ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ראש הממשלה בנימין נתניהו מרבה לשבץ אנלוגיות בראיונות שהוא מעניק לרשתות החדשות האמריקאיות מאז הטבח ב-7 באוקטובר. "האם פרנקלין רוזוולט התבקש לקבל אחריות מיד לאחר פרל הארבור? או ג'ורג' בוש אחרי 11 בספטמבר?", השיב לדנה באש בראיון ב-CNN ב-12 בנובמבר 2023, כאשר זו נשאל האם בכוונתו לקחת אחריות על המחדל החמור ולהתפטר.
מתקפת הטרור של אל-קאעידה על ארה"ב ב-11 בספטמבר 2001 היא מושא השוואה עליו חוזר נתניהו שוב ושוב. "מה אתם הייתם עושים אם היו לכם עשרים ותשע 9.11?", שאל את המראיינת גרטה ואן סוסטרן בראיון ב"ניוזמקס" האולטרה-ימנית ב-23 בנובמבר 2023.
גם בסוף השבוע האחרון חזר נתניהו לאותה השוואה, בראיונות ל"פוקס ניוז" ול-CNN. "זה כמו שאחרי ה-9.11, כשאתה במהלך המאמצים לנצח במלחמה נגד אל-קאעידה, וישראלים יגידו 'אתה יודע, מה שאנחנו צריכים עכשיו זה או בחירות חדשות בארה"ב, שהשיטה שלכם לא מאפשרת, או שהנשיא בוש יתפטר ושבמקומו יגיע מנהיג אלטרנטיבי'", ענה נתניהו לאותה דנה באש מ-CNN, כשזו ביקשה את תגובתו לדברי מנהיג הרוב בסנאט, הסנאטור הדמוקרטי צ'אק שומר, שטען כי חייבים לקיים בחירות חדשות בישראל.
אולם השבוע האנלוגיות של רה"מ נתניהו התהפכו על ראשו, ודווקא בעיתון הימין "ישראל היום". "אם נלך לפי האנלוגיה שבה רה"מ בחר בריאיון לפוקס ניוז עולה השאלה, האם אחרי 11 בספטמבר נשיא אמריקני היה מעניק ראיונות למנחי טלוויזיה רק בישראל?", שאל בעל הטור, פאנליסט בתוכנית "הפטריוטים" בערוץ 14 הביביסטי, בעיתון שפעם כונה "ביביתון".
מאז הטבח קיים נתניהו 17 ראיונות באורך כולל של למעלה משלוש וחצי שעות, כולם באנגלית וכולם לערוצי חדשות בחו"ל. שבע מהראיונות הוענקו לרשת "פוקס" הטראמפיסטית שכתביה סוגדים לנתניהו ויותר מסבירים את עמדותיו מאשר שואלים אותו שאלות מאתגרות.
"האם לא הגיע הזמן שראש הממשלה יקיים קשר עם הבוחרים (ועם אלו שלא בחרו) בדמות ראיון לתקשורת הישראלית לשאלות מנחה, כמו שהוא עושה גם פעמיים ביום אצל הגויים?", הקשה בעל הטור, נועם פתחי, ב"ישראל היום". "קשה לקבל את המציאות שבה נתניהו קיים עד היום אך ורק מסיבות עיתונאים עם הפורמט הלא ידידותי לצופה 'שאלה אחת מוגבלת לכל עיתונאי'", הוסיף וסיכם: נתניהו "חייב לשבת מול מראיין רציני, ענייני ומקובל".
הטבח הנורא ב-7 באוקטובר 2023, והמלחמה שישראל נגררה אליה בעל כורחה, יכנסו להיסטוריה הישראלית כמאורעות טראומטיים עבור אזרחי המדינה, שהתרחשו לאור המחדל הביטחוני החמור בתולדותיה. בתקופה כזו מצופה מכל מנהיג מדינה שיעניק הסברים להתרחשויות הקשות בשפת עמו ובכלי התקשורת בהם רוב אזרחיו צופים.
אולם המאורעות ההיסטוריים תפסו את רה"מ נתניהו במהלך מדיניות חרם ראיונות שהוא מקיים שנים נגד ערוצי החדשות המרכזיים בישראל, מלבד ערוץ 14. את ערוצי החדשות 12-13 הוא מחרים למעלה משנתיים וחצי, ואת חדשות כאן 11 הוא מחרים כבר ארבע וחצי שנים. בתקופה המקבילה לחרם על ערוצים 12-13 התראיין נתניהו 14 פעמים בערוץ 14, אותו הוא וממשלתו מטפחים ומקדמים בחקיקה מיטיבה.
הפעם האחרונה שהעניק נתניהו ריאיון לערוץ 14 היתה ב-1 במאי 2023, לפני עשרה חודשים וחצי, כשהתראיין למקורב והיועץ יעקב ברדוגו. מאז המלחמה צירף את ערוץ 14 לשאר כלי התקשורת הישראלים המוחרמים, אם בשל הפחד מביקורת על האפלייה הבוטה והסתירה לסלוגן שהוא עצמו קיבע בתודעה הישראלית, "ביחד ננצח"; אם מפני שמצבו שברירי כל-כך שאפילו ראיון מפנק בעברית מפחיד אותו.
פתחי אמנם מוסיף בטורו הערה לפיה נתניהו צריך להתראיין גם אצל עיתונאים ביקורתיים ולא רק אצל "מראיינים שיתגייסו בנחישות לספק תמיכה בראש הממשלה", אבל מקפיד לחתום בעקיצה לתקשורת "העוינת". לאור הטור הביקורתי של פאנליסט "הפטריוטים" ב"ישראל היום", עולה השאלה האם לא מדובר באיתות מצד כלי התקשורת הנאמנים לנתניהו, כי קצה נפשם בחרם שמופנה גם נגדם מאז המלחמה, וברמז עבה כי יש מי שמצפה ממנו לשוב ולהתארח בהם.
בסופו של דבר יתקיים ראיון של נתניהו בכלי תקשורת ישראלי, ואחרי הביקורת בעיתונות הביתית שלו ייתכן שהדבר יתרחש בקרוב. אולם אם לשפוט על פי התנהלותו בעבר, ראש הממשלה ישמור את הופעותיו בעברית רק למקורביו בערוץ הבית.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
כתבה לא ישרה בכלל. אם ביבי אמר שהוא מחרים את ערוץ 14 – צריך לכתוב, אם לא – צריך לומר שזאת דעה אישית שהוא מחרים. הכתבה הזאת נראית כמו ניפוח אחד גדול, הביקורת על אי נתינת ראיונות בעברית צודקת, חוץ מזה הכול ניפוח. כל ה"השערות" והפרשנויות ברור שהם מוגזמות ומגמתיות.