ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
שורת ארגונים אזרחיים העוסקים בשקיפות שלטונית פנו היום (26.10) למשרד המשפטים בקריאה להחריג את חוק חופש המידע מתזכיר חוק הקובע דחיית וארכות לפעולות השלטון. החוק צפוי להקפיא את חוק חופש המידע בישראל למשך שלושה חודשים לפחות. הארגונים טוענים כי התזכיר מיותר בחלקו הגדול ומזהירים כי הקפאת חוק חופש המידע דווקא בעת חירום תפגע באמון הציבור במנהיגיו וכתוצאה מכך בחוסנו האזרחי של העורף.
אתמול הודיע משרד המשפטים על תזכיר חוק שידחה מועדים במגוון תחומים, בין במענה של רשויות ציבוריות לפי חוק חופש המידע. לפי התזכיר, כל החלטה של רשות ציבורית שאמורה היתה להתקבל החל מה-7.10.23 תידחה בשלושה חודשים, החל מה-7.01.24 ואילך. המשמעות בפועל היא שמי שיגיש בקשת חופש מידע היום יוכל לצפות לתשובה במקרה הטוב בסוף חודש ינואר 2024.
תזכיר החוק צפוי להגיע לוועדת השרים לענייני חקיקה בתחילת השבוע הבא, ובינתיים הקציב משרד המשפטים 48 שעות לשמיעת הערות הציבור. התנועה לחופש המידע, עמותת עורכי-דין לקידום מנהל תקין, עמותת הצלחה, התנועה לאיכות השלטות ועמותת רווח נקי, העבירו יחדיו הערות ראשוניות על תזכיר החוק והשלכותיו.
"מן הידועות היא שדמוקרטיה נבחנת גם ובעיקר ברגעי משבר", כותבים הארגונים. "[…] דווקא בזמנים יוצאי דופן של מאבק מלחמתי, אליו מגויסים כוחות הסדיר והמילואים של צה"ל והעורף כולו, נודעת חשיבות עליונה למידע הנמסר לציבור ולדיווחים העובדתיים העומדים לרשותו ביחס לאופן קבלת ההחלטות השלטונית ולתשתית העובדתית וההיגיון שביסודן".
הארגונים מוסיפים כי "תנאי חיוני לחוסנו האזרחי של העורף בעת מלחמה הוא אמון הציבור במנהיגיו, במדיניות שאותה עיצבו ובחרו, ובהחלטות אותן בוחרת הממשלה לקדם", וטוענים כי "דווקא עתה יש לתת משנה תוקף לזכותו של הציבור לדעת, אשר מתאפשרת הלכה למעשה בשגרה ובזמן חירום באמצעות הגשת בקשות חופש מידע".
לדברי הארגונים, "חוק חופש המידע הוא אמצעי וכלי שקשה להפריז בחשיבותו להגשמתה של זכות הציבור לדעת וקיום עקרונות דמוקרטיים בסיסיים. לא נכביר מלים על חיוניותן של הוראות חוק מחייבות, שסנקציות בצדן, לשם השגת מידע ציבורי מאת הרשות. ברור לכל ש'הקפאת' תוקפן דווקא בשעת החירום הנוכחית, תסכל במידה רבה את מימושה של זכות הציבור לדעת בדיוק בתקופה שבה כה חיוני לתת לציבור, בזמן אמת, גישה למידע שבידי הרשויות".
הארגונים מעירים במכתבם ארבע הערות מרכזיות לגבי נוסח החוק. ראשית, המועדים להגשת עתירות לבתי-המשפט בגין החלטה שלא למסור מידע ממילא מוקפאות כעת, בעקבות החלטת שר המשפטים להגביל את פעולות בתי המשפט. שנית, הוראות חוק חופש המידע ממילא מאפשרות לרשות הציבורית לדחות את המענה לתקופה מצטברת של 120 ימים.
שלישית, בתזכיר החוק אין הבחנה בין תחומים שונים והחלטות שונות. לדברי הארגונים טוענים כי הכללה שכזו "היא גורפת, פוגעת קשות בעקרון ההגינות השלטנית, אינה מידתית ואינה סבירה", וברמז לקראת עתירה עתידית לבג"ץ מוסיפים כי "ספק אם תעמוד במבחן הביקורת השיפוטית". לטענת הארגונים הקפאה כזו של חובת השלטון משמעותה "השעיית הפיקוח האזרחי על פעולות השלטון עלולה להוביל לפגיעה בזכויות רבות אחרות, מסכלת את זכות הציבור לדעת, ונעשית ללא אבחנה וללא תשתית עובדתית מספקת ביחס לשלל ההחלטות שמקבלות רשויות המדינה".
הערה רביעית של הארגונים נוגעת להיעדר הבחנה בין רשויות הממוקמות בחזית המלחמה לבין רשויות בעורף, ובין תפקיד הרשויות השונות והיקף עשייתן. חלק מהרשויות, מציינים הארגונים, ממשיכים לפעול בהיקף נרחב ולעתים אף בהיקף גדול מאשר בימי שגרה.
בשל כל זאת מבקשים הארגונים להחריג את חוק חופש המידע מתזכיר החוק ואף לקצר את המועדים למתן מענה לבקשות חופש מידע בנוגע לנושאים מסויימים ורשויות מסוימות "דווקא על רקע הצורך הממשי והמיוחד שמעורר המצב הנוכחי ובשים לב לסוגיות המשמעותיות הנוגעות אליו ומצדיקות מסירת מידע לציבור באופן מוקפד אף יותר מבימי השגרה".
על המכתב חתומים עורכי-הדין רחלי אדרי-חולתא מהתנועה לחופש המידע, נדאל חאיק מעורכי-דין לקידום מנהל תקין, אלעד מן מעמותת הצלחה (לשעבר יו"ר עמותת העין השביעית), תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון ונילי אבן-חן מעמותת רווח נקי.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
17 תגובות
שקיפות במידע לציבור חשובה בכל עת אבל חשיבותה במצב הנוכחי, לנוכח העדר האמון בממשלה, עולה כפל כפליים. בשום אופן אין למנוע מידע נכון ומדוייק מן הציבור, ללא כל דחייה או השהיה.
למה לא מדברים על זה בתקשורת?? חמור מאוד!! חייבים דיון ציבורי שקוף בעניין קריטי זה
אמון זה משהו שצריך שיהיה על מנת שיילך לאיבוד….חבורת הנוכלים 120 במספר שהשתלטו על מדינת ישראל אין שום קשר למילה אמון ואלייהם בחייאת חצי מהם עבריינים מורשעים
במקום להסתיר…יש לחשוף…שהרי חפצים חיים אתם! זכות הציבור הנפלא של עם ישראל לדעת!!!
זאת חקיקה פושעת, הרסנית לדמוקרטיה, וניצול ציני של מצב חירום במדינת ישראל. אסור לתת לחוקים כאלה לעבור, בטח לא כשהמדינה ואזרחיה מדממים והאמון בכם הממשלה נרמס ונהרס. תפסיקו את החקיקה הזו.
זכות בסיסית ודווקא בימים טרופים אלו למען אחדות הלבבות והחובה לתת לציבור את המידע שכל כך מגיע לו ובזכות ההתגייסות הצופלאה שלו…ואם לא כך…על מה ולמה להסתיר? ואם להסתיר ? מה כל כך בוער להסתיר….האם על ראש הגנב אכן בוער הכובע?!
למה לא מדברים על זה בתקשורת ??
בהמשך להגשת הערותי, בדקתי ומצאתי כי מאז 7.10 הועלו באתר 61 טיוטות חיקוקים שונים ומשונים, רובם עם "זמן הפצה מקוצר" – אפילו מספר שעות!
חלקם בנושאים משמעותיים, אך בהעדר "יחסי ציבור" מעטים בלבד מעיינים בהם, ומעטים ביותר מעירים עליהם.
ערפל הקרב משמש כאן למיסוך פעילות שלטונית עוינת.
בושה וחרפה, בעיקר על רקע משבר האמון העמוק בין הציבור לבין השלטון בארץ.
מתנגדת חד משמעית.
אין להעביר כזה חוק בזמן מלחמה
חוק חופש המידע הוא כלי שקשה להפריז בחשיבותו להגשמת זכות הציבור לדעת וקיום עקרונות דמוקרטיים בסיסיים. "הקפאת" החוק דווקא בשעת החירום הנוכחית, תסכל במידה רבה את מימושה של זכות הציבור לדעת בדיוק בתקופה שבה חיוני לתת לציבור, בזמן אמת, גישה למידע שבידי הרשויות.
אין להעביר חוק כזה אף פעם
לא, אין להם בושה, מתנגד נחרצות
הפרימטיבים באיצטלת שרי ממשלה שולחים את הפריבילגים להלחם, לשלם ולמות, עד שנחזור שוב לתקופת האבן שם למלך הפרזיטים, מילה החקוקה בסלע…
עוד נסיון למנוע מהציבור לדעת. עוד צעד בליבה של מלחמת קיום, להרס הדמוקרטיה
מתנגדת נחרצות להקפאת חופש המידע.
לציבור זכות לדעת.
אין לכם בושה ?!?!
זכות בסיסית ודווקא בימים טרופים אלו למען אחדות הלבבות והחובה לתת לציבור את המידע שכל כך מגיע לו ובזכות ההתגייסות הצופלאה שלו…ואם לא כך…על מה ולמה להסתיר? ואם להסתיר ? מה כל כך בוער להסתיר….האם על ראש הגנב אכן בוער הכובע?!