ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
המכון הישראלי לדמוקרטיה ביטל ברגע האחרון את השתתפותו של בכיר החברה המזהמת כיל, שאמור היה להשתתף על תקן "יזם אקלים" בכנס "אלי הורביץ לכלכלה וחברה". לאחר הפרסום ב"שקוף" אודות הבחירה מעוררת המחלוקת, מסרו אמש במכון כי הודיעו לנציג על הביטול לאחר שהמשרד להגנת הסביבה פנה אליהם בנושא.
הכנס שנפתח הבוקר (שלישי) במלון אוריינט שבירושלים מארח מושב בשם "קידום יזמות אקלים בישראל", שבו אף משתתפות השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, ושרת האנרגיה קארין אלהרר. באותו המושב ממש מתקיים פאנל שעונה לשם הסביבתי "יזמי אקלים מדווחים מהשטח" ובו אמור היה להשתתף נעם גולדשטיין, סמנכ"ל בכיר מהתאגיד המזהם ומפר החוק של עידן עופר. למרבה האירוניה, זה האחרון שובץ להופיע לצד חברות העוסקות באנרגיות מתחדשות והפחתת פליטות כמו "Fidelity Energy Consulting", "ברנמילר אנרג'י" ו"נוסטרומו אנרגיה" וכן מנכ"ל מכון הערבה שהקים חבר הכנסת הסביבתי אלון טל (כחול לבן).
ערב לפני פתיחת הכנס, המכון שינה את התוכנייה שלו. בתשובה לפניית "שקוף" מסרו כי "לאור מידע שקיבלנו מהמשרד להגנת הסביבה בנוגע למיזם של כיל והמחלוקת בנושא. הוחלט לא להסיט את הדיון למקרה הספציפי, ובהתאם לכך נציג החברה לא ישתתף בדיון".
המיזם של כיל שבגינו הוזמן הוא פרויקט שכיל מיתגה כ"סדום הירוקה", אותו מוביל גולדשטיין בעצמו. מדובר בשדה של פאנלים סולאריים המתפרש סמוך לים המלח בשטח שווה ערך לגודלה של רמת גן כולה. לפני כחודש תחקיר "שקוף" חשף כי המיזם האנרגטי טומן בחובו התחמקות של כיל מביצוע פרויקט בעלות מיליארדים, כמו גם לגרום לפגיעה משמעותית בסביבה ובנוף. עוד חשפנו כי ועדות התכנון הזמינו חוות דעת סביבתית שמסתייגת מהמהלך וגם במשרד להגנת הסביבה מרימים דגל אדום נגד הפרויקט.
הבחירה לשבץ את כיל בפאנל הסביבתי מעלה תהיה על השיקולים של עורכי הכנס והבדיקה שערכו אודות המשתתפים שהזמינו. ועדת ההיגוי של הכנס מורכבת מהיו"רים, פרופ' קרנית פלוג ופרופ' יוג'ין קנדל ומנהלת הכנס, דפנה ניצן, המקבלים תקציב של כחצי מיליון שקל בכל שנה להפקת האירוע – תרומה מקרן דליה ואלי הורביץ.
החלטתו של המכון להזמין את כיל מעידה על הצלחתה של החברה המזהמת בתהליך "גרינווש" (התיירקקות) אינטנסיבי, במסגרתו היא מציגה את עצמה כנושאת דגל ההתחדשות האנרגטית והצלת כדור הארץ. בין היתר, כיל שמה לעצמה ליעד לאפס את פליטות הפחמן של המפעל עד שנת 2050 תוך שילוב אנרגיות מתחדשות. חשוב לציין כי המהלך תואם את המדיניות של ישראל הצועדת לעבר הטלת מס פחמן, שעלול להוות קנס אדיר לקבוצת המפעלים של כיל.
ואכן, בתגובה לפרסום בחמישי האחרון, מסרה כיל ל"שקוף" כי "ICL רואה עצמה כמובילה בתחום של אנרגיה ירוקה ותמשיך להוביל את התעשייה, כפי שהובילה אותה במעבר לגז טבעי". במכון הישראלי לדמוקרטיה טענו בשבוע שעבר ביחס לבחירתם בסמנכ"ל החברה המזהמת כי "הנציג הוזמן כחלק מדיון רחב משתתפים בנושא קידום יזמות אקלים כמי שמובילים חממה טכנולוגית".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
4 תגובות
תודה ענקית שקוף!
אה, הובילו מעבר לגז טבעי, וממשיכים לשרוף פצלי שמן
אה, הובילו את המעבר לגז טבעי, כאילו הם לא ממשיכים עם פצלי השמן – למרות שהיה אמור להיסגר כבר לפני יותר משנה
כל הכבוד!!!