ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
עדיין אין תקציב מדינה ויתכן שאנחנו קרבים בצעדי ענק לקראת סבב נוסף של בחירות. בין אם הן יתקיימו במרץ או ביוני ואולי גם אחרי, יש סבירות גבוהה שהן יערכו בצל הקורונה. לכן יש דחיפות גדולה לנהל דיון על בחירות בצל מגפת הקורונה, ולתקן חוקים והתנהלויות שהח״כים עצמם טענו בעבר שיש לתקן – בטרם שוב יוכרזו בחירות. אנחנו כבר בדקה ה-90.
שקיפות הפרוטוקולים של הקלפיות, החלטה כי הנשיא מטיל את הרכבת הממשלה על נציג המפלגה שזכתה למירב הקולות בבחירות, דיון על הצבת מצלמות בקלפיות, ומוכנות להצבעה תחת תנאים של קורונה וריחוק חברתי.
האמת שאת כל הנושאים האלו הח״כים כבר היו צריכים לקדם. לפחות לקיים עליהם דיון בוועדות הכנסת. אבל נחשו מה? – זה לא קרה. נבחרי הציבור נזכרים תמיד ברגע האחרון שיש צורך לתקן את כללי המשחק, וזה בדרך כלל בהתאם לצרכים האישיים שלהם באותו הרגע. כך, למשל, את חוק המצלמות בקלפיות ניסה הליכוד לקדם כחלק מקמפיין שהמסר שלו היה ״גונבים לנו את הבחירות״, למרות שזה בהחלט רעיון שכדאי לדון בו.
העניין הוא שלפעמים באמת צריך לשנות את כללי המשחק, להפיק לקחים, להתקדם טכנולוגית ועוד. אבל צריך לעשות את זה מתוך דיון ציבורי, באורך רוח, וכדי להגיע להסכמה רחבה. ולא תוך כדי מערכת בחירות ואחרי שכבר הוסכמו החוקים.
כשאיום הבחירות מרחף מעלינו, אספנו עבור נבחרי הציבור כמה נושאים שכדאי לתקן או לכל הפחות לדון בהם בדחיפות, לפני ששוב נהיה במצב שבו נצטרך לחפש את האינטרס האישי שעומד מאחורי כל הצעה. במיוחד מאחר ויש סיכוי שנאלץ לקיים בחירות תחת תנאים חריגים של מגפה, שיש להתכונן אליהם.
ישנו תסריט ריאלי כי הבחירות הבאות יתקיימו תחת צל מגפת הקורונה. זו המציאות החדשה, וחייבים להתכונן למצב של בחירות תחת סגר מלא או הגבלות חלקיות ותחת דרישות הריחוק החברתי והתו הסגול. לכן יש להמציא פתרונות יצירתיים וחוקתיים למצב, שיאפשרו קיום של בחירות בכל מצב, ותחת תנאים קשים ומורכבים. ומי יודע, אולי הם יהיו מוצלחים ונרצה להשאיר אותם כך גם לימים שאחרי.
הנה כמה פתרונות שכדאי לבחון בהקדם מאחר והם דורשים תיקוני חקיקה. נראה שאף פתרון לא עומד לבדו ולכן נדרש מהלך משולב:
הצעות כגון אלו, ידרשו היערכות מוקדמת וחלקן אף מצריכות תיקוני חקיקה שרצוי שהיו נעשים כבר אתמול. נכון להיום לא התקיימו על הנושא דיונים בכנסת.
לכל קלפי יש פרוטוקול בו רושמים חברי הוועדה אירועים חריגים שהתרחשו באותו יום, מספר המצביעים וסיכום ההצבעה בסוף היום. נכון להיום הפרוטוקולים של ועדות הקלפי חסויים ולא מפורסמים לציבור ואפילו לא למפלגות. בסבבי הבחירות האחרונים שמענו את ראשי המפלגות מלינים על כך שלא ניתן לעקוב אחר הפרוטוקולים של הקלפיות. כבר בתחילת 2020 העלו בארגוני חברה אזרחית שתי הצעות מרכזיות שעסקו במניעת זיופים ביום ההצבעה:
פנינו ליו"ר ועדת הכנסת ח"כ איתן גינזבורג ויו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט יעקב אשר וביקשנו שישקלו ליזום דיון בנושאים אלו – טרם היציאה לסבב בחירות נוסף.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק