ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

בניגוד לחוק: 14 רשויות פועלות מעל לשנה ללא מבקר פנים

במבשרת ציון ובבית שאן לא איישו את תקן המבקר כבר יותר משנתיים. בקרית ים קו הטלפון במשרד המבקר מנותק מאז אוקטובר 2018. כפר מנדא שבגליל שברה את השיא : 8 וחצי שנים ללא מבקר. התנועה לאיכות השלטון גילתה שמשרד הפנים כלל לא עוקב אחר הנושא, אך נציגיו טוענים: "הנושא מוכר"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

כ-14 רשויות פועלות בישראל ללא מבקר או מבקרת פנים, בניגוד לחוק. לפי מחקר של התנועה לאיכות השלטון, ישנן רשויות שלא איישו את המשרה שנים רבות, ולצדן כאלה שאין לדעת כמה זמן הן פועלות ללא ביקורת פנימית.

מבשרת ציון. פועלת יותר משנתיים ללא מבקר

השיאניות: כפר מנדא שבגליל, שהגיעה לשמונה וחצי שנים ללא מבקר, ואחריה מבשרת ציון ובית שאן, שלא איישו את המשרה כבר למעלה משנתיים.

משרד הפנים יכול למנות מבקר בעצמו

משרת מבקר הרשות המקומית חייבת, על פי חוק, להיות מאוישת כל העת. במידה ומועצת הרשות מתמהמהת במינוי, משרד הפנים יכול להתערב ולמנות מבקרת או מבקר בעצמו. אך שתי עובדות בתנועה לאיכות השלטון גילו כי המשרד מזניח את הנושא לחלוטין. 

"האבסורד הגדול שגילינו הוא שלמשרד הפנים אין מעקב ברור ומדויק אחר הרשויות שבהן אין מבקר פנים, אפילו שזו חובה הקבועה בחוק ומחייבת את הרשויות", סיפרה עו"ד גילי גוטוירט, שמובילה את הנושא יחד עם ענבר גיל.

אריה דרעי שר הפנים. "למשרד הפנים אין מערב ברור" (צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90)

בתנועה לאיכות החליטו לבצע בירור רוחבי לגבי עיריות חסרות במבקר. מהבדיקה עלה כי היו 19 רשויות שעונות להגדרה, 14 מתוכן בפער חמור. רובן מצויות בפער של כמה חודשים בלבד ממינוי עתידי, חלקן נקלעו לעיכוב, רובן בגלל משבר הקורונה. 

"מטרידה במיוחד העובדה שארגון אזרחי הוא הגורם שנדרש לביצוע מעקב אחר הסוגיה הזו", הוסיפה גוטוירט. "מנכ"ל משרד הפנים הגיב לפניותנו וציין כי בכוונתם לוודא כי ימונו מבקרים בכלל הרשויות. אנחנו נמשיך לעקוב אחר הנושא, ובמידת הצורך – נגיע גם להליכים משפטיים".

נוסף על בית שאן, מבשרת ציון, קרית ים, אלו הרשויות שבהן הבעיה חמורה במיוחד: כפר מנדא שבגליל מתפקדת שמונה וחצי שנים ללא מבקר או מבקרת ברשות. ברשויות באקה אל גרביה, ביר אלמכסור, יסוד המעלה, ירכא ורמא, התפקיד לא מאוייש מאז ינואר 2019.
בפסוטה לא מינו מבקרת או מבקר מספטמבר 2019. בכפר קרע אין מבקר מיוני 2019. בג'וליס, בדיר חנא ובמבואות החרמון אין מבקר ואף לא ידוע כמה זמן הוא נעדר. 

גילי גוטוירט, התנועה לאיכות השלטון. "במידת הצורך נגיע להליכים משפטיים"


לפי משרד הפנים, "מבדיקה עולה כי ב-14 רשויות כולל מבשרת ובית שאן טרם מונו מבקרים, חלקם בשל הליך משפטי, ו/או ממתינים לאישור ועדת שירות וחלקם נמצאים בהליך מכרז מתקדם, עם הפעלת סמכות הממונה למינוי מבקר כגון בביר אל מכסור ובכפר ורדים".

בפניה חוזרת למשרד הפנים עם נתוני התנועה המעודכנים, השיבו כי "מאחר ובקשתך כרוכה בתהליך של איסוף מידע, אתה מוזמן לפנות לקבלת הנתונים הפרטניים במסגרת חוק חופש המידע".

בקרית ים ממשיכים לפעול ללא מבקר

רועי לוי, מבקר הפנים של עיריית קרית ים, נבחר באוקטובר 2018 לראשות עיריית נשר. מאז, שנה ושמונה חודשים אחרי, לא מונה מבקר חדש לעירייה. כיצד יתכן שקרית ים פועלת כל כך הרבה זמן ללא מבקר פנים, בניגוד לחוק? 

באתר עיריית קרית ים נמצאים את פרטי הקשר של המבקר הישן, שהפך מזמן לראש עיר אחרת. טלפון ללשכתו מגלה שהקו מנותק. תשובת קרית ים על התעלומה: "המבקר הקודם סיים את תפקידו ואנחנו בעיצומו של תהליך לאיתור מבקר חדש. המועמדים זומנו כבר לראיונות אבל אז באה הקורונה ובימים אלה קיבלו המועמדים זימון מחדש".

מתוך אתר קרית ים. לא מעודכנים

במהלך השנה האחרונה התנועה לאיכות השלטון פנתה כמה פעמים למשרד הפנים כדי לטפל בנושא קרית ים. באפריל 2019, חצי שנה לאחר שעיריית קרית ים תפקדה ללא מבקר, שיגרה התנועה מכתב למשרד בדרישה למינוי מבקר. 

משרד הפנים הודיע כי יצא מכרז והמועד האחרון להגשת מועמדות הוא 23.6.2019. כפי ששמתם לב עברה שנה, ושום דבר לא זז. לאחר שעדיין לא נבחר מבקר פנתה התנועה לאיכות השלטון שוב למשרד הפנים בחודש דצמבר 2019 ואז שוב בפברואר 2020, ומבקר עדיין אין. העירייה ומשרד הפנים גוררים רגליים.

גם הפעיל החברתי, אמיר ווסקו, פנה לרשויות ואף למבקר המדינה. "ברצוני להתריע בפניכם על התנהלות שאינה חוקית בעליל ואינה ראויה לכאורה, הנעשית תוך מעשים אסורים מצד הנהלת העיר קריית ים ונבחרי הציבור שלה", כתב ווסקו במכתבו. 

"כל זה מתרחש בהיעדר איוש של תפקיד מבקר לעירייה, מאז עזיבתו של מבקר העירייה האחרון. כמו כן, אין איש יודע מה עשתה עד כה ועדת הביקורת, כמה פעמים התכנסה עד למועד כתיבת שורות אלו, אילו נושאים העלתה לביקורת (אם בכלל) וכדומה". 

ווסקו. "אני המום שעד עכשיו אין שומר סף" (צילום: ליחן שיינפלד)

עברו שמונה חודשים, אך במשרד הפנים התעלמו מפנייתו. "אני המום כי עד עתה אין איש נוקף אצבע לתיקון המחדל, ועד עכשיו אין בעיר שומר סף בדמותו של מבקר עירייה".

שנתיים אחרי: "הנושא מוכר"

פנינו למשרד הפנים בבקשה לקבל עדכון בכמה רשויות חסר מבקר פנים מעל לשנה ומדוע לא פעלו עד כה למנות מבקרי פנים בשלושת העיריות.

ביחס לקרית ים ציינו במשרד כי "הנושא מוכר וידוע לגורמים הרלוונטיים במשרד הפנים. למכרז ניגשו 43 מועמדים שעמדו בתנאי הסף והוזמנו לוועדת המכרזים, אך בשל משבר הקורונה זו בוטלה ובימים הקרובים תחודש פעילותה. בנוסף, המשרד הנחה את הרשות המקומית לתקן את המידע באתר האינטרנט שלה" .

על מבשרת ציון מסרו כי "לא מונה מבקר מעל שנתיים, הנושא נמצא בהליך מינוי כאשר במכרז הקודם נפל פגם, לא תאם להנחיות יצאו במכרז נוסף מעודכן ועל פי ההנחיות ובשל הקורונה – הוקפא הנושא וההליך יחל שוב בימים הקרובים. הנושא מוכר וידוע למשרד אשר נמצא בטיפול ישיר מול הרשות המקומית".

ועל בית שאן: "לא מונה מבקר מעל שנתיים, הנושא מוכר וידוע למשרד ונמצא בטיפול, לאחרונה אף ניתנה הנחיה נוספת לפרסם מכרז בהקדם".

ניסיון המינוי המפוקפק של עפרה ברכה

הממונה על הביקורת ברשויות במשרד הפנים היא עפרה ברכה. ברכה קודמה בעבר לתפקיד נציבת שירות המדינה על ידי רה"מ בנימין נתניהו לכאורה, על בסיס היכרות אישית (בתה ואחותה של ברכה עבדו בלשכת רה"מ). בתהליך המינוי נפלו שורה של פגמים שהביאו את בג"ץ לפסול את הוועדה ובכך את מועמדותה של ברכה. 

עפרה ברכה. מינויה לנציבת שירות המדינה נפסל בבג"ץ – כעת היא בעיריית ירושלים

לפי פרסומים שונים, ברכה קודמה תוך רמיסת ועדת האיתור למשרה בזמן שלא אחזה באותה העת בכשירות המתאימה. בנוסף לחוסר התאמתה מצא המבקר גם שורת ליקויים בתפקודה כממונה על מבקרי הפנים ברשויות המקומיות, ביניהם עקיפת תקני כוח אדם במשרד על ידי העסקת יועצים חיצוניים.

ברכה רק לאחרונה מונתה לתפקיד מבקרת עיריית ירושלים ותעזוב בקרוב את המשרה במשרד הפנים. 

אזמ"ע?

(איך זה משפיע עליך)

מבקר הפנים הוא אחד משומרי הסף, הבודדים ברשות המקומית. דוחות הביקורת מאפשרים למקבלי ההחלטות ברשות להשתפר כל העת את השירות לתושבים. רשויות שבהן אין מבקר מעל שנתיים הן מחדל של ראש הרשות, המועצה, וגם של משרד הפנים. ביקורת היא לא רשות אלא חובה.

מעש"י

(מה עושים כדי שיתוקן)

אם משרד הפנים מתקשה לנהל רישום מצידו, הוא יכול לדרוש מהרשויות שידווחו לו באופן קבוע איוש בעלי תפקידים חיוניים ברשות. בסמכותו לקבוע הנחיות ברורות לצעדים שינקוט במידה ולא ימונה מבקר פנים בזמן סביר שיקבע. בנוסף, על פי החוק משרד הפנים יכול מנות מבקר בעצמו, כך שכל הפתרונות מונחים לפתחו.

דוגמה לפעולה אזרחית שאפשר לעשות היא הפרויקט בהובלת התנועה לאיכות השלטון, שערך מחקר בנושא ופנה באופן יזום לגורמים הרלוונטיים. גם תושבים מגלים אזרחות פעילה – כך במקרה של אמיר ווסקו מקרית ים, ששלח מכתבים נוקבים לעירייה ולמשרד הפנים. נמשיך ללוות את הנושא ולכתוב עליו. נמשיך לבדוק מה משתנה ברשויות השונות.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

תגובה אחת

  1. ומה עם בתי החולים? באיכילוב ובתל השומר לא מינו מבקר/ת כבר 6 שנים. איפה נציבות שירות המדינה שבסמכותה למנות מבקרים במשרדי ממשלה וביחידות סמך? איפה משרד הבריאות?
    תראו מה קורה עכשיו בזמן הקורונה. אלה בתיה"ח היחידים בלי מבקר והם הגדולים בישראל! לא מספיק חשוב שיהיה בהם מבקר? אלה ארגונים עם תקציב של מיליארדים – יותר גדולים מעיריות ומשרדי ממשלה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,876 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק