ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
האו"ם הודיע שלראשונה בוועידת האקלים בנובמבר, שתיערך בדובאי (COP28), לוביסטים של תעשיות הגז והנפט יהיו מחויבים להזדהות ברישום, והרישום יהיה גלוי – כך לפי דיווחים ב-BBC והגארדיאן הבריטי . מדובר בצעד שהתקבל לאור הביקורת הקשה על השתתפות מאות לוביסטים של התעשיות בוועידות הקודמות, ועל העובדה שנשיא הוועידה הקרובה בדובאי, הסולטאן אל ג'אבר, הוא בין השאר גם מנכ"ל חברת נפט (וימשיך לכהן בשני התפקידים במקביל גם לאחר הפרסום).
החלטת האו"ם אמנם תגביר שקיפות ותמזער את שיטות ההסוואה וההונאה של הלוביסטים מטעם החברות המזהמות, אך יש מי שמתחו ביקורת על כך שלא נאסרת כניסתם כליל. פאסקו סאבידו, חוקר וקמפיינר של Corporate Europe Observatory, ארגון העוקב אחר פעילות חברות מזהמות, פרסם מאמר בו טען כי חובה היה לאסור כליל את כניסת לוועידה, כשכל תפקידם הוא לחבל במאמצים למאבק במשבר האקלים.
במשך 27 ועידות אקלים פקדו כל שנה את הוועידות מאות לוביסטים של תעשיות הגז והנפט, במטרה לטרפד את התקדמות המאבק במשבר האקלים. הם הורשו להיכנס לוועידות, להפעיל השפעתם, לקדם אינטרסים פוגעניים לאיכות הסביבה, וכל זאת תוך הסתרת זהותם והגעתם לוועידות כאורחים מטעם ארגונים שונים ומשלחות המדינות.
עו"ד סבסטיאן דויק, עורך-דין בכיר במרכז הבינלאומי לחוקי איכות סביבה (Center for International Environmental Law), טוען שחשיבות המהלך הוא בהכרה ראשונה של האו"ם בבעיה. "כעת נוכל לדעת כמה מהלוביסטים באמת דיווחו למי הם עושים לובינג, או האם הם מנסים להסתיר מממן עקיף", הוא אומר לאתר Inside Climate News, ומוסיף שמדובר בסופו של דבר רק בצעד קטן שמשמעותו העיקרית היא הצהרתית.
חמש חברות הנפט והגז הגדולות בעולם
מאז החתימה על הסכם פאריס בוועידת האקלים בסוף 2015 (COP21), רק חמש חברות הנפט והגז הגדולות בעולם, של, בריטיש פטרול, אקסון מובייל, שברון וטוטלאנרג'יז, הביאו לבדן לוועידות שנערכו מאז כ-403 לוביסטים, לצורך קידום האג'נדה להרחבת ייצור דלקים פוסיליים והגדלת ריווחיהן. בשנת 2022 הרווח של חמש החברות הגדולות עמד על 200 מיליארד דולר, סכום הממחיש את עוצמתן הכלכלית האדירה.
מאז הסכם פאריס, בין השנים 2016-2023, חמש חברות הנפט והגז הגדולות בעולם הוציאו 220 מיליון דולר על לובינג בקרב מקבלי ההחלטות בארה"ב, זאת מהצהרותיהם של 1,330 לוביסטים בתקופה האמורה. בארה"ב חלה חובה לדווח על הוצאות בגין פעילות לובינג, ונתונים בנושא מתפרסמים כל רבעון. אותן חברות הוציאו כ-99 מליון יורו על לובינג באיחוד האירופי, זאת לפי הצהרות של 375 לוביסטים, שדיווח על יותר מ-200 פגישות עם פקידות בכירה באיחוד מאז 2016.
חברת של היא בעלת הנוכחות הגבוהה ביותר בבריסל. הוצאותיה על לובינג עומדות על 32 מיליון יורו, מאז 2016, זאת על פי הצהרות 77 לוביסטים ששכרה לאורך השנים. בוושינגטון הבכורה שמורה לחברת אקסון מובייל שהוצאותיה על לובינג עמדו על 70 מיליון דולר שדווחו על ידי 360 לוביסטים.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק