ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
שמעתם פעם על ועדה שמתנהלת ללא פרוטוקול? בממשלת ישראל יש אחת כזו – ועוד לא סתם אחת, אלא ה-וועדה. ועדת השרים לחקיקה. במילים פשוטות הוועדה מחליטה מה יעבור או לא יעבור בכנסת, והקואליציה מחויבית להצביע לפי החלטותיה. לכן, כל ההצבעות במליאה הם בעצם משחק מכור. אלא שהוועדה הזו מתנהלת באפילה מוחלטת.
זאת פנייה לכולם, ובעיקר למצביעי ׳הליכוד׳, ׳הבית היהודי׳ ו׳כולנו׳: תכתבו מיילים לשרים שבחרתם ומסרונים לעוזריהם. תזכירו להם שהתנגדות להצעת החוק לשקיפות בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון הקרוב היא מעשה אנטי – דמוקרטי. שאתם רוצים לדעת כיצד הם מנצלים את המנדט שהפקדתם בידיהם, ושהם לא צריכים להתבייש בהצבעותיהם – אלא להיות גאים! אחרת – למה הם רצו בכלל לכנסת?
מאה ימים של שקיפות נולד גם כדי לשנות מציאות ולקדם חוקי שקיפות שייתרו אותנו. זאת הזדמנות פז של השרים להסתכל לציבור בעיניים ולחדש את האמון הרעוע ביננו לבינם.
חוסר שקיפות במסדרונות הממשל היא הסיבה העיקרית להחלטות הגרועות של הכנסת. האפילה נוחה למושלים, וקטסטרופה לנמשלים. רבים מכשלי השבוע (והעשור) האחרון הם תולדה של אפילה פרלמנטארית. איך נמגר אותה אם היא מעוגנת בתקנון הממשלתי?
הנה קובץ האקסל עם הפרטים
*עדכון: החוק נפל. שוב. מה שאנחנו יודעים כעת זה רק שמירי רגב ויריב לוין הצביעו נגד -אבל שום דבר לא באמת סגור- כי כאמור אין פרוטוקולים. אין שקיפות בוועדה. ככל הנראה 4 שרים הצביעו נגד- כולם מהליכוד, ושניים בעד.
**
על ועדת השרים לחקיקה:
בכל שבוע מתכנסת ועדת השרים לחקיקה (בממשלה, זו לא ועדה בכנסת) על מנת להחליט אם הממשלה תומכת בהצעות חוק שהגישו חברי הכנסת. דחיית הצעה בוועדה מכריעה למעשה את גורלה – הקואליציה תתאחד להפילה במליאה.
אלא שדיוני הוועדה סגורים, חוות הדעת שמוגשות לה ומשפיעות על השרים נותרות בכספת וההצבעות בה נגנזות. ב׳פרוטוקולים׳ של הוועדה לא מפורט דבר לבד מהמשתתפים וההחלטה הסופית.
גורמים שנכחו בדיונים מציירים תמונה של דיון רדוד: חלק מהשרים מכריעים לפי מה שלוחשים להם פקידי המשרד או לוביסטים מבעוד מועד, כמה מהחוקים זוכים לדיון בן פחות מדקה, והבריתות הפוליטיות שולטות ביד רמה.
מנגד, אחרים טענו כי העלטה מאפשרת לשרים להצביע לפי נטיית לבם הכנה וללא חשש מתגובת יוזם ההצעה. מול הטיעון הזה כדאי לזכור שהח"כים מצליחים לרוב לגלות את נתוני ההצבעות, כך שלמעשה רק הציבור נותר בחשכה – והדין וחשבון של השרים אותם בחרנו? 0 שמן ועגול.
חוקים לחשיפת הוועדה נפלו שוב ושוב בקדנציות הקודמות. בשנה האחרונה השיח השתנה, וכבר שני יו״רי ועדות ברצף הודיעו כי הם תומכים בשקיפות בוועדה (ציפי לבני ואיילת שקד). זה הזמן להשלים את המהלך.
נ.ב ועדת השרים לחקיקה היא רק אחת מתוך כמה וכמה קבינטים וועדות שרים אפלים שכל קשר בינם לבין ביטחון לא קיים – ועדיין אין פרוטוקול. אבל ועדת השרים לחקיקה תחילה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
4 תגובות
רק עניין קטן: טעיתי לחשוב (גם בסיור הבוקר וגם בתחילת הקריאה עכשיו, ובעצם גם בעבר כשקראתי על הנושא) שמדובר בוועדה כשאר ועדות הכנסת.
אבל לא מדובר בוועדה פרלמנטרית אלא בוועדה ממשלתית.
יכול להיות שזה לא משנה לעניין הצורך בשקיפות שם ויכול להיות שזה כן משנה. כך או כך חשוב להדגיש את ההבדל בין ועדה זו לוועדות האחרות, שמהן התרגלנו כביכול לצפות לשידורים חיים ולפרוטוקולים מסודרים.
אני כולי בעד להפעיל לחץ על השרים, אבל לחשוף את הטלפונים של העוזרים שלהם או בכלל (doxing) זה ממש לא לעניין. מה עשינו בזה? הפכנו את כלי העבודה העיקרי שלהם לבלתי שמיש. זה גובל בהטרדה וממש לא כלי לגיטימי או אפקטיבי לפעילות פוליטית.
היי ותודה. דווקא חשפנו את המידע שגם ככה חשוף. לא פרסמנו טלפונים של ח״כים (למרות שגם הם עובדים שלנו). עוזרים ומייל רשמי- זאת הדרך הכי פומבית ולגיטימית לתקשר איתם, לא?