ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית שבה יש למדינה אפשרות ללמוד מההיסטוריה, ולחולל שינוי שאשכרה יעזור למי שצריך עזרה. במקום זאת, היא עלולה לחזור עליה. איך? שמעו סיפור:
במסגרת תוכנית ההתנתקות, פינתה ממשלת ישראל כ-9,000 אזרחים מ-26 יישובים בחבל עזה וצפון השומרון. הממשלה החליטה לסייע בזמנו למפונים ולפצות אותם. איך? הוקמה מינהלת סיוע למתיישבי עזה וצפון השומרון. ממשלות ישראל לא התקמצנו: מאז 2005, הזרימו למינהלת מעל 13 מיליארד שקלים.
אלא שבדיקת "שקוף" בעבר גילתה שלא מעט מהכסף הלך למינהלת עצמה, לשכר יועצים, או נעלם. ואם זה לא מספיק, חרף סכומי העתק, הטיפול במפונים לאורך השנים היה מתחת לכל ביקורת: מבקר המדינה וגופים נוספים מתחו על המנהלת ביקורת קשה שוב ושוב. רבים מהמפונים לא זכו במגורים חלופיים גם עשור מאוחר יותר.
מה היה קורה אילו היינו מחלקים את הכסף שהוקצה לטיפול במפונים – 13 מיליארד שקלים לפחות – ישירות אליהם? במקום צלקת שמסרבת להיסגר, כל משפחה – יש 1,940 כאלה – הייתה מקבלת בממוצע סכום נאה של 6.5 מיליון שקלים. זה סכום שמאפשר שיקום אמיתי ולא הגיע לכיסים הנכונים. כשסתיו שפיר הייתה חברת כנסת ויו"ר ועדת השקיפות היא ערכה על כך דיונים וגילתה כי סכומי עתק נעלמו.
ומה עושה הממשלה ב-2023 לטובת שיקום יישובי ואנשי עוטף עזה? מקימה שוב מינהלת. שוב נתנו שם מפוצץ – פעם שעברה מנהלת "תנופה". הפעם "מנהלת תקומה". נתנו לה סכום ראשוני של מיליארד שקלים, וקבעו כי תפעל למשך חמש שנים.
אבל גם מנהלת ההתנתקות קיבלה תחומים מוגדרים והייתה אמורה להיסגר לאחר מכן. אלא שהמיליונים המשיכו לזרום ליועצים, מיזמים לא רלוונטיים ושטויות. למעשה, כל פעם שניסו לסגור אותה – זה נתקע. מי יוותר על ג'ובים ומזומנים? בדקתי – אפילו ב-2024 אנחנו מממנים את מנהלת ההתנתקות בכ-66 מיליון שקלים. כמעט 20 שנה אחרי.
אולי הכל יהיה בסדר הפעם. אולי הפעם המינהלת תעבוד למען התושבים וכמו שצריך. המנהל – משה אדרי – הוא איש ראוי. בצוותים שקמו במינהלת יש כרגע אנשים רציניים, עם מומחיות ממשלתית. אין מקורבים. אנשים שעובדים מולה אומרים שהכוונות טובות ומציינים כי הם נפגשים עם ארגוני החברה האזרחית.
אלא שכבר היום יש שלל משרדים מיותרים וחופפים שצריך לסגור – זה הזמן להקים עוד גוף? במיוחד כשכבר יש ריבים בין המינהלת לגופים אחרים על סמכויות. ברור שצריך שיהיו "אבא ואמא", אז למה לא למנות גורם שיתכלל את האירוע – כמו הפרויקטור בימי הקורונה. לכל הפחות, במקום להקים יחידה שתלך ותתנפח ולפני הכל תדאג להישרדות שלה – ראוי לקבוע מראש שרוב הכסף יועבר ישירות לאנשים ולרשויות שזקוקות לכך.
ואולי, רק אולי, אם נשים זרקור על המינהלת כבר מעכשיו, ונדרוש שקיפות מהרגע הראשון, הפעם נימנע מהפארסה? כי הפעם כל שקל שיוצא חייב להיות פומבי. אולי, רק אולי, עם מספיק לחץ ציבורי נוכל הפעם לוודא שהכסף יזרום ישר למי שזקוק לו – במקום לקרוא לאן הוא נעלם בדוח מבקר ב-2034? לא מאוחר מדי. הפעם אפשר לעשות זאת נכון. אני קורא לאדרי ולשאר אנשי המנהלת – עגנו מנגנוני שקיפות מהשקל הראשון. לכו תדעו מי יבואו אחריכם.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
2 תגובות
כתבה חשובה מאוד. ובכל זאת, כש"שקוף" מציעה למנות גורם מתכלל, כמו .."הפרויקטור בימי הקורונה"…. כאילו פרויקטור הקורונה הוא דוגמא לשאוף אליה, ולא תזכורת לימי החושך שנפלו על המדינה מ- 2020 ועד היום…. איך לומר.. אני נזכרת למה הוצאתי את עצמי בזמנו מרשימת התורמים.
ועם זאת, אחזור- כתבה חשובה ושאפו על הפניית הזרקור
להזדעזע מהמונח מינהלת בלי להזכיר את מינהלת הקיבוצים ועוולותיה. מביך ומעיד שהכותב מדבר מפוזיציה ושקוף זה רק מותג