ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

25 ח"כים ויתרו על תוספת השכר

בינואר קיבלו חברות וחברי הכנסת העלאה בשכר, עליה ניתן לוותר תוך דקה בחתימה על טופס. מאז 25 ח"כים עשו זאת, ובכך חסכו לקופה הציבורית מעל לרבע מיליון שקל. המצטיינים: סיעת ישראל ביתנו, שכל חבריה חתמו

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ח"כ קטי שטרית. "כשח"כים צועקים בשביל כותרת, את יכולה להראות להם נתונים"

חדשות טובות: 25 חברי וחברות כנסת ויתרו על תוספת שכר של כ-1,255 שניתנה להם בחודש ינואר, ובכך חסכו לקופה הציבורית כ-320 אלף ש"ח. אם שאר הח"כים ילכו בעקבותיהם, עוד 95 שיסכימו לוותר על התוספת, הם יוכלו לחסוך כ-2 מיליון שקלים שיחזרו לציבור.

ח"כ קטי שטרית חותמת על וויתור על העלאת השכר

את התוספת הזאת קיבלו הח"כים לאחר שנה שלמה בה הכנסת כמעט ולא פעלה, וחברי הכנסת התעסקו בעיקר בקמפיינים ומערכות בחירות. לאחר ההעלאה עומד שכר הח"כים על כ-45 אלף ש"ח, שכר השרים על כ-50 אלף ש"ח ושכר ראש הממשלה – כ-56 אלף ש"ח.

רשימת חברות וחברי הכנסת שוויתרו על תוספת השכר לשנת 2020

מצטייני הוויתור הם הח"כים והח"כיות מישראל ביתנו – שחתמו כולם כסיעה אחת על הוויתור: אלי אבידר, יבגני סובה, אביגדור ליברמן, חמד עמאר, עודד פורר, אלכס קושניר ויוליה מלינובסקי. מסיעת הליכוד ויתרו אופיר כץ, גדעון סער, שרן השכל, קטי שטרית, עוזי דיין וטלי פלוסקוב, מכחול לבן בני גנץ, יזהר שי, מיקי חיימוביץ', חילי טרופר ומיכאל ביטון, מדרך ארץ חתם יועז הנדל, מיש עתיד-תל"ם ויתרו על התוספת יואב סגלוביץ', מיקי לוי ואורנה ברביבאי, מסיעת העבודה חתמו עמיר פרץ ומרב מיכאלי ומימינה ויתר מתן כהנא.

הסיעות מהן איש מהח"כים עדיין לא ויתר על התוספת: הרשימה המשותפת, ש"ס, יהדות התורה, מרצ וגשר. 

אל מול ההעלאה בשכר ממנה נהנים מרבית הח"כים בישראל, ממשלות של ניו זילנד, גרמניה ומדינות נוספות הודיעו לאחרונה על קיצוץ בשכר נבחרות ונבחרי הציבור, כדוגמא אישית והזדהות עם נפגעי משבר הקורונה. בישראל לא הוחלט על קיצוץ כזה, וראש הממשלה, השרים וחברי הכנסת ממשיכים לקבל שכר מלא – שאף עלה בינואר האחרון בכ-3%.

מעבר לרשימה זו, יש גם ח"כים שהודיעו כי יתרמו חלק מהשכר. למה לא הוזכרו כאן? זה כמובן יפה לתרום לעמותות וארגונים, אבל התרומה לא שקופה לציבור – בניגוד לכסף שחוזר לתקציב המדינה. יותר מזה: הח"כים הם היחידים שבכוחם לקבוע את התקציב בעצמם. אם הם לא מרוצים מהחלוקה של הקופה הציבורית – שישנו אותה. 
אחרים הודיעו כי דרשו לקצץ ב-10% או 20% משכרם, וגרפו לייקים ברשתות החברתיות. בדקנו: כרגע, על פי חוק, לא ניתן לוותר על סכום גבוה יותר מהתוספת, והבקשות האלה לא אושרו. ח"כ ניר ברקת (הליכוד) למשל, מתגאה כי אינו מקבל שכר כלל. כשבדקנו התברר כי גם בקשה זו לא אושרה, והוא פשוט סירב למסור את פרטי חשבון הבנק שלו לכנסת, כך שהכסף לא חזר לקופה הציבורית – ומחכה שברקת יקח אותו. כל ההצהרות האלה הן תיאורטיות בלבד, ויש להתייחס אליהן ככאלה. באופן משונה, חלק מחברי וחברות הכנסת שדרשו קיצוץ כזה עדיין לא ויתרו על החלק היחיד שמותר לקצץ על פי חוק – התוספת. 

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל פינקלשטיין

Picture of יעל פינקלשטיין
כותבת ב"שקוף" מאז "מאה ימים של שקיפות", עוקבת אחרי פעילות של לוביסטים שמייצגים בעלי אינטרסים בכנסת וכותבת גם על ייצוג שוויוני בפוליטיקה. לתקשורת כוח עצום להשפיע על החיים שלנו, והיא יכולה לנצל אותו כדי לחשוף עוולות ולדרוש תשובות מנבחרות ונבחרי הציבור - אבל היא לא תמיד מצליחה לעשות את זה. אני שמחה להיות חלק מארגון עצמאי שיכול לפעול רק למען הציבור בחופש מוחלט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,874 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק