ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
לאחר שבועיים של עדויות נמרצות בוועדת החקירה לאסון מירון נראה שהעדות האחרונה הייתה עד כה – מהתרשמות כותב שורות אלו – העדות המקצועית ביותר. העד, סגן מנהל מחוז הצפון ברשות האכיפה במקרקעין פאבלו אספינו, הגיע מוכן עם מצגת מסודרת על המידע שיש לו על ההר ואפילו חוברות מודפסות לחברי הוועדה. למרבה הצער עדות זו לא הועברה בשידור ורובה הכילה תמונות שהוצגו על מסך באולם. עדותו צריכה לקומם כל אזרח שומר חוק.
אספינו תיאר באמצעות תצלומי אוויר ותמונות מהשטח איך מאז שנת 2000 הר מירון החל לשנות את אופיו משטח שרובו חשוף ועד לאוסף של 73 מבנים לא חוקיים. לחלק מהמבנים האלה אחראית המדינה בעצמה. הרשויות שהיו אמונות על האכיפה במקום עצמו עין במהלך השנים והמדינה עצמה ביצעה עבודות פיתוח נרחבות ללא היתר. "אף אחד לא העלה על דעתו שהמדינה תבנה באופן לא חוקי", אמר אספינו כשנשאל מדוע לא פעלו ברשות נגד עבודות הפיתוח.
סדרת השקפים שהציג אספינו משנת 2000 ועד 2021 מספרים את סיפורו של ההר ואת ההתנהלות המבישה של רשויות המדינה בכל הנוגע לשמירה על החוק. בתצלום הראשון שהראה משנת 2000 ההר נראה נקי למדי מבנייה. מתחם הקבר עשוי האבן בולט בשטח אבל מעבר לכך ההר נקי ממבנים. אספינו קופץ לתצלום משנת 2005 שם כבר רואים בבירור עבודות פיתוח על אדמות המדינה. למעשה כל האדמות המקיפות את מתחם הקבר הן אדמות מדינה.
התצלום הבא שהציג משנת 2007 כבר הראה את גלגולו של "גשר דב" שעליו התרחש האסון. אספינו הסביר איך צץ הגשר. "למקום ניתן היתר בנייה לחיזוק קיר תמך. על אותו היתר הקימו גשר בטון צמוד לקיר עם קונסטרוקציה מתחת", אמר. אותה קונסטרוקציה יצרה לימים חלל שלם שיהפוך לחדר שממנו יחלקו אוכל למבקרים.
בתצלום משנת 2009 רואים שפני השטח של ההר ממשיך להתכסות במבנים ובעיקר במכולות. גם הם לא חוקיים. ובסמוך להר מתווספים עוד מבנים לא חוקיים. אחד מהם הוא תחנת המשטרה המקומית.
אספינו המשיך והציג תצלום משנת 2012 של מה שנקרא "גשר הכהנים". זהו גשר צדדי לשביל בפאתי ההר שנראה כמרחף מעל הקרקע. אספינו ציין שדווקא הגשר הזה נהרס אבל נבנה בהמשך על ידי עמותת המקומות הקדושים. תמונות נוספות מאותה השנה מציגות כבר עוד אוהלים שמוקמים וטריבונות שנוספו, לכאורה באופן זמני לקראת הילולת ל"ג בעומר.
תמונה אחרת משנת 2013 מציגה כבר צמד מכולות שרותכו אחת לשניה באמצע ההר. מה שמכונה היום "בוסקילה". ולא מדובר באיזו קבוצת מאמינים שתובעים את חלקם בהר, אלא באדם פרטי שהשתקע שם עם שני בניו. לימים הוא נפטר והבנים נשארו.
עוד ב-2013 רואים איך הורחב "גשר דב". אותה עבירת בנייה לא רק שלא הוסרה אלא אף שודרגה והפכה לתקרה של עבירה נוספת – אולם שלם שהוקם מתחת.
בשנת 2014 הציג אספינו תמונה של עבודת תשתית מסיבית ולא חוקית במתחם תולדות יצחק. הוא הדגיש שאלו "עבודות שדורשות טרקטורים. העבודה נעשתה ככל הנראה על ידי המקומות הקדושים" (כלומר על ידי חברה ממשלתית).
חבר הוועדה שלמה ינאי התקשה להישאר אדיש ושאל: "אתה אומר שגורם מדינתי בונה בנייה בלתי חוקית בזמן שאתה אמור להרוס אותה".
"כן. זה גורם מדינתי בוודאות", משיב אספינו.
אספינו הציג איך הוקמו טריבונות קבועות במתחם תולדות אהרון בשנת 2015. בשנת 2019 כבר רואים סלילה של כבישים בעבודות שגולשות מעבר לגבולות המותרים לאתר, תוך פלישה בוטה לאדמות מדינה. תמונות מחרידות לא פחות מציג אספינו מהעת האחרונה מתוך אולם שהוקם מתחת לרחבת תולדות אהרון שעליו יושב חלק מהגשר.
בסך הכל במהלך השנים הוקמו 73 מבנים לא חוקיים בשטח. כיום פועלת הרשות במרץ לסלק אותם בהסכמה. "בשעה זו שאני פה אנחנו מפרקים את הטריבונה בתולדות אהרון בהסכמה של החסידות", אמר אספינו. עוד הוא הדגיש שהרשות לא מתכוונת להגיש כתבי אישום נגד העוברים על החוק אלא להתמקד בסילוק המבנה.
לשאלה איפה הייתה הרשות המקומית ואיפה היה אגף הפיקוח שבו הוא עובד ציין אספינו כי הרשויות המקומיות מאד חלשות בכל הנוגע לאכיפת עבירות בנייה. "ראש המועצה עמית סופר תמיד אמר לנו 'טפלו אתם'", העיד. "היה אפילו ראש מועצה שאמר לי שבגלל זה (שאכף עבירות בנייה) הוא לא נבחר שוב".
אספינו אכן הודה בעדותו כי הם לא פעלו באכיפה במקום, מהטעם הפשוט שלאחר דוח מבקר המדינה, כשהתכנסו לעבוד על תיקון הליקויים – המשימה לא הוטלה עליהם. "אנחנו לא עסקנו באכיפה", אמר. "בעקבות דוח מבקר המדינה היו דיונים והמשימה הייתה על עמית סופר (ראש מועצת מרום הגליל). ברגע שזה נחת בוועדה המקומית אנחנו ניתקנו מגע".
אספינו ציין גם שרוב העבודות שבוצעו מאז דוח מבקר המדינה היו של המדינה. "זה לא אזור שאנחנו אוכפים בו ביום יום", אמר. "לא הגיע לפתחנו שהמדינה מבצעת עבירות בנייה". עוד ציין כי לפני שנת 2017, אז חוקק חוק קמיניץ (תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה) לא הייתה להם יכולת להוציא צווים מנהליים כדי להרוס עבירות בנייה. היום כבר כן.
חבר הוועדה ינאי כמעט החזיק את ראשו בשלב זה, ואמר: "אתה רוצה לומר לי שהממונה על המחוז מטיל את האכיפה על הוועדה המקומית. הוועדה לא מבצעת ובהמשך המדינה מבצעת עבודה לא חוקית ואף אחד לא מעלה על הדעת שהמדינה תבנה באופן לא חוקי".
"כן, וראינו שהמדינה המשיכה לבנות גם אחרי", השיב אספינו.
לאחר האסון התמונה השתנתה והרשות התערבה באכיפה. יעד סיום פינוי כל 73 המבנים הוא ה-15 באוקטובר 2021. בנוסף ציין אספינו כי כל חודש מעלה הרשות רחפן כדי לצלם את השטח ולתפוס עבירות בנייה בזמן. עבירה שנתפסת בתוך חצי השנה מיום סיומה אפשר לפרק באופן מהיר. לאחר חצי שנה זה כבר מגיע לבתי משפט.
כדי לבצע עבודות חוקיות במקום צריך לאשר תוכנית ואף לשנות את סיווג הקרקע (חלקה מוגדרת כשמורת טבע). אספינו ציין בעדותו כי הוכנה תוכנית פיתוח שכזו, שהגיעה לשר הפנים בשנת 2014 (גדעון סער) אבל הוא – מסיבות שאספינו לא ציין – לא חתם עליה. "כיום זה אמור להגיע לשרת הפנים כדי לגרוע חלק מההר משמורת הטבע", אמר. "מהלך שצריך לאשר גם בוועדת הפנים בכנסת".
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
2 תגובות
מה הסיבה שהעדות לא שודרה? האם אפשר לבדוק את זה?
כתבות מעניינות ומקצועיות. יישר כוח