ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

איפה הח״כ שלך גר? סיכום התערוכה שערכנו

׳מאה ימים של שקיפות׳ הציגו את תמונות בתיהם של מחצית מחברי הכנסת בתערוכה לא שגרתית. איך הבתים נראים, ולמה מדובר לדעתנו בתערוכה פופוליסטית אך חשובה?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

[av_section min_height=" min_height_px='500px' padding='default' shadow='no-shadow' bottom_border='no-border-styling' id=" color='main_color' custom_bg=" src=" attachment=" attachment_size=" attach='scroll' position='top left' repeat='no-repeat' video=" video_ratio='16:9' overlay_opacity='0.5' overlay_color=" overlay_pattern=" overlay_custom_pattern="] [av_heading heading='איפה הח״כ שלך גר?' tag='h3' style='blockquote modern-quote modern-centered' size='40' subheading_active=" subheading_size='15' padding='10' color=" custom_font="][/av_heading] [/av_section] [av_textblock size=" font_color=" color="]

״אוקיי, אז יש לו בית יפה. למי אכפת?״ אמרה אשה שחלפה על פני תמונת ביתו של אחד מחברי הכנסת, שהוצבה בקומת הכניסה לבניין הכנס.

כמו רבים נוספים, היא לא העמיקה בעניין והמשיכה בשגרת יומה. זו הבעיה, לא אכפת לנו מספיק – רבים מאיתנו מקבלים כמובן מאליו את המידע המועט שחברי הכנסת מסכימים לספק ולא דורשים אף הסבר מעבר לזה. זו אחת הסיבות המרכזיות שהחלטנו להקים את תערוכת ״איפה הח״כ שלך גר?״ – לעורר שאלות בציבור.

את התמונות שאספנו הצגנו במסגרת ׳הקונגס החברתי השני׳ שנערך לאחרונה: מאסה של כמעט 60 תמונות של בתי הח״כים. הצילומים – שאת חלקם צילמו אנשים מן היישוב – קישטו כל פינה בחלל הכניסה לאודיטוריום.

התגובה המפתיעה של אילן גילאון

העוברים והשבים עצרו, הסתכלו ורובם קראו את ההסבר שהצבנו בכניסה למסדרון: "לא מעט נציגי הציבור לא מכירים את קשיי המשכנתא, וחלקם אף מחזיק דירות כהשקעה, דירות אותן הם משכירים. האם זה משפיע על התנהלותם? את זה אתם תחליטו". נכתב באחת השורות.

הם יכלו לראות למשל את הבית שזה עתה רכשה איילת שקד בכמעט 7 מיליון ש״ח, וגם את הדירה ששוכר איציק שמולי בלוד. בצילום ביתו של ח״כ אילן גילאון באשדוד חדי האבחנה יכלו להבחין שסומן חצי מהדולפקס. זאת הייתה התוספת של ח״כ גילאון עצמו שביקר בתערוכה וכתב ׳רק זה שלי׳.

ביתו של ח״כ גילאון ״רק זה שלי״
ביתו של ח״כ גילאון ״רק זה שלי״

למה זה חשוב?

לא מדובר בביתה הפרטי של בר רפאלי, שכמו רבים מחברי הכנסת, גם סביב ביתה חומה גבוהה. היא אינה נבחרת ציבור ולא חייבת לנו דבר (אף שיש כאלו שהצטערו על כך). לעומת זאת, מאחורי החומה, הגשמית והמטפורית שמציבים חברי הכנסת – יכולים להסתתר אינטרסים רבים, חלקם אף סותרים את האינטרסים שלנו, הבוחרים.

קחו לדוגמא את שר הרווחה, חיים כץ, המחזיק בדירות להשכרה. השר כץ הצביע שוב ושוב- כפי שחשפנו – נגד חוקים שמטרתם להקל על השוכרים. כשמדובר בכיס הפרטי שלו מול הכיס של בוחריו, נראה שהבחירה לא פשוטה ועדיף שתהיה שקופה.

בקצרה, חייב להיות לנו אכפת! חברי הכנסת שלנו בעלי זכויות רבות שמאפשרות להם לעצב את המציאות שלנו. אלא שזכויות אלה חייבות להגיע לצד חובות. אחת מהן, חובת השקיפות מחייבת גם הצצה למצבת הנכסים והזיקות שלהם – משום שאלו עשויים להשפיע על התנהלותם.

איך צילמנו?

הפיזור הגיאוגרפי של חברי הכנסת
הפיזור הגיאוגרפי של חברי הכנסת

מלאכת איסוף התמונות בשיתוף ״הקונגרס החברתי״ – המאגד 20 ארגונים הפועלים למצוא פתרון למשבר הדיור – הייתה מרתקת. לאחר מיפוי של כלל חברי הכנסת, שוטטנו ברחובות באמצעות google street view, ליקטנו צילומי עיתונות של צלמי ׳Themarker״ באישור המערכת, ופנינו לעוקבים אחרינו בפייסבוק. תומכי מאה ימים של שקיפות יצאו וצילמו בעצמם את בתי הח״כים שגוגל לא הצליחה להגיע אליהם. על מנת להגן על פרטיותם של חברי הכנסת נדגיש כי לא ציינו בשום מקום ברשת או בתערוכה את כתובתם המלאה.

קמב״צית המיזם מיכל פורת ניצחה על המערכה בשיתוף עם יובל שטלריד מהקונגרס הבחרתי, וגיא זומר שיצר מפה שמסכמת את הממצאים.

בתערוכה הצגנו, לצד כל תמונה, את הצהרת ההון של חברי הכנסת, כפי שבחרו לחשוף בפנינו. חלקם הסכימו וחלקם סרבו (במפה התשובות מיוצגות בצבעים: אדום- לא חשף דבר, ורוד- חשף חלקית, ירוק- חשף הצהרה מלאה. צהוב- לא נבדק). כפי שתיראו -רוב הח״כים בחרו להשאיר את הצהרות ההון המלאות, אותן התבקשו להגיש עם כניסתם לתפקיד, להעלות אבק בכספתו של יו״ר הכנסת.

מהתערוכה
מהתערוכה

נדגיש שוב – אין לנו בעיה עם ריבוי נכסים, לא עם חברי כנסת שמטפחים וילה מפוארת ולא עם עושר. המסר שרצינו להעביר בתערוכה – שייתכן ותבחרו להגדירה כפופוליסטית – היא שזה צריך להיות על השולחן. חברי הכנסת צריכים להציג בפנינו, בוחריהם הנאמנים, את כלל האינטרסים שלהם. אחרי שהכל כבר יהיה בחוץ – יהיה לנו קל יותר להחליט מי לדעתנו מייצג אותנו בצורה הטובה ביותר ומי, בסופו של יום – דואג אך ורק לאינטרסים שלנו ולא לכיסו הפרטי.

איך הגיבו הח״כים?

התגובות שהגיעו מחברי הכנסת (ולעתים מדובריהם) היו חלוקות. להפתעתנו, חלק לא מבוטל מהם בחרו לשתף פעולה. הם עזרו לנו לאמת שאכן מדובר בבתיהם וחלקם אף הציעו לצלם בעצמם את הנכס. חלק נתרעו ו״שלחו״ את הדוברים שלהם לגשש ולנסות להבין מה בדיוק אנחנו מנסים לעשות. כמו שאתם יכולים לנחש, הוטחו בנו לא מעט האשמות של חדירה לפרטיות ומציצנות.

כחמישים וחמש תמונות של בתים, דירות וגם לא מעט וילות מפוארות הצליחו לעורר מעט את באי הכנס. הם עצרו, התבוננו וגם הרבו לשאול שאלות. היום אנחנו עושים עבור הכנסת שלנו את העבודה ונדרשים לענות על השאלות הקשות. אחרי שהצגנו את החומות הגבוהות שמקיפות את בתיהם, מאשדוד ועד עכו, נקווה שאת החומות שמסתירות את האינטרסים שלהם הם יואילו להסיר ולאפשר לנו החלטה שקולה ועניינית יותר בשאלה – האם הם מייצגים אותנו?

[/av_textblock] [av_hr class='default' height='50' shadow='no-shadow' position='center' custom_border='av-border-thin' custom_width='50px' custom_border_color=" custom_margin_top='30px' custom_margin_bottom='30px' icon_select='yes' custom_icon_color=" icon='ue808'] [av_gallery ids='1904,1905,1908,1906,1912,1913,1914,1920,1918,1922,1924,1926,1933,1930,1935,1938,1939,1944,1943,1941,1945,1947,1948,1949,1955,1954,1952,1956,1957,1959,1960,1963,1962,2012,2013,2014,2015,2016,2017,2018,2019,2020,2021,2022,2023,2025,2026,2027,2029,2030,2031,2032,2033,2034,2035,2036,2360' style='thumbnails' preview_size='portfolio' crop_big_preview_thumbnail='avia-gallery-big-crop-thumb' thumb_size='portfolio_small' columns='5' imagelink='lightbox' lazyload='deactivate_avia_lazyload'] [av_image src='https://shkifut.info/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/images/placeholder.jpg' align='center' animation='no-animation' styling=" hover=" link=" target=" caption=" font_size=" appearance=" overlay_opacity='0.4' overlay_color='#000000' overlay_text_color='#ffffff'][/av_image]
יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק