ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה והרווחה בכנסת כיום, מנהל כבר חודשים מגעים עם היועמ"ש לגבי ההחלטה אם להגיש נגדו כתב אישום חדש. שר הפנים אריה דרעי ממתין כבר יותר מ-500 יום להחלטה האם להעמיד אותו לדין. יו"ר ועדת העלייה והקליטה, דוד ביטן (איחולי בריאות שלמה ומהירה), מחכה כבר מעל 100 ימים להחלטת היועמ"ש בעניינו לאחר שהתקיים לו שימוע בפני היועמ"ש על שורה על עבירות שחיתות.
עונת הבחירות נפתחה, ואיתה גם עונת ההכרעות של היועמ"ש. ארבעה נבחרי ציבור עשויים לקבל בקרוב הודעה מאביחי מנדלבליט על החלטה להעמידם לדין או לסגור את התיק נגדם.
חוץ מרה"מ, בנימין נתניהו, שממתין לפתיחת משפטו באשמת שוחד מרמה והפרת אמונים, עוד ארבעה חברי כנסת ממתינים להכרעות משפטיות בעניינם. חלקם ממתינים בערך נצח. כניסתנו למערכת בחירות נוספת מאותת ליועמ"ש שעל פי ההנחיות של לשכתו הוא חייב לקבל החלטות בעניינם.
על פי הנחיית היועמ"ש משנת 1998 בתקופת בחירות ראוי שלא לפתוח בחקירות חדשות. כך נכתב: "תלונות שיוגשו בתקופת הבחירות נגד נבחרי ציבור או נגד מועמדים תיבחנה על- ידי ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, אשר ישקול בכל מקרה בהתאם לשיקולים הרגילים, האם קיימת הצדקה לפתיחה בחקירה. במסגרת זו ייתן דעתו גם לשיקולים האמורים בסעיף 1 לעיל (השאלה אם פתיחה בחקירה תהווה התערבות בבחירות), ובמקרים של ספק יביא את הדברים בפני היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה".
אך מצד שני, קובעות ההנחיות, אין להשהות פרסום של החלטה בנוגע לחקירות קיימות: "הטיפול בתיקים של נבחרי ציבור או מועמדים המצויים בעיצומה של חקירה שוטפת יימשך כסדרו וללא כל השהיה".
בשורה התחתונה: אם היועמ"ש או הפרקליטות חושבים כי יש מקום להעמיד נבחר ציבור לדין, ראוי שיאמרו את זה לציבור, ואם הם חושבים שאין מקום להעמדה לדין – ראוי לנקות את הצל המשפטי מעל נבחר הציבור ולאפשר לו להתמודד בבחירות באופן שוויוני.
ארבעה נבחרי ציבור מתמודדים לכנסת ה-24, כשצל מרחף מעל ראשם. חלקם מחכים מעל שנה להחלטות – כולן תקועות בפרקליטות או אצל היועמ"ש.
לכל אחד מהח"כים החשודים עומדת זכות החפות. אך מאחר ומדובר בנבחרי ציבור נכון יהיה לדעת מה עמדתו של היועמ"ש מנדלבליט בנוגע לעבירות שבהן הם חשודים, ויפה שעה אחת קודם.
בשעת כתיבת שורות אלו, הגישה התנועה לטוהר המידות עתירה לבג"ץ בדרישה מהיועמ"ש לקבל החלטה בעניינם של אריה דרעי ויעקב ליצמן בטרם הבחירות. נעקוב ככל שיתקיים דיון בנושא.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק