החרדי, אוכלוסייה מהמגזר הערבי, ובאוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך – כי זה נגזרת של מרכיבים נוספים שגורמים לכך שהאוכל הוא פחות בריא".
קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ
"משרד הבריאות שם לעצמו כיעד, להפחית את שיעורי התחלואה שמקורם בתזונה לא בריאה כגון: השמנה, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד, כחלק מהמאמץ לצמצום תחלואת הסוכרת וסיבוכיה", אמר בוסו והוסיף כי המשרד מקדם תכנית לשם כך.
עיקרי התכנית: קידום מדיניות לשינוי סביבת המזון והנגשת מזון בריא, קידום רגולציה התומכת בהפחתת צריכת הסוכר ומזון אולטרה מעובד והעלאת צריכת מזון בריא, חינוך והסברה והטמעה בשטח, קמפיינים להעלאת המודעות והנכחת סימון ירוק על מזונות מומלצים לצריכה.
עמוד הפרוטוקולים של ישיבות מליאת הכנסת באתר הכנסת
ח"כ צרפתי הרכבי לא הסתפקה בתשובתו ואמרה בשאלת ההמשך כי "המס על המשקאות הממותקים הפחית את הצריכה ב-31%. אז למה צריך לבטל את המס הזה? מה עמדתך בנושא?".
השר בוסו השיב כי הנתונים שהיא הציגה אינם נכונים. "יש נתונים נוספים. זה לא נכון שזה ככה ירד באותו רגע, כי אחר כך זה הדביק את עצמו אחרת. הנקודה היא שכשעשו את המס על הסוכר חטאו למטרה. עשו מס על כל השתייה המתוקה, דיאט, זירו והכול. לא שדיאט וזירו יותר בריאים, אבל זה נתפס כאותה חבילה. אז לא גרמת לבן אדם לשנות את אורח החיים שלו".
חבר הכנסת רשאי לפנות לשר בשאילתה על עניין שבתחום תפקידי השר הנשאל, כאשר יש שלושה סוגי שאילתות: שאילתה רגילה, שאילתה דחופה (בעל פה) ושאילתה ישירה.
השאילתה הדחופה היא שאילתה שיו"ר הכנסת קבע כי יש לה חשיבות או דחיפות מיוחדות, והתשובה עליה נמסרת במליאת הכנסת בשבוע שבו הוגשה. בשאילתה מסוג זה נכללות עד 40 מילים ויש להשיב עליה בתוך יומיים. מגיש השאילתה קורא אותה במליאה, והשר, סגנו או שר אחר עונה עליה. משך התשובה – עד שלוש דקות אך בפועל זה יכול להימשך מעבר. לאחר מתן התשובה השואל רשאי לשאול את השר המשיב שאלה נוספת הנובעת מתוכן התשובה, ולאחריה רשאי יו"ר הישיבה לאפשר לשני חברי כנסת אחרים – רצוי אחד מסיעות הקואליציה ואחד מסיעות האופוזיציה – לשאול שאלה נוספת לכאורה באותו נושא, אך חברי הכנסת לעתים שואלים שאלות שאינן קשורות לשאילתה המקורית.
סדר היום של ישיבות הכנסת בימי רביעי נפתח כאמור בתשובות על שאילתות דחופות, ויו"ר הכנסת מאשר העלאתן של עד ארבע שאילתות דחופות במליאה בכל שבוע. אולם, כפי שפרסמנו ב"שקוף", לא ניתן לדעת כמה שאילתות דחופות יו"ר הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד) סירב לאשר ומדוע, כיוון שהוא לא מפרסם מידע זה. ביקשנו את המידע באמצעות הגשת בקשת חופש המידע, אך גם זה לא עזר. רק לאחר שבתנועה לחופש המידע איימו בשל כך לפנות לבית המשפט העליון – התקבל במערכת מידע חלקי הנוגע רק למחצית כהונת הכנסת, מאז סוף חודש אוקטובר 2023. מהמידע עולה כי היו"ר לא אישר את הגשתן של 288 שאילתות לשרים הרלוונטיים.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
רמה כלכך נמוכה של טיעון.
הוא חושב שהוא מדבר אל אנשים ברמת האינטילגנציה של המגזר שלו.
העיקר שהוא מחרטט בביטחון.