ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ב-2006 הגיעו חוקרי רשויות המס לביתו של העבריין המוכר שוני גבריאלי, כדי לבצע בו חיפוש. גבריאלי נחשד אז בכך שניהל, יחד עם עבריינים נוספים, רשת הימורים באינטרנט, הלבין את כספי ההימורים ולא דיווח לרשויות המס על הכנסות בגובה עשרות מיליוני שקלים.
השוטרים הגיעו עד לפתח דלתו, אך החיפוש לא יצא לפועל. מדוע? מפני שעל מפתן הדלת ניצבה ביתו של שוני, ענבל גבריאלי, אז חברת כנסת מטעם הליכוד.
ח"כ גבריאלי שלפה בפני השוטרים את תעודת חברת הכנסת שלה. היא טענה כי היא מתגוררת בבית אביה, ולכן דרשה מהשוטרים שלא יערכו חיפוש בבית. כחברת כנסת, יש לה חסינות מפני חיפוש כזה. השוטרים אכן עזבו את המקום. נציין כי גבריאלי כלל לא התגוררה בבית אביה.
רובנו מכירים את חוק החסינות מפני שעלה לכותרות בשנה האחרונה עקב משפטי רה"מ נתניהו, והדיונים בנוגע להסרת חסינותו של חבר הכנסת חיים כץ, אך חוק החסינות חוקק בישראל עוד ב-1951. חברי הכנסת שחוקקו את חוק החסינות בישראל אז, חששו מפני מצב שבו הרשות המבצעת תעצור או תאסור את חברי הכנסת כדי למנוע מהם להתערב בעבודתה, ולכן החליטו כי יש להגן על חברי הכנסת מפני כך.
מאז ועד היום חברי הכנסת משתמשים בחסינות שניתנה להם למטרות מגוונות, חלקן נתפסות בציבור כחיוביות ואחרות לכל הפחות שנויות במחלוקת.
אספנו כמה מקרים מעניינים מהשנים האחרונות בהם ח"כים השתמשו בחוק החסינות:
ב-2013 חברי הכנסת זהבה גלאון, דב חנין ואחמד טיבי, הפנו שאילתות במליאה אל שר המשפטים דאז יעקב נאמן אודות פרשה עליה הוטל צו איסור פרסום, פרשת "האסיר איקס". הפרשה המסתורית נחשפה בתקשורת האוסטרלית מספר ימים לפני כן ונאסר לפרסם אותה בתקשורת בישראל. החסינות הגנה על חברי הכנסת מפני העמדה לדין לאחר שהפרו בצורה מכוונת צו איסור פרסום.
פרשת "האסיר איקס" מתייחסת לאזרח אוסטרלי בשם בן זיגייר ששירת במוסד. זיגייר נעצר ב-2010 בישראל בחשד לפגיעה בביטחון המדינה. הוא ששהה בבידוד מוחלט בכלא הישראלי, ונמצא תלוי בתאו לאחר שהתאבד, אף שהיה תחת השגחה מרבית ומעקב צמוד. מדינת ישראל הוציאה צו איסור פרסום מוחלט על זהותו של האסיר, על כליאתו, על עצם קיומו של צו איסור הפרסום ועל כל פרט אחר הקשור בפרשה. ב-2013 פורסם תחקיר בתקשורת האוסטרלית שחשף את הפרשה, אך אז נערכה פגישה בין ראש המוסד ל"ועדת העורכים", גוף לתיאום בין התקשורת בישראל לבין גורמי הביטחון במדינה, בה התבקשו כלי התקשורת הישראלים שלא לפרסם דבר בעניין, למרות הפרסום באוסטרליה.
חברי הכנסת בחרו להעלות את הנושא במליאה חרף צו איסור הפרסום, כך שלמעשה הציבור הישראלי נחשף לפרשת האסיר איקס רק בעקבות השאילתות של חברי הכנסת. חשיפת הפרשה על ידי חברי הכנסת עוררה ביקורת ציבורית, והיו מי שטענו שחברי הכנסת שחשפו אותה צריכים לעמוד לדין על צו איסור פרסום וכי החשיפה מהווה פגיעה בבטחון המדינה.
אהוביה סנדק, נער בן 17 מההתנחלות בת עין, נהרג ביום שני האחרון בהתהפכות רכב בעת שנמלט מניידת משטרה. לטענת המשטרה המרדף אירע לאחר שהנערים השליכו אבנים על מכוניות פלסטיניות באזור רמאללה. ברכב היו עוד ארבעה צעירים, שנפצעו קל. הם טוענים שניידת המשטרה נגחה במכוניתם במכוון וגרמה לה להתהפך.
מספר שעות לאחר האירוע ח"כ בצלאל סמוטריץ׳ הגיע לזירת התאונה. למרות שיש לו חסינות, שוטרים הרחיקו ח"כ סמוטריץ' ומנעו ממנו להתקרב לזירת האירוע. השוטרים פרסו דוקרנים מתחת לרכבו של חבר הכנסת, ולאחר שפתח בהליכה רגלית אל עבר הזירה, שוטר אף מנע ממנו פיזית להתקדם תוך שהוא משתמש בדחיפות.
משטרת ישראל, מה שקרה פה זה בושה!
באתי ללוות את האירוע החמור הזה מתוקף תפקידי וסמכותי ולוודא שהכל מתנהל כשורה. שוטר ממשטרת ישראל שם דוקרנים מתחת לרכב הכנסת ותקף אותי פיזית. אדוני השר @AmirOhana טיפולך הדחוף. pic.twitter.com/aq7s1dBOGA— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) December 21, 2020
ב-2017 נערך מבצע לפינוי והריסת בתים בכפר בדואי בלתי מוכר בשם אום אל-חיראן. במהלך המבצע שוטרים פתחו בירי לעבר רכב שבו נהג תושב הכפר, יעקוב מוסא אבו אל-קיעאן ופגעו בו. לאחר הירי הרכב התדרדר ופגע בשוטרים שאבטחו את הפינוי, ודרס למוות את השוטר ארז לוי. נהג הרכב נורה גם בידי שוטרים אחרים, לא קיבל טיפול רפואי, ומת בשל איבוד דם.
חבר הכנסת איימן עודה נכח במקום בעת המבצע. עודה שמע את היריות, וביקש לנסות לנצל את החסינות שיש לו כחבר כנסת ולהתקרב לרכב בו היהי מוטל אבו אל-קיעאן הירוי. אחד השוטרים שלף ספריי גז פלפל וריסס את ח"כ עודה בפניו וכך מנע ממנו להגיע לזירת האירוע. בהמשך ירו לעברו שוטרים מספר רימוני הלם, וכן כדורי ספוג שפגעו בראשו ובגבו.
בשנת 1995, ניצל ח"כ בנימין נתניהו את החסינות שלו כדי להפר צו איסור פרסום, כשחשף את "מסמך שטאובר" על בימת המליאה בעת שהיה יו"ר האופוזיציה. המסמך כלל את תוכנו של משא ומתן מדיני חסוי שנערך אז בין ישראל לסוריה, אותו כתב ראש החטיבה האסטרטגית באגף התכנון בצה"ל, צבי שטאובר, עבור הרמטכ"ל, רב-אלוף אמנון ליפקין-שחק. נתניהו חשף את המסמך לאחר שהתבקש להסביר מדוע תמכו הליכוד בהצעת אי אמון בממשלת רבין.
היועץ המשפטי של הכנסת המליץ להסיר את חסינותו של נתניהו ולהעמידו לדין פלילי, אך היועץ המשפטי לממשלה, מיכאל בן-יאיר, דחה את נימוקיו.
חברי הכנסת ארבל ואזולאי עוסקים בחודשים האחרונים בנושא זכויות עצורים ואסירים. כששמעו שיותר מ-90% מהעצורים בבתי המשפט נאזקים בניגוד לנהלים, הם החליטו להגיע בעצמם לביקורי פתע בבתי משפט ברחבי הארץ כדי להעלות מודעות לתופעה ולמצוא לה פתרון.
לצורך כך חברי הכנסת ערכו ביקורי פתע בבתי משפט ברחבי הארץ, אך בחלק מהמקומות נאסרה עליהם הכניסה בעקבות מגבלות קורונה. לכן השניים החליטו להשתמש בחסינות, ולעבור על ההנחיות לשמירה על בריאות הציבור. בזכות פעילותם שוחררו עצורים שנאזקו בניגוד לנהלים, ואחד מהם אף פוצה על כך ב-500 שקלים.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
4 תגובות
רק הליכוד יכול. מפלגה שבה זה מקובל חצוי להיות רמאי שקרן ופושע
מה שמעניין זה חברת כנסת לשעבר גבריאלי מהליכוד.לא יאמן איזה ניצול ציני.
טוב שהיא כבר לא בפוליטיקה. מעניין איך בכלל הגיעה ומי הריץ אותה? די מטריד שזה קורה.
שימו לב. רק חברי הכנסת של שס עשו עם זה משהו מועיל!
נתניהו הציל את המדינה