ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
אחרי שנים של הכחשה, בנימין נתניהו הודה שהיתה לו השפעה ישירה על קו הסיקור של "ישראל היום", החינמון שהקים עבורו מיליארדר הקזינו המנוח שלדון אדלסון. במהלך יום העדות השני במשפטו הפלילי, נתניהו הצהיר במפתיע כי נהג להפנות בקשות בנוגע לסיקור פוליטי בשיחות טלפון תכופות שקיים עם אדלסון ועם העורך הראשי לשעבר עמוס רגב. אם העיד אמת, המשמעות היא שנתניהו, אדלסון ורגב שיקרו בעבר לבית המשפט בניסיון להסתיר מידע על הקשרים ביניהם.
"ישראל היום" הוקם בקיץ 2007. במשך 15 שנה תִפקד כעיתון תעמולה שהתמחה בהדהוד דף המסרים של נתניהו, הצנעת מידע שיציג אותו באור שלילי ונסיונות לפגוע ביריביו, בעיקר מימין. אדלסון ואשתו מרים, המו"לית הנוכחית, נחקרו כעדים ב"תיק 2000", שבמרכזו עומד המשא ומתן הסודי שקיים נתניהו עם נוני מוזס, מו"ל "ידיעות אחרונות". חוקרי המשטרה ביקשו לחקור גם את קשריו של נתניהו עם "ישראל היום", אך נבלמו בהוראת היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט.
לאורך השנים, עובדים מ"ישראל היום" סיפרו שהעורך הראשי רגב נוהג להסתגר בחדרו לשיחות טלפון ממושכות לקראת מועד הירידה לדפוס, שאחריהן היה מכניס שינויים בשער ובעמודי החדשות של העיתון. לטענתם, לעתים קרובות השינויים הללו שירתו את האינטרס האישי של נתניהו.
העיתונאי רביב דרוקר, ששידר תחקיר רחב יריעה על "ישראל היום" בתוכנית "המקור", ניסה לאמת את העדויות. ב-2015 הגיש דרוקר בקשת חופש מידע למשרד ראש הממשלה, ובה דרש לקבל פרטים על מועדי ומשך השיחות שקיים נתניהו עם אדלסון ורגב. נתניהו סירב. במענה לעתירה שהגיש דרוקר טען ראש הממשלה שמדובר ב"שיחות פרטיות" עם "חברים אישיים", שאינן קשורות לתפקידיו הציבוריים – ולכן חוק חופש המידע לא חל עליהן.
אדלסון ורגב טענו גם הם שמדובר ב"שיחות פרטיות בין חברים" ש"אינן נוגעות לעבודתו המיניסטריאלית של ראש הממשלה". "מר אדלסון ומר נתניהו חולקים תחומי עניין משותפים רבים, כגון היסטוריה, תרבות, יהדות, דת, פוליטיקה ועוד. השניים משוחחים ביניהם גם בנושאים אישיים רבים ומגוונים, לרבות נושאים הקשורים למשפחותיהם וילדיהם, שגם ביניהם קשרי חברות קרובים", טען עו"ד אביגדור קלגסבלד בשם אדלסון ורגב. האפשרות שאדלסון מקבל מנתניהו מסרים בנוגע לסיקור בעיתון הוכחשה.
"גם מר רגב ומר נתניהו הם חברים ותיקים", הוסיף עו"ד קלגסבלד. "מר רגב ומר נתניהו חולקים נושאי עניין משותפים רבים, בין היתר מדינאות, היסטוריה צבאית, יהדות, ספרות וארכיאולוגיה". לדברי עורך הדין, השיחות בין רגב לנתניהו החלו הרבה לפני הקמת "ישראל היום" – והנושאים שעלו בהן לא השתנו גם אחרי הקמת העיתון.
כעת, כמעט עשור לאחר מכן, הציג נתניהו גרסה הפוכה בתכלית. במסגרת עדותו במשפט המו"לים סיפר נתניהו שהוא זה שהציע למיליארדר היהודי-אמריקאי להקים כלי תקשורת חדש בישראל. אחרי שסנגורו הציג קטע מרשימת השיחות שקיים עם רגב ואדלסון, נתניהו ציין מיוזמתו שדווקא כן נהג לשוחח איתם על ענייני סיקור, למשל בתקופת מערכת הבחירות של 2013. הוא הוסיף שהיה לו ברור שבקשותיו ייענו.
נתניהו אמר זאת בניסיון להפריך את אישום השוחד נגדו בפרשת "תיק 4000", שבה התביעה מייחסת לו ולמקורביו התערבות בוטה בקו המערכתי של אתר החדשות "וואלה". במקרה של "וואלה", טען נתניהו בעדותו, הוא לא האמין שניתן יהיה להשפיע על הקו המערכתי – ולכן לא קיים שיחות טלפון מסוג זה עם בעל השליטה, הנאשם שאול אלוביץ'.
נתניהו הזכיר את "ישראל היום" כדוגמה הפוכה. "יש עיתון שמבטא את העמדות של בעליו, ואז יש טעם לפנות", אמר נתניהו על אדלסון והחינמון. "איזה טעם יש לפנות ל'וואלה'? כאן יש מקום לפנות, אז אני פונה. כמו שעושים פוליטיקאים". השופט משה בר-עם שאל אותו ישירות אם הכוונה לפניות שנוגעות לסיקור. "בוודאי", השיב נתניהו, "תוך כדי הקמפיין – אני זוכר שפניתי, ובדין פניתי".
הגרסה החדשה של נתניהו נתמכת במידע מודיעיני שהגיע לידי החוקרים, וגם בסקירת רוחב של "העין השביעית" שבה הוצלבו מועדי השיחות עם תוכן גליונות "ישראל היום".
עד המדינה ניר חפץ, שהיה הדובר האישי של נתניהו ומשפחתו, הציג בעדותו נושא שלטענתו עלה באותן שיחות: השימוש בחינמון למאבק בנוני מוזס, שנתניהו ורעייתו שרה תפסו כיריב שטני. "אני הייתי עד לשיחות טלפון, שבהן לא הוציאו אותי מהחדר, עם עמוס רגב, שהיה באותן השנים עורך העיתון, שבהן בנימין נתניהו דרש מ'ישראל היום' להיכנס בכל הכוח במר מוזס", טען חפץ. לדבריו, ב"נקודות רתיחה" מסוימות נתניהו היה מתקשר לשלדון אדלסון ומעביר לו מסרים דומים.
ב-2017 הוחלף רגב במקורב אחר של נתניהו, בועז ביסמוט, לימים חבר כנסת מטעם מפלגתו. שלדון אדלסון הלך לעולמו ב-2021. כעבור שנה, אחרי שנתניהו איבד את השלטון, מרים אדלסון הדיחה את ביסמוט ו"ישראל היום" החל להתבדל מהפוליטיקאי שלמענו נוסד, שנדחק לאופוזיציה והתמודד עם כתב אישום חמור ומורכב. כעת, אחרי שהברית תמה, נתניהו מרשה לעצמו להציג לא רק את עצמו כמי ששיקר לבית המשפט, אלא גם את בעלי בריתו לשעבר.
עמוס רגב לא השיב לפניות "העין השביעית".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
5 תגובות
לולאי סגן הנשיא אל גור טען שהאינטרנט זו המצאה שלו, אני בטוח שנתניהו המציא את המרשתת לפניו בהרבה. אין דבר שמועיל לאנושות כולל כיפת ברזל שלא נתניהו היה הראשון לגלות. לכן הוא נקרא נתניהו הממציא! (ורעייתו).
וואו! איך זה לא הגיע לכותרות?! איזה יצור שפל הוא! שיעוף כבר למיאמי.
אמאלה איזה רעל…
רק ילד כאפות יכול לרדת כזה נמוך.
שלח שם מלא ונתפלל להתפכחות המהירה שלך אחי.
רחמים.
אתם ממש דפקטים
פעם ראשונה אני וגם אחרונה
איזה גילוי מי ישמע חולים בראש אתם