ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

לפני שיהיה מאוחר: הכנסת צריכה להתכונן לבחירות בצל מגפת הקורונה

באין תקציב מדינה אופציית הבחירות עומדת שוב על הפרק. זה הזמן לדון באמצעים למניעת זיופי בחירות, להחליט מראש שהנשיא יטיל את הרכבת הממשלה על נציג המפלגה שזכתה להכי הרבה קולות, ולהתכונן להצבעה תחת תנאי התו הסגול 

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

צילום: יוסי זמיר

עדיין אין תקציב מדינה ויתכן שאנחנו קרבים בצעדי ענק לקראת סבב נוסף של בחירות. בין אם הן יתקיימו במרץ או ביוני ואולי גם אחרי, יש סבירות גבוהה שהן יערכו בצל הקורונה. לכן יש דחיפות גדולה לנהל דיון על בחירות בצל מגפת הקורונה, ולתקן חוקים והתנהלויות שהח״כים עצמם טענו בעבר שיש לתקן – בטרם שוב יוכרזו בחירות. אנחנו כבר בדקה ה-90.

שקיפות הפרוטוקולים של הקלפיות, החלטה כי הנשיא מטיל את הרכבת הממשלה על נציג המפלגה שזכתה למירב הקולות בבחירות, דיון על הצבת מצלמות בקלפיות, ומוכנות להצבעה תחת תנאים של קורונה וריחוק חברתי. 

האמת שאת כל הנושאים האלו הח״כים כבר היו צריכים לקדם. לפחות לקיים עליהם דיון בוועדות הכנסת. אבל נחשו מה? – זה לא קרה. נבחרי הציבור נזכרים תמיד ברגע האחרון שיש צורך לתקן את כללי המשחק, וזה בדרך כלל בהתאם לצרכים האישיים שלהם באותו הרגע. כך, למשל, את חוק המצלמות בקלפיות ניסה הליכוד לקדם כחלק מקמפיין שהמסר שלו היה ״גונבים לנו את הבחירות״, למרות שזה בהחלט רעיון שכדאי לדון בו. 

הצבעה בקלפי למבודדי קורונה

העניין הוא שלפעמים באמת צריך לשנות את כללי המשחק, להפיק לקחים, להתקדם טכנולוגית ועוד. אבל צריך לעשות את זה מתוך דיון ציבורי, באורך רוח, וכדי להגיע להסכמה רחבה. ולא תוך כדי מערכת בחירות ואחרי שכבר הוסכמו החוקים. 

כשאיום הבחירות מרחף מעלינו, אספנו עבור נבחרי הציבור כמה נושאים שכדאי לתקן או לכל הפחות לדון בהם בדחיפות, לפני ששוב נהיה במצב שבו נצטרך לחפש את האינטרס האישי שעומד מאחורי כל הצעה. במיוחד מאחר ויש סיכוי שנאלץ לקיים בחירות תחת תנאים חריגים של מגפה, שיש להתכונן אליהם. 

הרכבת הממשלה

  • על מי יטיל הנשיא את הרכבת הממשלה?
    זו אחת השאלות שעולות מידי מערכת בחירות. האם הנשיא יטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ראש המפלגה הגדולה ביותר או על מי שיש לו יותר ממליצים? האמת היא שעל פי החוק – לא על זה ולא על זה. החוק קובע רק כי הנשיא יטיל את מלאכת הרכבת הממשלה "על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך". האפשרות הפתוחה הזו גרמה בסביבי הבחירות האחרונים למתח לא קטן ולכח לא פרופורציונלי של ח"כים בודדים שמתפלגים ומתפצלים. האוזר והנדל אפילו הצליחו לסדר לעצמם 3 מיליון שקלים בשנה, למפלגה שלא הייתה קיימת, בתמורה לתמיכתם בממשלה הפריטטית). המהלך שיקבע כי הח"כ שירכיב את הממשלה יהיה מהמפלגה הגדולה הוא לא בעל היתכנות גבוהה בכנסת מאחר והוא מחזק את המפלגות הגדולות על חשבון הקטנות.
  • דיון בנושא הצבת מצלמות בקלפי:
    הרעיון עלה בנסיבות פוליטיות, וקודם בעיקר כחלק ממסע התעמולה של הליכוד מספר פעמים במהלך סבבי הבחירות האחרונים. בזמן שלא נכון לתת לכל מפלגה לפעול כרצונה יש טעם לבחון יחד עם ועדת הבחירות המרכזית את המשמעות של הצבת מצלמות מטעמה בקלפיות או תיעוד אחר באופן שיגביר את השקיפות ואת הפיקוח על טוהר הבחירות. ראוי לעשות זאת עכשיו ולא בסמוך לבחירות. מאחר וועדת הבחירות כבר קידמה את הנושא בשני סבבי הבחירות האחרונות, הסוגיה נראית ישימה, ולא מחייבת בהכרח חקיקה אלא השקעה כספית מתאימה.
  • הגבלת פיזור הכנסת טרם מיצוי ההליך להרכבת ממשלה:
    זוכרים את הכנסת ה-21? היא פיזרה את עצמה לדעת לפני שמוצו ההליכים להרכבת הממשלה והכניסה את ישראל לסחרור פוליטי שטרם הסתיים.כדי למנוע את זה בפעם הבאה אנו מציעים להוסיף הסתייגות שתקבע כי יש למצות את הליך הרכבת הממשלה בטרם ההצבעה על פיזור הכנסת או לכל הפחת להתנות את הפיזור, בזמן הרכבת הממשלה, ברוב מיוחד של 80 חברי כנסת. זה תיקון שאמור להיות בקונצנזוס, בייחוד לאור החוויה הטראומתית של הכנסת ה-21. גם רה"מ החליפי, בני גנץ אמר אז: "במקום להעביר למישהו אחר את המנדט להרכיב ממשלה – מפעילים סעיף בחוק, מפזרים את הכנסת ומחזירים את המדינה לשלושה חודשים מטורפים, עם מאות מיליוני שקלים, שבמקום שיושקעו בדברים חשובים יושקעו פעם נוספת בבחירות – שיביאו אותנו לאותו המקום".

בחירות בצל הקורונה

ישנו תסריט ריאלי כי הבחירות הבאות יתקיימו תחת צל מגפת הקורונה. זו המציאות החדשה, וחייבים להתכונן למצב של בחירות תחת סגר מלא או הגבלות חלקיות ותחת דרישות הריחוק החברתי והתו הסגול. לכן יש להמציא פתרונות יצירתיים וחוקתיים למצב, שיאפשרו קיום של בחירות בכל מצב, ותחת תנאים קשים ומורכבים. ומי יודע, אולי הם יהיו מוצלחים ונרצה להשאיר אותם כך גם לימים שאחרי.

עוד בנושא:

הנה כמה פתרונות שכדאי לבחון בהקדם מאחר והם דורשים תיקוני חקיקה. נראה שאף פתרון לא עומד לבדו ולכן נדרש מהלך משולב:

  • פריסת הבחירות על פני יומיים או שלושה: במקום יום אחד מרוכז כדי לשמור על כללי ריחוק חברתי ניתן לפצל את הבחירות לכמה ימים וכך לרווח את התורים בקלפיות. 
  • הצבעה באמצעות תיבות ייעודיות לאיסוף מעטפות הצבעה שיפוזרו במקומות מבוקרים ברחבי הארץ ויאספו בתום ההצבעה. לצורך כך ידרשו שינוי חקיקה שיקבעו מחדש איך יראו הפתקים בהם יצביעו אזרחים ואזרחיות. במקום פתק במעטפה נדרש למלא טופס ולשלוח אותו בתיבות ייעודיות. 
  • הצבעה באמצעות הדואר – כמו ההצעה הקודמת רק תוך הסתמכות על שירות הדואר. סוגיה רגישה מאחר ודואר ישראל מתקשה לתפקד גם בימים שבשגרה במסירת מכתבים וחבילות. 

הצעות כגון אלו, ידרשו היערכות מוקדמת וחלקן אף מצריכות תיקוני חקיקה שרצוי שהיו נעשים כבר אתמול. נכון להיום לא התקיימו על הנושא דיונים בכנסת.

פרסום הפרוטוקולים של ועדות הקלפי 

לכל קלפי יש פרוטוקול בו רושמים חברי הוועדה אירועים חריגים שהתרחשו באותו יום, מספר המצביעים וסיכום ההצבעה בסוף היום. נכון להיום הפרוטוקולים של ועדות הקלפי חסויים ולא מפורסמים לציבור ואפילו לא למפלגות. בסבבי הבחירות האחרונים שמענו את ראשי המפלגות מלינים על כך שלא ניתן לעקוב אחר הפרוטוקולים של הקלפיות. כבר בתחילת 2020 העלו בארגוני חברה אזרחית שתי הצעות מרכזיות שעסקו במניעת זיופים ביום ההצבעה: 

  • פרסום הפרוטוקולים בגלוי עם השחרת פרטים אישיים של מצביעים וחברי ועדה.
  • צילום הפרוטוקולים ושליחתם פעמיים ביום לוועדת הבחירות כדי למנוע שינויים רטרואקטיבים. כלי זה נועד כדי למנוע ניסיון לשנות בדיעבד תיעוד של אירועים שהתרחשו במהלך יום הבחירות או הצבעה פתאומית של מספר לא הגיוני של אנשים בזמן קצר (200 איש ברבע שעה, למשל), מה שיכול להצביע על זיוף.

פנינו ליו"ר ועדת הכנסת ח"כ איתן גינזבורג ויו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט יעקב אשר וביקשנו שישקלו ליזום דיון בנושאים אלו – טרם היציאה לסבב בחירות נוסף.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,850 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!