ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

"למיכאל מירילשוילי יש קשרים קרובים עם המשטר ברוסיה"

האוליגרך הישראלי-רוסי מיכאל מירילשוילי הוכנס ב-2023 לרשימת הסנקציות של ממשלת אוקראינה בטענה שהוא מסייע למכונת המלחמה של פוטין • כעת נחשף הרקע להטלת הסנקציות: טענות על קשרים כלכליים עם מפקד מיליציית "כוח וגנר", עסקי תקשורת לוויינית ושליטה בגופי מדיה וארגונים שמקדמים אינטרסים של הקרמלין מחוץ לרוסיה • בנו הוא יצחק מירילשוילי, הבעלים המוצהר של ערוץ 14

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והאוליגרך מיכאל מירילשוילי (צילומים: מארק ישראל סלם וממשלת רוסיה)

ב-26 בפברואר 2023, שנה אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, האוליגרך מיכאל מירילשוילי צורף לרשימה מפוקפקת של אנשי עסקים. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הטיל על המיליארדר הישראלי-רוסי סנקציות כלכליות בטענה שהאיש ועסקיו מסייעים למכונת המלחמה של ולדימיר פוטין. צו נשיאותי שהוציא זלנסקי הורה על החרמת כל הרכוש שמירילשוילי וגורמים הקשורים אליו עשויים להחזיק באוקראינה, ואסר עליהם להיכנס למדינה או לעשות בה עסקים.

זלנסקי קבע שהסנקציות יעמדו בתוקף במשך עשור, עד 2033 – וקרא לממשלות העולם ללכת בעקבותיו ולפעול נגד מירילשוילי. העיתונות העברית דיווחה על כך רק כעבור חצי שנה. העיתונאי אבנר הופשטיין, שדיווח על הסנקציות באתר "זמן ישראל", ציין שהצו של זלנסקי לא כולל פירוט של החשדות שבגינם ננקט הצעד החריף. הרקע להטלת הסנקציות על מירילשוילי נחשף כעת לראשונה בעיתונות העברית בעקבות בדיקת "שקוף".

הציבור הישראלי מכיר את מיכאל מירילשוילי כאחד מאנשי העסקים והפילנתרופים שהתפרסמו בשנים האחרונות בזכות קרבתם לראש הממשלה, בנימין נתניהו. בנו יצחק (ויאצסלב) מירילשוילי הוא בעל השליטה הרשמי בערוץ 14, בימת התעמולה המרכזית של נתניהו. האב ובנו מצהירים שיש הפרדה מוחלטת בין עסקיהם, אך בני משפחה שבעבר היו שותפים עסקיים שלהם וכעת מנהלים מולם סכסוך משפטי טוענים שזוהי הפרדה פיקטיבית.

קבלו את הכתבות ראשונים בוואטסאפ

הנסיונות להכניס את מירילשוילי האב לרשימת הסנקציות החלו במרוצת השנה הראשונה למלחמת רוסיה-אוקראינה, שגבתה מאז תחילתה מאות אלפי הרוגים משני הצדדים.

אולקסיי גונצ'רנקו, חבר פרלמנט אוקראיני, פנה לנשיא זלנסקי ולמועצה לביטחון לאומי בנובמבר 2022 והאשים את מירילשוילי בשיתוף פעולה עם הקרמלין. "למיכאל מירילשוילי יש קשרים קרובים עם המשטר ברוסיה, שמנהל נגד אוקראינה מלחמה קשה ובלתי חוקית שכוללת פשעים נגד האנושות ורצח עם. הוא אחראי לתמיכה חומרית וכספית בפעולות המסכנות את הריבונות, העצמאות והשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה", כתב גונצ'רנקו.

הנימוק הבולט שצוין במכתב הוא קשריו של מירילשוילי עם יבגני פריגוז'ין, מפקד מיליציית שכירי החרב הרוסית "כוח וגנר", שנטלה חלק בפלישה הקרקעית לאוקראינה ובמעשי הזוועה שנלוו לה. פריגוז'ין עבד עם פוטין במשך עשורים ומילא תפקיד מרכזי גם במלחמת הדיסאינפורמציה שמנהלת רוסיה נגד מדינות המערב, שכוללת נסיונות להטות תוצאות של מערכות בחירות ומשאלי עם. הוא נהרג בהתרסקות מטוס באוגוסט 2023 זמן לא רב אחרי שהוביל מרד כושל נגד פוטין.

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי באולם העצרת הכללית של האו"ם ב-2021 (צילום: ממשלת אוקראינה)

מירילשוילי אישר בעבר שאכן עבד עם פריגוז'ין בשנות התשעים, אך טען שהקשר ביניהם נותק שנים רבות לפני המלחמה. חבר הפרלמנט האוקראיני, במכתב שבו דרש להטיל עליו סנקציות, טען מנגד שמירילשוילי נותר שותף עסקי של פריגוז'ין גם אחרי פרוץ המלחמה. עם זאת, מכתבו אינו כולל פירוט לגבי העסקים המשותפים שלטענתו היו להם.

פולינה חסין, עורכת דין ישראלית יוצאת רוסיה, פִרסמה ב-2019 בכתב העת "ליברל" כתבה מקיפה על מירילשוילי וקשריו עם פוטין, ולפיה לפחות במועד הפרסום מירילשוילי ופריגוז'ין היו שותפים ב"פרויקט פיתוח בפרברי סנט-פטרסבורג". בראיון ל"ישראל היום" מירילשוילי הכחיש זאת בתוקף: לדבריו, אין לו שום "קשרי נדל"ן" עם פריגוז'ין כבר יותר מעשור.

גונצ'רנקו, חבר הפרלמנט האוקראיני, העלה עוד טענות לגבי תרומה אפשרית של מירילשוילי למכונת המלחמה הרוסית. לטענתו, אחת מחברות הטכנולוגיה של מירילשוילי עוסקת בתקשורת לוויינית ופועלת מכוח רישיון רוסי ממשלתי. כמו כן טען גונצ'רנקו שמירילשוילי מקדם אינטרסים של פוטין באמצעות שליטה בגופי תקשורת וארגונים ציבוריים שפועלים מחוץ לגבולות רוסיה. עם זאת, שמותיהם לא מוזכרים בפנייה. לגונצ'רנקו הוצע להתראיין לכתבה זו, אך הוא העדיף להימנע מכך.

ראוי להדגיש שהרף להטלת סנקציות אוקראיניות על אנשי עסקים ותאגידים שפועלים ברוסיה בזמן המלחמה הוא נמוך למדי. חבר הפרלמנט ציין במכתבו שעצם העובדה שמירילשוילי מחזיק עסקים רבים ברוסיה הופכת אותו לסייען של הקרמלין, בזכות המסים שהוא משלם לממשלת פוטין.

מקור ההון: רוסיה

הצו הנשיאותי של זלנסקי לא מפרט אילו מהטענות של חבר הפרלמנט התקבלו. עם זאת, הוא מאשר שלפחות לפי הממשל האוקראיני מירילשוילי עדיין מחזיק עסקים ברוסיה. במקביל להטלת הסנקציות האישיות על האוליגרך הוטלו סנקציות גם על שני גופים שהוא נמנה עם בעליהם: "פטרו מיר", חברת האחזקות המרכזית שבאמצעותה מנהל מירילשוילי את עסקיו ברוסיה, וחברת תקשורת רוסית בשם Sputnik Telecommunications Entertainment Company המתמחה בשירותי לוויין.

על בנו, יצחק מירילשוילי, לא הוטלו סנקציות. יצחק מירילשוילי נמנה עם בעליה של חברת מחשוב רוסית בשם "סלקטל" (Selectel), שהחזיקה נציגות אוקראינית. "סלקטל" מפעילה כמה חוות שרתים על אדמת רוסיה, ומתמחה בין היתר בשירותי ענן ואבטחת רשת. אחרי טבח 7 באוקטובר התגלה שהחברה סיפקה שירותים לאחד האתרים הרשמיים של ארגון חמאס. האתר ירד מהרשת בעקבות החשיפה.

משפחת מירילשוילי עשתה את רוב הונה ברוסיה בתקופה שאחרי נפילת השלטון הסובייטי, בעסקי הימורים, נפט, יהלומים ונדל"ן. שבתאי אלון, בן דוד של מיכאל מירילשוילי ושותף שלו לשעבר, טען בתצהיר משפטי שעסקי הקזינו המשפחתיים הסתייעו בארגוני פשע.

בנו של מיכאל מירילשוילי, יצחק מירילשווילי, בעלי ערוץ 14 (צילום: רונן גולדמן, רשיון CC BY-SA 3.0)

הטענות על שימוש פוליטי בתקשורת ועל הקשר עם פוטין מלוות את המירילשוילים מאז שנות התשעים. "באותו עשור היה מירילשוילי נשיאה של חברת המדיה Russkoye Video, שבבעלותה היה ערוץ טלוויזיה וזיכיון לנמל הים של לומונוסוב בפאתי סנט-פטרסבורג, שלו מנגנון מכס עצמאי", כתבה פולינה חסין ב"ליברל".

"פוטין היה מעורב בהפרטה של ​​הערוץ ובמתן רשיונות וגישה לשימוש בנמל. ב-1996 היה מירילשוילי אחד מהספונסרים של מסע הבחירות של אנטולי סובצ'ק לראשות העיר סנט-פטרסבורג. ראש הקמפיין היה פוטין, אז מנכ"ל העירייה. חלק ניכר מהקידום של סובצ'ק היה באמצעות ערוצו של מירילשוילי".

מפגשים רשמיים עם פוטין

בעשור הבא, אחרי שפוטין כבר עלה לשלטון, מיכאל מירילשוילי ריצה מאסר ממושך בכלא הרוסי. בשנת 2000 חטף ארגון פשע את אביו של מירילשוילי לצורכי כופר, אך הוא שוחרר כעבור יומיים. גופותיהם המבותרות של שניים מהחוטפים נמצאו בהמשך במכל אגירת מים שנקבר בשטח של מוסך. מיכאל מירילשוילי הואשם ברצח, אך לבסוף הורשע רק בחטיפתם של השניים.

מתוך 12 שנות מאסר שנגזרו עליו, מירילשוילי ריצה שמונה. בית הדין האירופי לזכויות אדם בשטרסבורג קבע שלא זכה להליך הוגן. כתב "דה-מרקר" גור מגידו חשף עדות שלפיה נתניהו סייע לו במאמצי השחרור באמצעות חיבורו לאחד ממקורביו, הפרקליט האמריקאי הנודע אלן דרשוביץ. האיש שטען זאת היה גבריאל מיראלי, אחיו של מירילשוילי, שכמו בני משפחה אחרים הסתכסך עמו.

ב-2008 שוחרר מהכלא ועלה לישראל. בן דודו שבתאי אלון טען שעם בואו ארצה מירילשוילי (המכונה "מיכו" בפי קרוביו) החל להתחבר עם פוליטיקאים מקומיים, בהם אריה דרעי וצחי הנגבי. אלון טען בתצהירו כי הקמת ערוץ 14 היתה חלק ממאמצי ההתבססות של האוליגרך בישראל: "מיכו ראה חשיבות אסטרטגית רבה בקבלת רישיון להפעלת ערוץ תקשורת, והיה מאוד חשוב לו לפעול לשם כך. בעבר מיכו החזיק בערוץ תקשורת ברוסיה, וכבר אז ראה חשיבות גדולה בהחזקה בערוץ תקשורת שיאפשר לו לצבור כוח ומעמד וישמש עבורו כלי מרכזי לקידום ענייניו".

הוא המשיך לעשות עסקים ברוסיה, ולפי דיווחים עיתונאיים מהשנים האחרונות גם שיפר את יחסיו עם השלטון. הוא נפגש עם פוטין בגלוי כמה פעמים, בין היתר בעת ביקורו של פוטין בישראל ב-2012, במפגש שקיים פוטין עם נציגי הקונגרס היהודי העולמי ב-2016, ובפגישה שהתקיימה כשמירילשוילי ליווה את נתניהו בביקור רשמי ברוסיה ב-2018. בתצלומים שפורסמו בתקשורת נראים פוטין ומירילשוילי לוחצים ידיים בלבביות.

"לצערי הרב מעולם לא הכרתי את פוטין באופן אישי, אולי רק 'שלום-שלום'", טען מירילשוילי ב-2019 בראיון ל"כלכליסט". ב-2023 אף איים לתבוע צייצנים שטענו שיש לו קשר לפוטין. ככל הידוע, האיום לא מומש.

מקורבי מירילשוילי דחו את ההאשמות

מיכאל מירילשוילי סירב להתייחס לטענות על הרקע להטלת הסנקציות האוקראיניות. בעבר, עם פרוץ המלחמה, הוא התבטא בגנותה, כינה אותה "טרגדיה" וקרא לעצור את שפיכות הדמים. עם זאת, מירילשוילי לא הלך בעקבות אנשי עסקים אחרים שהפסיקו לגמרי את פעילותם הכלכלית ברוסיה.

בראיון ל"ישראל היום", כשהכתבת שירית אביטן-כהן עימתה אותו עם דיווחים מהעיתונות הרוסית שלפיהם הוא עדיין מחזיק בנכסים ברוסיה, מירילשוילי הגיב בהתחמקות: "יש לי המון עסקים וכיוונים של עסקים, אבל כל מה שרציני, פחות או יותר, ונמצא ברוסיה, מכרתי אחרי שהחלה המלחמה מול אוקראינה".

את הטענות על קשריו עם פוטין, כאמור, מירילשוילי מקפיד להכחיש. אחד ממקורביו, שלא זוהה בשמו, מסר ב-2023 לאתר "זמן ישראל" כי "ברשימת הסנקציות האוקראיניות יש למעלה מ-16 אלף אנשים וחברות, רובם הגדול נטולי כל קשר לרוסיה או למלחמה. לשם השוואה, ברשימת הסנקציות האמריקאיות נגד רוסיה יש כ-4,000 רשומות בלבד, וברשימת הסנקציות האירופיות כ-2,000 רשומות בלבד".

המקורב הוסיף: "בסנקציות האוקראיניות כלולות, בין היתר, חברות כמו יוניליבר ואנשי עסקים אמריקאים שמעולם לא קיימו כל קשר עסקי עם רוסיה, ונכללו ברשימת הסנקציות אך ורק בשל העובדה שיש להם שם משפחה רוסי".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,878 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק