דמיינו שהצבעתם למפלגה וגיליתם שאחת הח"כיות פועלת הפוך משהבטיחה ובוגדת באמונכם. עכשיו תארו לכם שבמקום לזעוף ולחכות לפריימריז – אתם יכולים, יחד עם בוחרים נוספים, לגרום להדחתה. זה מה שמציעה מפלגת "הדמוקרטית", שבונה מודל שקיפות ושיתוף ציבור מעניין במיוחד: המתפקדים הם אלו שיקבלו את ההחלטות הגדולות לאורך הדרך.
החוקה של המפלגה הטרייה, שממש ברגעים אלו מתקיימים הפריימריז הראשון שלה, קובעת שנציגי המפלגה בכנסת "יתנהלו בשקיפות כלפי הריבון (המתפקדים), ויעלו בפניו כל החלטה מהותית". הם יוכלו ליזום החזר נציגים שמעלו באמונם, או להחליט אילו נושאים מהותיים להביא לשולחן הח"כים. ההחלטה הראשונה שיתמודדו איתה תהיה שאלת ההצטרפות לממשלה על בסיס הסכם קואליציוני, שיובא לאישורם.
המפלגה החדשה שקמה מתוך המחאה קובעת כי כל אחד יכול להתמודד ולהרכיב את הרשימה. בחודש האחרון, מאז שנפתחה ההרשמה, התפקדו מעל ל- 5,000 איש שהתבקשו לשלם כ-20 שקל. בפועל, רבים תרמו יותר והמפלגה הצעירה גייסה כ-300 אלף שקל, הכל בתרומות קטנות (התרומה הגדולה ביותר: 5,000 שקל). זה ניסוי מעניין בעידן בו כמעט כל המפלגות נפטרו מהפריימריס ועברו להתנהל בצורה סגורה.
האם יש למפלגה סיכוי? באוגוסט הם עשו סקר שהראה שמפלגה שתקום מהמחאה תקבל 17 מנדטים. אבל זה היה באוגוסט. מאז גם לא הצטרפו מספיק אישים מוכרים ברמה הארצית. המייסד ויו"ר המזכירות הזמנית של ועדת הבחירות, פרופ' אהוד שפירא, אמר לי כי אם הם ימשיכו לדשדש בסקרים, המתפקדים יחליטו יחד ביום ראשון, באופן דמוקרטי, האם לפעול לחיבורים, והאם בכלל להגיש את הרשימה לכנסת.
שפירא, פרופ' למדעי המחשב וביולוגיה ממכון ויצמן, לא מתמודד בעצמו. "הקמתי את המפלגה בשביל אחרים", סיפר הבוקר, "ואני חולם שהמפלגה תתקן את הדמוקרטיה בישראל ותקדם חירות, שיוויון וערבות הדדית". לדבריו, הוא רשם את "הדמוקרטית" ברשם המפלגות כדי שתשמש בית לאנשי המחאה. "אבל בגלל שהעקרונות שלנו הם גם לפעול למען שוויון אזרחי מלא, הגיעו אנשים שנלחמים על שוויון בכלל התחומים – שיוויון בין נשים לגברים, בין ערבים ליהודים ובתחומים אחרים, לצד לוחמים ותיקים בעד שקיפות ונגד מונופולים".
בין המתמודדים בפריימריס הדיגיטלי שנערכים היום: עו"ד ברק כהן, חברת הכנסת לשעבר מלי פולישוק בלוך, יגאל רמבם, חנאן אלסאנע ו-55 מועמדים נוספים. בעשירייה הראשונה ישובצו לפחות 5 נשים. ברביעייה – שתי נשים. התוצאות יוצגו מחר, ואז המתפקדים, כאמור, יחליטו על המשך הדרך.
5 תגובות
רוצה להתפקד לדמוקרטית אם עדיין לא מאוחר.
אז אם החרדים היו מתנהלים בשיטה הזאת ואם נניח הנציגים שלהם היו מחליטים לסגור את החיידרים בשביל למנוע תמותה, הפעילים היו דואגים להדחתם?
ואם המדינה תרצה להתמודד עם מונופול מסוים (לדוגמה חב' חשמל/רכבת) חברי המפלגה יילחצו שלא לפגוע באותו מונופול… . נשמע כמו קבוצות כוח סטייל הליכוד. ואת זה כבר יש לנו. תודה.
זה ממש לא אותו הדבר.
בליכוד המושחת של משפ׳ bb יש מספר מאד מצומצם (בהשוואה למספר חברי הליכוד) של חברי מרכז שרובם מאד מושחתים ולכן השפיעו כדי שבוחרי הליכוד יבחרו ביו״ר מאד מושחת שהוא bb, שגידל את משפ׳ bb להיות משפחה מאד מושחתת המנהלת, הלכה למעשה, את מדינת ישראל בהתאם לאופייה ושורשיה המושחתים, הגזעניים והאנטישמיים.
כי אין דבר כזה להיות גזעני בלי להיות אנטישמי.
זה חמוד, אבל זה רעיון ממש רע.
ספציפית, נבחרי ציבור צריכים להיות מסוגלים לקבל החלטות לא פופולריות ולהתעמק במגוון נושאים. פורמט בו כל ההחלטות מתקבלות במשאל רחב מבטיחות החלטות שטחיות (יחסית לחלופה). כן אפשר לקחת את זה למקום של accountability – אם כל ח"כ יפרסם בכל חודש יומן, יתחזק רשימה של הצבעות יחד עם הסבר על "למה הצבעתי כך" ויעמיד את עצמו לאישור הבוחרים אחת לשלושה חודשים – אני מאמין שזה יעבוד טוב יותר מאשר דמוקרטיה ישירה. פוליטיקה זה מקצוע, וצריך לעבוד בו קשה.
לא הבנתי.
במקום שחברי כנסת יצביעו על חוקים הם יפתחו משאל אינטרנטי ולפי המשאל יצביעו?