ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בשבוע הבא תחגוג מדינת ישראל 72 שנה. לצערנו, בגלל ההגבלות על התקהלות של יותר משני אנשים שלא מאותו משק בית, ספק גדול כיצד יתקיים טקס הדלקת המשואות. בשורות רעות למורל הלאומי, בשורות טובות לקופת המדינה: ביטול הטקס יכול לחסוך לקופה כתשעה מיליון שקלים. גם במידה ותתקיים הפקה משודרת: השנה לא יהיו תרגיל סדר, לא יהיה קהל, לא הגברה, תאורה ולא זיקוקים.האם משרד התרבות השכיל כבר לפני שלושה שבועות כדי לתכנן מחדש את הטקס האלטרנטיבי בעלות המצומצמת? לא בדיוק.
"מרכז ההסברה פועל על מנת להתאים את הטקס למתכונת ייחודית, על המשמעויות התקציביות הנגזרות מכך", נמסר מהמשרד. "מאחר וצפויים עדיין שינויים, שייתכן ויחייבו התאמות נוספות. העלות הסופית של הטקס ביחס לתקציב המקורי תתגבש רק בתום האירוע".
כלומר, המשרד הממשלתי יוכל להעריך את תקציבו של הטקס רק לאחר שהתקיים. לכן פנינו למשרד האוצר וביקשנו לדעת אם יש נוהל מסודר להשבת כספים שכאלו שלא אמור להיות בהם שימוש לאור ההגבלות. תשובתם: "אגף התקציבים ואגף החשב הכללי פנו באופן רוחבי למשרדים לבדוק אילו הוצאות נחסכות בתקופה הזאת, על מנת להסיט את המשאבים שמתפנים לטובת ההתמודדות הישירה של מערכת הבריאות עם ההוצאות הקשורות לנגיף".
להבנתנו, ממשרד האוצר מבקש לומר – ביקשנו מהמשרדים, עכשיו נחכה ונראה. מכיוון שאין תשובה ספציפית להוצאות הטקס הלאומי, ככל הנראה שמשרד התרבות לא התחייב כלפי האוצר על סכום שצפוי להיחסך.
מאחר ותקציב 2020 בנוי על תקציב 2019 ומחולק ל-12 חודשים, הוא כולל בתוכו הוצאות שבשעת התקנות לא נדרשות. טקס המשואות הוא רק דוגמה אחת. ישנם פרויקטים רבים שבשעה הזו פשוט לא קורים וספק אם ישובו לפעילות בחודשים הקרובים כמו: פרוייקט תגלית (בין 180-200 מיליון שקלים בשנה) ומסע (כ-80 מיליון שקלים בשנה), נסיעות בתחבורה הציבורית (כשבעה מילארד שקל בשנה) אבטחת מוסדות חינוך ועוד.
גם חברת אל על, שנהנית מסבסוד כמעט מלא של עלויות האבטחה (97.5 אחוז), חוסכת לציבור כ-20 מיליון שקל על כל שבוע שהיא לא טסה. המשמעות היא חיסכון אדיר לקופת המדינה. אבל כפי הנראה, לפחות במקרה של הדלקת המשואות, הכסף לא ממהר לחזור לקופת המדינה – אם בכלל.
(איך זה משפיע עליך)
הממשלה אישרה לאחרונה את הגדלת התקציב בכחמישים מילארד שקל, כסף שחלקו יכול להגיע מתוך התקציב הקיים, שאין בו צורך ברגע זה. כרגע רובו, אם לא כולו, יגיע על חשבון הגדלת הגירעון (חובות), שבעתיד ידרשו מקורות תקציבים כמו העלאת מיסים כדי לשלם אותם. אגף התקציבים יודע להפעיל לחץ כשהוא צריך – אבל במקרה הזה נראה שההנחיות פושרות.
(מה עושים כדי שיתוקן)
ועדת הכספים בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) יכולה לזמן משרד אחרי משרד בממשלה ולבחון יחד מקורות תקציביים לא ממומשים. צריכה לצאת הנחיה ברורה על העברות תקציביות למקורות שכרגע חייבים אותם. מעל מיליון מובטלים אולי יהיו יותר סלחנים. אם השנה כספי המיסים שלהם לא יתפוצצו בצבעים מרהיבים בשמי הר הרצל.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
כתבה טובה מאוד – תודה רבה!
מעניין מה יקרה בסוף והאם המשרדים אכן ינתבו מחדש את המקורות התקציביים שלהם