ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

“כסף קטן”: מה עולה בגורל הכסף הנשפך על מינהלת "תנופה"?

מה קורה במינהלת לטיפול במפוני גוש קטיף, 12 שנים אחרי ההתנתקות? ■ “כסף קטן” – פינה קבועה בה נביא את הסיפורים מאחורי הסעיפים המרגיזים המסתתרים בעומק התקציבים הממשלתיים.

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

12 שנים עברו מאז פינוי גוש קטיף. 12 שנים וטרם סיימנו לטפל במפונים?

תזכורת – במסגרת תכנית ההתנתקות (2005), פינתה ממשלת ישראל כ-9000 אזרחים מ-22 יישובים בחבל-עזה ומ-4 יישובים בצפון השומרון. חלק מאותם אזרחים גרו ביישובים המפונים כ-3 עשורים. במסגרת ההתנתקות, נקבע כי הטיפול במפונים יהיה באחריות יחידה מנהלית מיוחדת – מינהלת סל"ע (או בשמה העכשווי – "תנופה").

כיום, למרות תקציב של 13 מיליארד שקל (!) לאורך השנים, מינהלת "תנופה" טרם סיימה לטפל בחלק משמעותי מהמפונים.

עיינתי בדוחות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2016. הם מגלים כי בשנה זו בלבד, הוזרמו 205 מיליון ₪ למינהלת "תנופה". זה מכעיס, מכיוון שוועדת החקירה שבחנה ב-2010 את הטיפול במפונים, המליצה לאפשר למינהלת עד תום 2011. מאז עברו 6 שנים, וכל המיליארדים שנשפכו על המינהלת לא הביאו לשיקום מלא של המפונים מגוש קטיף.

ב-2016, העבירה ועדת השקיפות בכנסת ביקורת על התנהלות המדינה כלפי המפונים, ועלה נתון לפיו 400 משפחות עדיין משוכנות בקרוואנים מסוגים שונים. וגם זה קרה ב-2016: "ידיעות אחרונות" דיווח כי מבקר המדינה יפתח בבדיקת מינהלת "תנופה", סביב השאלה: כיצד נוצל תקציב העתק שלה, בסך 13 מיליארד שקלים (!)

על מה הולך הכסף?

ואם כבר בכסף קטן עסקינן – על מה מוציאים את הכסף במינהלת? הדוחות הכספיים והביצועיים של המינהלת אינם נגישים. אבל אם אתם מתעקשים, הנה בכל זאת כמה דוגמאות שבכל זאת גלויות לציבור:

אוגוסט 2015 –  99,770 ₪ הוקצבו להפקדת מסמכים בגנזך המדינה; ספטמבר 2016 – 7,390 ₪ הוקצבו ליועץ בנושא אתרוגים; 2016 – כחצי מיליון שקל על "יעוץ חיצוני".

נדמה לי שמישהו במינהלת "תנופה" נמצא עם יד קלה מידי על ההדק התקציבית, מה גם שהביצועים, איך נאמר, לא משהו. המדינה צריכה לסגור את המינהלת ולהעביר את הטיפול בתושבים למשרד העבודה והרווחה.

פניתי לשר אורי אריאל, אשר אמון היום על מינהלת "תנופה", וכן למשרד ראש הממשלה, בשאלה: מהו מועד סיום הביצוע המיוחל של שיקום מפוני גוש קטיף, ומתי עתידה להיסגר המינהלת.

ומילה אחרונה. אם הייתם מחלקים את כל הכסף שהוקצה לטיפול במפונים (13 מיליארד ש"ח) ישירות למפונים. כל משפחה (ויש 1,940 כאלה) הייתה מקבלת בממוצע סכום נאה ביותר של 6,500,000 ש"ח. כזה שמאפשר שיקום אמיתי, 12 שנים (!) אחרי ההתנתקות.

לקריאת המכתב המלא של עידן בעניין מנהלת תנופה


לפרקים הקודמים של "כסף קטן":

מעש"י

(מה עושים כדי שיתוקן)

את מה שעשיתי כל אחד יכול לעשות – הדו"ח על תקציב המדינה זמין לעיני כל, ואפשר לחפור בו -> http://bit.ly/2wzj2Fs

מצאתם סעיפים מוזרים? ספרו לקרן התחקירים ונעזור לכם לנסח פניה לרשויות הרלוונטיות.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,851 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק