ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
| ערן הילדסהיים // כתב אורח |
מדינת ישראל נקלעה לאחד המשברים הכלכליים מהחמורים שידעה. אבל מה זה בעצם אומר עבורנו ועבור הילדים שלנו?
אז זה עובד ככה: על מנת לממן את ההוצאות האדירות של הממשלה לצורך פיצוי על נזקי הקורונה נאלצה המדינה ללוות כסף ממשקיעים. יחידה מיוחדת לניהול החוב הממשלתי באגף החשב הכללי באוצר, מגייסת הלוואות באמצעות תהליך הנקרא "הנפקת אג"ח ממשלתי".
אג"ח, כלומר אגרת חוב, מאפשרת לממשלה לגייס כסף מהציבור בצורת הלוואה. הממשלה מנפיקה את איגרת החוב לציבור המשקיעים. המשקיעים שרוכשים את האיגרת מלווים בעצם כסף למדינה, ומקבלים בחזרה את ההלוואה עם ריבית לפי התנאים שנקבעים מראש בתנאי האיגרת.
במקרה שלנו החשב הכללי רוני חזקיהו פונה בשם מדינת ישראל למשקיעים, בדרך כלל גופים מוסדיים ופיננסים גדולים. הוא מציע להם לרכוש אגרות חוב לתקופות שונות בתמורה לריבית שהוא מתחייב בשם המדינה, ובשם כולנו, לשלם להם שנים קדימה.
חשוב לציין, הנפקת אגח היא כלי גיוס כספים יחסית שכיח במדינות בעולם גם בשגרה, ומשמשת כדרך מקובלת כדי לממן את פעולות הממשלה. העניין הוא שלהנפקות האלה יש מחיר שמורכב להסביר אותו לציבור: הריבית שהמדינה צריכה לשלם עליהן מידי שנה, דורות קדימה.
למעשה כל שנה, עוד לפני הקורונה, כולנו משלמים כ-39 מיליארד שקלים, ריביות על כספים שמשרד האוצר כבר גייס בעבר כדי לממן את ההוצאות החורגות מההכנסות. הריביות האלו הם סעיף ההוצאה החמישי בגודלו בתקציב המדינה, מתחת למשרד הביטחון, החינוך, הבריאות וביטוח לאומי.
אז מה חדש? בניגוד לעבר, ישראל זקוקה הפעם להמון המון כסף, ומהר. חבילות הסיוע לעסקים לצד הירידה בהכנסות הכניסו אותנו לבור תקציבי עמוק.
למעשה מדובר בסכום כסף כה גדול שהחשב הכללי באוצר אפילו לא ניסה לפנות לשוק המקומי כדי לנסות ולגייס אותו משם. חזקיהו החליט באופן שנוי במחלוקת לפנות ישירות למשקיעים בחו"ל.
כך יצא שהאוצר לווה בסוף אפריל, באמצעות הנפקת אג"חים בטאיפיי שבטייוואן ובלונדון שבאנגליה, חמישה מיליארד דולר. מדובר בסכום השיא שמדינת ישראל לוותה אי פעם ביום אחד. על פי הודעת האוצר בהנפקה נרשמו ביקושים גבוהים של כ-300 משקיעים מלמעלה מ- 30 מדינות, על אף שההנפקה יועדה בעיקר לשווקים האסיאתיים.
ועכשיו לשאלת מיליון הדולר: כמה זה יעלה לנו?
אז ככה: האוצר התחייב בפני המשקיעים לשלם להם עבור הכסף ריבית שנתית של 3.8% למשך לא פחות מ-40 שנה עבור ההלוואה. הפעם הראשונה שבה גויס סכום עצום כזה היה חודש קודם לכן, אז גייסה המדינה 5 מיליארד דולר בהנפקה שביצעה בלונדון.
בהנפקה לקחו חלק למעלה מ- 400 משקיעים שונים מכ- 40 מדינות. האוצר הנפיק אז אג"ח בשווי 2 מיליארד דולר לטווח של 10 שנים בריבית של 2.75% לשנה, עוד שני מיליארד נוספים ל-30 שנה בריבית 3.875%, וגולת הכותרת – אג"ח בשווי מיליארד דולר ל-100 שנה בריבית 4.5%.
כל הכסף הזה אמור לסייע למשק ולממן את הגירעון הצפוי לפי תחזית האוצר להגיע לעד 150 מיליארד שקל עד סוף השנה.
ישראל היא מהמדינות הבודדות בעולם שהנפיקו אג"ח לתקופת זמן של 100 שנה. נתניהו והאוצר ראו במהלך זה הצלחה גדולה שמביעה הבעת אמון גדולה של השווקים בחו"ל בעובדה שנשרוד כדי לשלם את החובות.
הם הצניעו את המשמעות השנייה והפחות סימפטית של גיוס כזה: משמעות המהלך היא שהנכדים והנכדות של הנכדים שלנו ישלמו עד יום העצמאות ה-172 של מדינת ישראל 45 מיליוני דולר כל שנה, רק כריבית למשקיעים זרים, כדי לממן את משבר הקורונה שמתרחש כעת.
עשיתי את החישוב הכולל. על ההלוואה הזו המדינה תחזיר למשקיעים סכום של כ-4.5 מיליארד דולר. פי 4.5 מהקרן, כלומר מגובה ההלוואה שקיבלה המדינה. הקרן עצמה תוחזר בשלמותה בפעם אחת בתשלום האחרון בעוד 100 שנה.
פה יש לציין למי שרץ לרכוש את הא"גח הזה, כדאי שידע שהערך הראלי שהמדינה תחזיר במהלך 100 שנה, יהיה נמוך משמעותית מערכם של 4.5 מיליארד דולרים היום. הסיבה היא שכוח הקנייה של הדולר בעוד 100 שנה יהיה ככל הנראה נמוך משמעותית מכוח הקנייה שלו היום.
כך או אחרת, מאז תחילת המשבר שיעבדה המדינה את הדורות הבאים לחובות בגובה 10 מיליארד דולר, עליהן תחזיר כ-15 מיליארד דולר – פי 1.5 מהקרן.
מתחילת השנה גייס האוצר 13 מיליארד דולרים בשווי שקלי של כמעט 50 מיליארד ש"ח. מדובר בסכום חסר תקדים ומדאיג בתקופה כל כך קצרה של כ-4 חודשים.
לשם השוואה, בחודש אחד לבדו במרץ-אפריל, האוצר גייס חוב ממשלתי בסכום שקרוב לסך כל עליית החובות בכל 2018, אז גדל החוב בכ-5.5% ועמד על 788 מיליארד ש"ח, לעומת 747 מיליארד ש"ח שנה קודם לכן.
מה שבטוח שלא לירושה הזו מצפים כל הדורות הבאים שיהיו אחרינו.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
6 תגובות
אכן זו הצלחה גדולה להשיג הלוָאה דולרית לטוָח של 100 שנים בעלות של 4.5% ריבית. כפי שכתבו אחרים, הנימה הבִקורתית איננה במקומהּ.
כמה הערות לגבי הכתבה:
א. כאשר חברה לוקחת הלוָאה, אין מחשבים פי כמה גדול הסכום הכולל שיֻחזר מסכום ההלוָאה. חשבון זה עושים כאשר רוצים להציג הלוָאה באֹפן מגוחך. למשל, כאשר לוקחים משכנתא, משלמים במהלך השנים פי כמה מערך הדירה. זה לא אומר שלא השתלם ללוות. נניח למשל שלא היה לי הכסף הדרוש כדי לקנות את הדירה. לוּ הייתי מחליט לוָתר על הקניה ולשלם שכירות במשך שנים, גם אז לאֹרך השנים הייתי משלם פי כמה מערך הדירה. מה זה משנה אם אני משלם עבור שכירות או עבור ריביות?
ב. אם ישראל יכולה, כדי שהיא תִלוֵה סכום נוסף של כמה מיליארדי שקלים לטוָח של 100 שנים בריבית כזו. בסכום זה אפשר יהיה לפתח תשתיות שישרתו אותנו, את בנינו, את נכדינו ואת כל צאצאינו.
ג. הצמיחה בישראל כיום היא הגדולה מכל המדינות במפותחות. בלי ההלוָאות, לא יכולנו להגיע לצמיחה כזו.
תִקון מִלה: לגבי ב, אם ישראל יכולה, רצוי שהיא תִלוה…
או כדאי שהיא תִלוה…
צריך עדכון בעניין. מה נעשה בתקופת ממשלת בנט?
חסר מידע לגבי שיעורי הריבית שמדינות אחרות מקבלות על הלוואות לטווח כה רחוק. אם ישראל קיבלה את ההלוואה הזאת בשיעורי הריבית שגרמניה או בריטניה היו מקבלים, אז דיינו.
לקיחת אג"ח, כמו שכתבתם, זה מאוד שכיח. למה יש נימה של ביקורתיות בכתבה? יש דרך אחרת להתמודד עם המשבר מלבד הגדלת הגרעון בעזרת אג"ח?
ככל שעולה אורך חיי האג"ח כך גם הריבית עליו גדלה. אין פה משהו חריג… למה הביקורתיות?
למה זה צריך להדאיג אותי אם "הערך הראלי שהמדינה תחזיר במהלך 100 שנה, יהיה נמוך משמעותית מערכם של 4.5 מיליארד דולרים היום."