ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

בחסות המלחמה: ממשלת נתניהו מבקשת לבטל באופן גורף את חופש המידע חודשים קדימה

אף שמצב המלחמה הוא נימוק סביר לדחיית מועד המענה לבקשות חופש המידע לכל רשות ציבורית, המשרד של יריב לוין פרסם תזכיר חוק שיאפשר פטור גורף לזמן ממושך • המשמעות בפועל - בקשות שיוגשו היום ככל הנראה לא יענו לפני ינואר 2024

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שר המשפטים יריב לוין, 4 בינואר 2023 (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין, 4 בינואר 2023 (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

בחסות המלחמה: משרד המשפטים מבקש להשבית בפועל את חופש המידע בישראל לשלושה חודשים, עם אפשרות להארכה.

חוק חופש המידע קובע כי על רשות ציבורית להשיב בתוך 30 יום לבקשת חופש מידע עם אפשרות להאריך את הדחייה ללא נימוק ב-30 ימים נוספים. אחר-כך יכולה הרשות להאריך את הזמן באופן מנומק ב-60 ימים נוספים. בפועל, משרדי ממשלה, הכנסת, בתי-המשפט ויתר הרשויות הציבוריות הכפופות לחוק חופש המידע נוהגות דרך קבע לחרוג מהמועדים הקבועים בו ולהימנע מלהשיב לבקשות חופש המידע במשך חודשים ארוכים.

מצב המלחמה שבו נתונה ישראל מאז ה-7.10 יכול לשמש נימוק ענייני וסביר להחלטת רשות ציבורית לדחות את מועד המענה לבקשות חופש מידע, אך במשרד המשפטים מבקשים להעניק לרשויות פטור גורף ממענה לבקשות כאלו בחודשים הקרובים.

היום (25.10) פרסם משרד המשפטים תזכיר חוק ולפיו יתקיימו הארכות ודחיות מועדים במגוון של תחומים, בין היתר בהחלטות מינהליות ופעולות מול רשות ציבורית, תחום הכולל את המענה לבקשות חופש מידע.

"המציאות השוררת בישראל בעת הזו, בשילוב עם המגבלות שהוטלו על האוכלוסייה, מקשות על קיום שגרת עבודה רגילה, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי", נכתב בדברי ההסבר לתזכיר החוק. "היבט אחד שמקשה על המגזר הציבורי והפרטי כאחד הוא העובדה, כי בחיקוקים רבים קבועים לוחות זמנים קשיחים לביצוע פעולות, למתן החלטות מינהליות ולפקיעת כהונתם של בעלי תפקידים שונים, שיש קושי לעמוד בהם בעת הזו". כדוגמה לחיקוק שכזה מביא משרד המשפטים את חוק חופש המידע.

לפיכך מציע משרד המשפטים כי כל החלטה של רשות ציבורית שאמורה היתה להתקבל החל מה-7.10.23 תידחה בשלושה חודשים, החל מה-7.01.24 ואילך. המשמעות בפועל היא שמי שיגיש בקשת חופש מידע היום יוכל לצפות לתשובה במקרה הטוב בסוף חודש ינואר 2024.

בימי שגרה השקיפות היא מרכיב חיוני ביכולת הציבור לפקח על השלטון. בעת מלחמה רק גוברת החשיבות בקבלת מידע מהרשויות, מידע שממילא שייך לציבור. דחייה גורפת של כל התשובות לבקשות חופש מידע תפגע פגיעה אנושה ביכולת הפיקוח של הציבור על זרועות השלטון.

הצעת החוק צפויה לבוא בפני ועדת השרים לחקיקה בתחילת השבוע הבא. משרד המשפטים הקציב לציבור 48 להעיר הערותיו.

לקריאת תזכיר החוק:

ביטול-חופש-המידע-במלחמה

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אורן פרסיקו

Picture of אורן פרסיקו
כתב "העין השביעית". בעברו כתב בגלובס, מעריב, כל העיר וכלי תקשורת נוספים.

תגובה אחת

  1. ממשלת ימין מלא מלא גופות ממשיכה בפגיעה שלה במדינת ישראל היהודית והדמוקרטית! חייבים להדיח את הממשלה הרעה הזאת שהובילה לאסון היהודי הגדול ביותר מאז השואה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק