ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

ערוץ 14: אין לנו שום זיקה לנתניהו

בערוץ 14 משיבים לעתירת יש-עתיד לוועדת הבחירות: הערוץ עצמאי לחלוטין, לא מושפע בשום צורה מנתניהו או הליכוד ולא משרת את הבעלים מירילשוילי • קבלת העתירה לסימון תכניו כתעמולת בחירות, טוענים בערוץ, תביא לסגירתו בשל הפרת תנאי הרישיון

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

עובד בערוץ 14 מניף כרזה מול המצלמה נגד רה"מ יאיר לפיד בעת ראיון עם שר התרבות חילי טרופר ממפלגתו של לפיד, 3.10.22 (צילום מסך)

ערוץ 14 "מכחיש בתוקף כי קיימת זיקה ארגונית או כספית או זיקת-השפעה אחרת בינו לבין הליכוד או לעומד בראשו" וקורא ליו"ר ועדת הבחירות לדחות את העתירה שהגישה נגדו מפלגת יש עתיד לסימון תכניו כתעמולת בחירות. לדברי באי-כוחו של הערוץ, מדובר ב"מהלך מחושב ומתוכנן לסגירתו של ערוץ 14 בטלוויזיה".

בשבוע שעבר פנתה מפלגת יש עתיד לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה להכריז על ערוץ 14 ובעליו כ"גוף פעיל בבחירות" ולחייב סימון של שידוריו כתעמולת בחירות. לטענת המפלגה, הערוץ קורא לצופיו לתמוך במפלגת הליכוד ובעומד בראשה בנימין נתניהו ולהימנע מהצבעה ליש עתיד: "שידורי ערוץ 14 מכילים תכני תעמולה מובהקים, וזאת לצד פעילות אינטנסיבית של מגישי ערוץ 14, המזוהים עם הערוץ ומהווים את ה'פנים' שלו".

בחברת ערוץ יהודי ישראל בע"מ, המפעילה את ערוץ 14, טוענים כי בפועל מדובר בניסיון להשתיק כלי תקשורת שמבקר את השלטון ואת ראש הממשלה יאיר לפיד.

"עתירה זו נועדה לסתום את הפה לערוץ תקשורת מרכזי בציבוריות הישראלית, ובכך לפגוע לא רק בזכות היסוד שלו לחופש ביטוי פוליטי, אלא גם לפגוע בציבור הרחב הצופה בשידוריו, ומהם הוא בוחר לשאוב את המידע, הפרשנות, הדעות, המשמשים כבסיס לגיבוש עמדתו על השלטון בישראל ועל המערכת הפוליטית", נכתב בתגובה לעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי-הדין יגאל דנינו, שרית בר וגיא בוסי (שמופיע דרך קבע כפרשן בערוץ).

נתניהו ולפיד (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

לפי ערוץ 14, עובדים בו כיום כ-200 עובדים ונותני שירות תחת המנכ"ל איתי וולמן. "על אף שערוץ 14 נמצא בתקופת הרצה, הוא מצליח לייצר סדר יום ציבורי ופרסומיו מובלטים בתקשורת וברשתות החברתיות באופן העולה באופן ניכר על גודלו היחסי", נטען בתגובה לעתירה.

מערכת החדשות בערוץ, בהנהלת יורם כהן, "פועלת במקצועיות ובעצמאות מוחלטת", נטען בתגובה לעתירה. עוד טוען הערוץ כי "הצופה הסביר יודע להבחין בין חדשות לדעות, ומערכת ערוץ 14 עושה את כל הדרוש לשם כך. דומה הדבר לעיתון שבו קיימת הפרדה בין ידיעות חדשותיות לטור הדעות, והקורא יודע להפריד בין זה לזה".

בערוץ טוענים כי הם מקפידים לפעול לפי חוק הרשות השנייה שאוסר על שידור תעמולה מפלגתית וכן מקפידים שלא לתת ביטוי לדעות מנהלי הערוץ ובעלי העניין בו (בעלי הערוץ הוא המיליארדר יצחק מירילשוילי, אשר גם נגדו הוגשה עתירת יש עתיד).

לטענת הערוץ, לפיד ומרבית חברי מפלגתו מחרימים מזה זמן רב את ערוץ 14 ומסרבים להזמנות חוזרות ונשנות להופיע בתוכניותיו. בערוץ אף צירפו צילומי מסך של פניות מטעמם לחברי-כנסת ושרים מיש עתיד, פניות שלא נענו בחיוב. עוד טוענים בערוץ כי פוליטיקאים "מכל שאר סיעות הכנסת" מופיעים דרך קבע בשידוריו ומקבלים הזדמנות להציג את עמדותיהם.

טענתו המרכזית של הערוץ היא כי אם העתירה תתקבל ייאלץ לסגור את שעריו, למרות שסגירת הערוץ כלל אינה נדרשת בעתירה. לפי הערוץ, כיוון שחוק הרשות השנייה ותנאי הרישיון שמכוחם הוא פועל אוסרים על מה שמוגדר כ"פעילות בחירות", הרי שאם ייקבע כי כך פעל רישיונו צפוי להישלל. ממילא, טוענים בערוץ, אין לערוץ אפשרות להירשם אצל מבקר המדינה כ"גוף פעיל בבחירות" כפי שדורשת יש עתיד כיוון שהגדרה זו שמורה למלכ"ר ואילו הוא ערוץ מסחרי למטרת רווח (אף שעל פי הערכות, הערוץ רק מפסיד כסף בשנים האחרונות).

לעצם העתירה של יש עתיד משיבים בערוץ באופן נרחב, וטוענים כי התיקון לחוק מימון מפלגות המגדיר מיהו "גוף פעיל בבחירות" אינו הולם את פעילותם ככלי תקשורת ועל כן אין בסיס משפטי לעתירה ולסעד המבוקש. לגופן של טענות המפלגה משיבים בערוץ גם כן בהרחבה וטוענים בין היתר כי אין ליו"ר ועדת הבחירות הסמכות להכריז על הערוץ "גוף פעיל בבחירות".

בערוץ אף מצטטים מהחלטת השופט סלים ג'ובראן, כשהיה יו"ר ועדת הבחירות בשנת 2015, בבואו לדחות את העתירה שהגיש אז עו"ד שחר בן-מאיר בדרישה להכריז על "ישראל היום" כ"פלטפורמת תעמולה אסורה". "נקודת המוצא היא שידיעות חדשותיות הם פרסומים מוגנים מכוח חופש העיתונות", מצטטים בערוץ 14 את מה שכתב אז השופט ג'ובראן, אף שבפועל השופט כתב בהחלטתו כי "נקודה המוצא היא שמדובר בפרסומים המוגנים מכוח חופש העיתונות", כשאת הפרסומים הגדיר כ"תוכן הנחזה לידיעות חדשותיות".

באותה עתירה מ-2015 נקבע כי כדי לקבוע שכלי תקשורת הוא כלי תעמולה מפלגתי יש להוכיח זיקה הדוקה בינו לבין המפלגה והמועמדים מטעמה לכנסת. לפני שבע שנים הכחיש בשמו של נתניהו שלמה (מומו) פילבר, מנהל הקמפיין של הליכוד באותה תקופה, כי לנתניהו או לליכוד השפעה כלשהי על מערכת "ישראל היום" ששונה מהשפעתם על כל כלי תקשורת מרכזי אחר. ברבות השנים התברר כי הכחשה זו היתה שקרית וכי לנתניהו היתה השפעה חריגה על התוכן שפורסם ב"ישראל היום".

יצחק מירילשווילי, בעלי ערוץ 14. הערוץ טוען כי "הצופה הסביר יודע להבחין בין חדשות לדעות" (צילום: רונן גולדמן, רשיון CC BY-SA 3.0)

עוד טוענים כעת בערוץ 14 כי ממילא אין בסיס לבידול שערכה יש עתיד בין הערוץ לבין כלי תקשורת אחרים, שפועלים כביכול באופן שונה.

בערוץ מצרפים רשימה של אנשי תקשורת שלטענתם "זהותם הפוליטית-אישית […] ידועה היטב לכל צופה, מאזין וקורא". בין היתר מזכירים בערוץ את אופירה אסייג ואייל ברקוביץ', אמנון אברמוביץ', עמית סגל, בועז ביסמוט, אמיר איבגי, אביעד גליקמן, ערד ניר, רינה מצליח, דנה וייס, רביב דרוקר, אילה חסון, שרון גל, אבישי בן-חיים, קלמן ליבסקינד, אריה גולן, שלי יחימוביץ', עירית לינור, קובי אריאלי ובן כספית.

"במציאות התקשורתית דהיום, הצופה הסביר מבין היטב שדברים שאומרים אמנון אברמוביץ' או עמית סגל בערוץ 12 למשל, משקפים את דעתם האישית ולא את עמדתו של ערוץ 12, ובוודאי לא את עמדת בעלי המניות של קשת 12", טוענים בערוץ 14. "הוא בוודאי לא רואה בכך 'תעמולה אסורה', אלא כהבעת עמדה לגיטימית של עיתונאי/מגיש/פרשן – עוד אחת מיני רבות; זה 'שוק הדעות'".

בעתירת יש עתיד הוצגו שלל מקרים שבהם, כך נטען, פעל הערוץ כגוף תעמולה למען נתניהו. בין היתר הזכירו ידיעה שכללה סרטון תעמולה של נתניהו על חינוך חינם מגיל אפס. בתגובה לעתירה מפנים בערוץ 14 לידיעות דומות שפורסמו בכלי תקשורת אחרים. בדומה לטענות ההגנה במשפט המו"לים בכל הקשור לסיקור נתניהו באתר "וואלה" בתקופה שבה היה ראש ממשלה, בערוץ 14 טוענים כי "העותרת חוטאת בכך שהיא מסתירה את הסיקור התקשורתי הרחב ויוצרת רושם מוטעה כאילו רק המשיבה 1 פרסמה את התוכנית הכלכלית של הליכוד".

בערוץ 14 גם מספקים מנגד שתי דוגמאות לכתבות "חיוביות מבחינת האפקט הציבורי" ששודרו בערוץ והוקדשו ללפיד: כתבה על ביקורו של לפיד בגרמניה וכתבה על ביקור שלו בגדוד מנשה של מג"ב.

בערוץ 14 משיבים באופן ממוקד לחלק ניכר מהדוגמאות שכללה יש עתיד בעתירתה, אך פוסחת על שתיים: אמירה של מגיש ערוץ 14 ינון מגל, שטען בפני חבר הפאנל של תוכניתו, העיתונאי ג'וש בריינר: "אם אתה לא נוח לך בתעמולה, אתה לא חייב להיות בערוץ של תעמולה"; ואמירה של יותם זמרי, חבר פאנל התוכנית "הפטריוטים", שבתגובה להודעת הפאנליסטית טל גלבוע כי היא עוזבת את התוכנית משום שהחלה לעבוד בקמפיין הליכוד, התלוצץ ואמר לה: "למה את עוזבת לא הבנתי".

תשובה-לעתירה-להגשה-כ.-נספחים

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אורן פרסיקו

Picture of אורן פרסיקו
כתב "העין השביעית". בעברו כתב בגלובס, מעריב, כל העיר וכלי תקשורת נוספים.

6 תגובות

  1. לצערנו הרב, צריך קצת קצת איזון ל 12, 13 וואלה, YNET, מעריב…
    עדיף היה שכולם היו נייטראלים ורק מדווחים על חדשות ולא יוצרים אותה ללא אינטרסים של בעלי הון מאחורים.
    עצוב שאפילו שקוף שהוא עיתון של הציבור מוטה בברור לכוון פוליטי אחד. רוב גדול מאוד של הכתבות לצד השמאלי של המפה. כך שיש ממש תחושה של אג'נדה. חבל מאוד. היה אפשר להחזיק באופן מאוזן כתבים משני צדי הקשת הפוליטית…
    שקוף לא הגן על הציבור בזמן הקורונה.

  2. התלונה צריכה להיות לרשות השנייה שלא קונסת את הוט, יס סלקום ודומיהן שמציבות באפיק 14 ערוץ אחר המשמש כשופר לנתניהו.
    מעניין איכן ניתן לראות את ערוץ 14 (זה שלא מהווה שופר לנתניהו).

  3. אולי פעם אחת ויותר, ננסה להבין מהו שמאל ומיהם שמאלנים? האמירות חסרות השחר והבסיס הערכי והעובדתי והשימוש ה'כלאחר יד' בביטויים שמאל וימין לא עושים שום דבר טוב לאף אחד.

    1. בטח. הנ"ל יחודי ורלוונטי אך ורק לישראל: בהינתן סתירה בין "יהודית" ל-"דמוקרטית", מי תקבל זכות קדימה? אם אמרת דמוקרטית אתה שמאל, ולהיפך.

  4. כל ניתוח תוכן פשוט של התקשורת הישראלית יבהיר גם לאדם הזחוח ביותר שהתקשורת ברובה הגדול היא שופר השמאל. והפחד מערוץ 14 נובע מכך שהשמאל מרגיש שהשליטה לא מוחלטת בשוק הדיעות. אז מה עושים, הורגים את הכל השונה. סטאליניזם אמרנו כבר.

    1. חחח, למעט "הארץ" וכמה אתרים זעירים ברשת, לא נותרה בישראל תקשורת שמאלנית או אובייקטיבית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק