ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
שופטי בג"ץ פסקו אמש (ראשון) כי "חוק טבריה" שנועד לאפשר למקורבו של אריה דרעי להתמודד בבחירות לראשות העיר לא יחול בבחירות הקרובות. הרכב מורחב של תשעה שופטים קבע פה אחד כי יו"ר הוועדה הקרואה בעיר, בועז יוסף, לא יוכל להתמודד בבחירות שייערכו באוקטובר הקרוב. החוק, שאושר בכנסת בתחילת החודש, ביטל את האיסור על יו"ר ועדה קרואה ברשות מקומית להתמודד בבחירות לראשותה, ונועד להיטיב עם יוסף, שמונה לתפקיד בידי יו"ר ש"ס. עם זאת, השופטים לא פסלו את החוק, אלא רק דחו את מועד תחולתו.
פסיקת בג"ץ הוגשה בלי שנוספו לה נימוקים, אך במהלך הדיון מתחו תשעת השופטים ביקורת חריפה על החוק. הנשיאה אסתר חיות אמרה במהלך הדיון כי "החוק הוא פרסונלי כי הוא תפור למידותיה של הבחירות של טבריה, ומי לנו כחברי הכנסת שאומרים את הדברים בפה מלא".
עוד במהלך הדיון הציע השופט נעם סולברג בועז יוסף להצהיר שהוא אינו מעוניין להגיש מועמדות ובכך גם העתירות יתבטלו. "יכול להיות שבשלב הזה נכון יהיה מצד יוסף להגיד שהוא לא מגיש את מועמדותו. זאת לא חובה אלא המלצה, ובכך יבואו העותרים על סיפוקם תוך שמירת זכויות לעתיד". יוסף שקל את ההצעה אך לבסוף דחה אותה באופן מוחלט.
עורך הדין יצחק ברט, שייצג את הכנסת אמר כי "חוק טבריה" לא פוגע בשוויון – מכיוון ש"מותר לאדם להתמודד בבחירות גם אם יש לו יתרון על שאר המועמדים". השופטת דפנה ברק ארז הקשתה, "השאלה היא לא רק האם יש למועמד יתרון אלא מי הקנה לו את היתרון, האם מדובר ביתרון שהוקנה לו על ידי השלטון המרכזי?". עו"ד ברט השיב כי "גם אלוף בצה"ל, מישהו הקנה לו את זה". השופט עוזי פוגלמן השיב כי "פה מישהו הקנה לו יתרון שמשפיע במישרין על מערכת הבחירות זה לא דומה לאלוף בצה"ל".
החוק שאושר בכנסת מבקש לקבוע כי יו"ר ועדה קרואה יהיה זכאי להתמודד כראש הרשות בבחירות בבחירות שייערכו באותה רשות מקומית לראשונה לאחר מינויו. בכך, החוק מבטל את ההסדר החוקי הקודם שאסר על מי שכיהן כחבר ועדה ממונה, או למי שעומד בראש הוועדה, להתמודד בבחירות הראשונות לרשות מקומית שלאחר כהונתו. ההסדר הקודם נבע מהרציונל שמי שעומד בראש ועדה קרואה לא נבחר על ידי התושבים, אלא מונה על ידי שר הפנים, ולכן על מנת למנוע ״הצנחה״ של איש מקצוע למשרה פוליטית, נדרשת תקופת צינון של קדנציה אחת בין כהונתו של ראש הוועדה ברשות לבין התמודדותו בבחירות המקומיות שלה.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק