ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
לפירוט הוצאות פייסבוק ואינטרנט של חברי הכנסת ב-2014
פייסבוק זה עסק מורכב. צריך ללמוד לדבר פייסבוקאית, לנהל דיאלוגים רבי זרועות עם תומכים ושונאים, ולגלות את המינונים הנכונים של רגש ותוכן בדרך לוויראליות. או שאפשר פשוט לשלם לצוקרברג ולזכות בחשיפה.
לא מעט ח״כים זיהו את ההזדמנות ועטו על קיצור הדרך ללבם של ההמונים. מתנדב המיזם המוכשר יוגב שרביט סייע לפלח את פירוט ההוצאות אותו השגנו לראשונה. עולה מהם כי נתח הניו מדיה זינק עד כדי כך שב-2014 הפך להוצאה הגדולה ביותר של חברי הכנסת. בשנה שעברה הם הוציאו על ׳ניו-מדיה׳ 781 אלף שקל, כמעט שליש מסך הוצאות תקציב ׳קשר עם הציבור׳. 575 אלף שקל מתוכם מוקדש למרדף אחר הלייק של 63 חברי כנסת.
״מדובר ב׳קשר עם הבוחר׳ קלאסי. אני לא יכול לחשוב על הוצאה טובה יותר״, טוען יועץ פרלמנטרי. ״אני מיידע את הציבור בפעילות הח״כ שלי, ואני מממן סטטוס שזקוק לתהודה כדי להגיע לחלונות הגבוהים. אני גם יכול כך להגיע לקהלים שחשובים לו״.
אבל לא כולם לוחצים על הלייק. יועצים אחרים מלינים כי הח״כים שלהם ׳מכורים׳ לפייסבוק. ״המימון דומה יותר לפרסומת מאשר לסטטוס״, קובל אחד מהם. ״חלק מהח״כים ישתמשו בשאריות התקציב שלהם בשביל זה. קשה גם לשים את הקו – מהו יידוע הציבור ומה קידום אישי״.
וכמו בכל התמכרות, גם כאן הדילר מרוויח. ״הציבור משלם על ההתמכרות הזו״, הוא אומר.
שיאני הוצאות קידום הדף והסטטוסים אשתקד היו דב ליפמן ודוד צור שהספיקו מאז להימחק גם מהרשת וגם מהכנסת. שיאנים נוספים הם עליזה לביא, יעל גרמן, מוטי יוגב, מיכל בירן ועיסאווי פריג׳. אלו ואחרים הוציאו על קידום עצמי בפייסבוק לאורך 2014 מעל 20 אלף שקל כל אחד – כמחצית מתקציבם לקשר עם הבוחר. איתן כבל, עמיר פרץ ומיכל רוזין – שילמו כל אחד לצוקרברג מכספינו מעל 15,000 שקל. 65 ח״כים מממנים סטטוסים. לרשימה המלאה לחצו כאן.
ויש גם מי שלא זקוקים לסיוע מלאכותי – מירי רגב ושלי יחימוביץ׳, למשל, ויראליות בזכות עצמן. כלומר תוכן שמדבר לאנשים, בסופו של דבר, לא יסולא בפז.
מעבר להבנה שמאחורי הסטטוסים של חלק מהנבחרים שלנו עומד כסף, אפשר לגלות בקבלות הוצאות אינטרנטיות אחרות שמעוררות סימני שאלה: ח״כל פאינה קירשנבאום למשל הוציאה 5,782 שקל על אחזקת בלוג שאבדו עקבותיו (קירשנבאום סירבה להגיב ליעל עבאדי מ׳תכנית חיסכון׳ שביקשה על כך תגובה). מדובר, מסתבר, בספק הקשור לפרשת ישראל ביתנו.
כמה מחברי ׳יש עתיד׳ הוציאו יחד מתקציבם על ׳אפליקציית יש עתיד׳ – לכאורה בניגוד לחוק, שכן למפלגה יש תקציב נפרד. הם הבהירו בתגובה שמדובר בכלל בדף אינטרנט שנבנה עבורם (גם פה המוצא הישר מוזמן לדווח לנו). ולבסוף במקום להקביל את פייסבוק לרכישת שטח פרסום – אפשר פשוט לקנות… שטח פרסום. כך עשה ח״כ יואל רזבוזוב שרכש באתר ערוץ 9 באנרי פרסומת על חשבוננו שוב ושוב.
האם מדובר בקיצור דרך על חשבוננו או פשוט דרך להגיע לאיפה שקהל הבוחרים נמצא? אתם תחליטו. מה שלי חשוב זה שאם הם כבר בפייסבוק – אז שהתקציב לא ישמש רק ליחסי ציבור, אלא גם לטיפול בפניות הציבור. חברי יהדות התורה למשל משרתים היטב את בוחריהם וקשובים להם מבלי להחזיק פרופיל. לבסוף, בל נשכח שהנבחרים מבינים בזכות פייסבוק מה הציבור רוצה, אבל לא תמיד מה הוא צריך.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
8 תגובות